Leppäsen lista: NHL:n kovapalkkaisimmat nelosketjun miehet – suomalaispettymys mukana

Jori Lehterä tekee Flyersin nelosketjussa sen minkä pystyy. Kuva: Nick Wosika/All Over Press

Ihannemaailmassa joukkueen parhaiten palkatut pelaajat mättäisivät tehoja ykkösketjussa. Alemman palkkaluokan puurtajat tekisivät omaa hommaansa pienemmässä roolissa.

Eihän se aina niin mene.

NHL-kiekossakin jättipalkkaa nauttivat tähdet joutuvat silloin tällöin hakemaan vauhtia nelosketjusta. Jotkut juuttuvat sinne pidemmäksi aikaa. Kukaan GM ei halua, että kallispalkkaiset tähdet kärvistelevät pienillä minuuteilla nelosketjussa.

Nashville Predatorsin GM David Poilea ei turhaan kehuta taitavaksi joukkueen rakentajaksi. Predatorsin nelosessa ovat pelanneet viimeksi hyvin huokealla sopimuksella pelaavat Miikka Salomäki (650 000 dollaria), Colton Sissons (650 000 dollaria) ja Austin Watson (1 miljoona).

Boston Bruinsillakin on joukkueen rakenne kunnossa. Ykkösketju David Pastrnak–Patrice Bergeron–Brad Marchand ansaitseekin isot rahansa. Nelosketjussa heille aikaa antavat Sean Kyraly (925 000), Tim Schaller (775 000) ja Noel Acciari (700 000).

Kiekkoareena bongasi joukkueiden kokoonpanosta kallispalkkaisimmat pelaajat, jotka ovat joutuneet nelosketjun kurimukseen.

***

Loui Eriksson, Vancouver Canucks

Palkka: 8 miljoonaa dollaria

Ruotsalaislaituri tuli Vancouveriin viime kaudeksi muhkealla kuuden vuoden ja 36 miljoonan dollarin sopimuksella. Canucks sai kahdeksalla miljoonalla 11 maalia ja 13 maalisyöttöä. Hänestä ei tullutkaan pelastajaa, joka natsaa automaattisesti Sedinin veljesten ketjuun.

Tällä kaudella Eriksson on tehnyt 35 ottelussa tehot 6+10=16. Valmennus on todennut, että supertulokas Brock Boeser, Thomas Vanek ja Sam Gagner menevät hänen edelleen oikeiden laiturien kategoriassa.

Eriksson on parhaimmillaan juonikas maalintekijä: hän nykäisi ennen Vancouveriin tuloaan Bostonissa 30 maalin kauden. Jos Erikssonin asema joukkueessa jatkuu samana, häneen palaa tukkukaupalla turhia dollareita.

Eikä ruotsalainen pääse näyttämään erikoistaitojaan juuri ylivoimallakaan. Hän on kellottanut Vancouverin hyökkääjistä vasta yhdeksänneksi eniten ylivoima-aikaa (1.36 ottelua kohti) tällä kaudella.

Ryan Callahan on valunut pieneen rooliin Tampa Bay Lightningin riveissä. Kuva: NHL

Ryan Callahan, Tampa Bay Lightning

Palkka, 6,5 miljoonaa dollaria

New York Rangersista tullut Callahan aloitti lupaavasti Lightningissa kaudella 2014-15 ja teki 54 pisteen kauden, mutta sen jälkeen ura on ollut jyrkässä alamäessä.

Viime kaudella tullut paha loukkaantuminen rajoitti runkosarjan 18 otteluun. Eikä peli ole lähtenyt rullaamaan tälläkään kaudella. Hän on tehnyt 36 ottelussa vain yhden osuman. Kaiken lisäksi kuuden vuoden ja 34,8 miljoonan dollarin sopimus kestää vielä vuoteen 2020 asti.

Marian Gaborik, Los Angeles Kings

Palkka: 5,075 miljoonaa dollaria

Kun Gaborik on vireessä, häntä ei pidättele kaukalossa kukaan. Mutta kun ei kulje niin ei kulje. Menikö juna jo?

Nivusvaivat ovat kiusanneet Gaborikia pitkään, eikä 35-vuotiaan kroppa tahdo pysyä enää kovassa NHL-rallissa mukana. Gaborikin paras ase on ollut aina luistelu. Kun se otetaan pois, hänen pelinsä katoaa.

Gaborikin palkka alenee sopimuskauden loppua kohti, mutta se kestää kuitenkin vuoteen 2021 asti. Helppo kuvitella, ettei slovakialaisen kiekkoilun ylpeys jatka Kingsissä ainakaan diilinsä loppuun asti.

Kuitenkin Gaborikin maalimäärä (7) on kohtalainen peliaikaan nähden. Hän on pelannut Kingsin hyökkääjistä yhdeksänneksi eniten, 14.36 ottelua kohti.

Jori Lehterä, Philadelphia Flyers

Palkka: 4,7 miljoonaa dollaria

Lehterän tapauksessa näkyy räikeästi NHL:n bisneslogiikka. Flyers otti Lehterän riveihinsä, vaikkei pelillisesti olisi häntä edes tarvinnut.

Flyers halusi lihoiksi hyökkääjä Brayden Schennin, josta vastineeksi tuli Lehterä ja kaksi ensimmäisen kierroksen varausvuoroa. Flyers oli valmis ottamaan Lehterän ison palkan kontolleen saadakseen jatkuvuutta varausvuoroilla.

Lehterä oli kauden alussa kokonaan pois kokoonpanosta, minkä jälkeen hän on sutinut pienessä roolissa nelosketjussa. Peliaikaa on tullut vain 10.30 ottelua kohti. Ylivoimalla Lehterä on sentään saanut näyttää taitojaan keskimäärin minuutin ottelussa.

Lehterä pelaa Flyersin nelosketjun vasemmalla laidalla. Hän ei pääse juurikaan käyttämään kiekollisia vahvuuksiaan Scott Laughtonin ja Tyrell Goulbournen kanssa. Lehterä yrittää kyllä taklata, mutta puutteellisen luistelun takia hän on usein myöhässä tilanteista.

Maalitilikin on avaamatta. Lehterä on saanut 29 ottelussa kolme syöttöpistettä.

Lehterä olisi parhaimmillaan sentterinä, mutta ilman loukkaantumisia hänellä ei ole saumoja napata Sean Couturierien, Valtteri Filppulan, Nolan Patrickin ja Laughtonin tonttia.

Lehterällä on sopimusta vielä kausi jäljellä. Maisemanvaihto tekisi terää, sillä hyvä pelaaja menee nyt täysin hukkaan.

Marcus Krüger, Carolina Hurricanes

Palkka: 3,475 miljoonaa dollaria

Krüger oli iso tekijä Chicago Blackhawksin menestysvuosina, kun hän hoiteli suvereenisti puolustavan sentterin tehtäväänsä. Krüger väänsi aloituksia omassa päässä, taisteli kiekon vastustajan päätyyn ja hyppäsi vaihtoon antamaan tilaa tähdille.

Krüger on edelleen kova taistelija, mutta edelliskaudella tullut paha loukkaantuminen näyttää jättäneen jälkensä liikkeeseen. Palkka on liian iso panokseen nähden, vaikka sentterillä on ottelua kohti neljänneksi eniten alivoima-aikaa Hurricanesin joukkueesta.

Krüger tuo nuoreen joukkueeseen kuitenkin tärkeää voittamisen kokemusta. Ikää on vasta 27-vuotta, mutta ruotsalainen on pelannut jo vuosia kypsästi kuin 35-vuotias veteraani.

Jutussa on käytetty lähteenä sivustoja www.capfriendly.com, www.leftwinglock.com ja www.dailyfaceoff.com.