Leipooko TPS liigan tähtisentteristä laituria?

Eric Perrin ei tiedä, kotiutuuko hän laidalle pysyvämminkin. Kuva: Europhoto/Jukka Rautio

TPS:n CHL-otteluiden kokoonpanoissa on ollut mielenkiintoinen poikkeus totuttuun nähden. Ilkka Pikkaraisen poissaolo sekä Petrus Palmun loukkaantuminen aiheuttivat muutostarpeen, ja ratkaisuksi keksittiin veteraanikeskushyökkääjä Eric Perrinin siirtäminen laidalle.

Pelipaikka ei ole 41-vuotiaalle konkarille uusi, mutta Lavalin leijona myöntää, ettei paikanvaihto täysin saumattomasti suju.

–Olen luontainen sentteri ja olen pelannut keskellä viimeiset seitsemän–kahdeksan vuotta. Laituriksi siirtyminen vaatii ajattelun muuttamista, mutta aika nopeasti uusikin rooli iskostuu, Perrin kertoo.

–Tästä mahdollisuudesta keskusteltiin jo viime kauden lopussa. Nyt meillä on loukkaantuminen yläketjuissa ja asioita piti muuttaa. Pelasin NHL:ssä pääosin laidalla, joten pystyn hoitamaan senkin roolin. En tiedä, onko tämä pysyvä ratkaisu, mutta pelaan siellä, missä minua tarvitaan.

Laidalla pelaaminen vaatii kuitenkin kokeneeltakin pelaajalta mielikuvaharjoittelua ja erityistä keskittymistä.

–Sentteri pyörii vähän joka puolella kenttää. Omassa päässä olet melkein kuin puolustaja, hyökkäysalueella liikut laajalla säteellä etkä vain sahaa yhtä laitaa edestakaisin. Näkökulma peliin on erilainen. Sentteri saa enemmän kiekkoa ja on jatkuvasti mukana pelissä.

–Puolustusalueella ensimmäinen ajatus on mennä kiekollisen vastustajan lähelle, peittää linjoja ja yrittää riistoa. Joudun vähän väliä muistuttamaan itseäni ja ajattelemaan, että ”ei, huolehdi vain vastustajan pakista”. Jo ennen jäälle menoa pitää ajatella, missä minun pitää olla ja mitä pitää tehdä. Mielikuvaharjoittelu tekee pelaamisesta paljon helpompaa, Perrin avaa.

Helppo ei sen sijaan ole sopiva adjektiivi kuvaamaan TPS-joukkueen viime viikon vierailuja Tshekissä ja Bernissä. Erityisen kylmää kyytiä tuli Hradec Kralovessa, jossa isäntäjoukkue Mountfield HK laukoi taululle 5–1-lukemat. TPS ei tahtonut hippaa saada.

Päävalmentaja Kalle Kaskinen odotti Kiekkoareenan haastattelussa, että Mountfield on vaaniva vastaiskujoukkue, joka ei lähde antamaan suurta painetta TPS:lle. Totuus oli täysin toinen. Perrin myöntää suoraan, että turkulaisjoukkue yllätettiin housut kintuissa ja pelisuunnitelma lensi nopeasti roskikseen.

–Siitä pelistä ei jäänyt mitään positiivista mukaan otettavaksi. Mountfieldin pelityyli yllätti meidät totaalisesti. Odotimme passiivista, taitoonsa luottavaa tshekkijoukkuetta, mutta tämä porukka tunki koko ajan iholle. Emme olleet valmistautuneet sellaiseen, Perrin tunnustaa.

Myös lauantaina SC Berniä vastaan tulos oli tyly 0–4-tappio, mutta siitä esityksestä kanadalainen löysi positiivistakin.

–Loimme maalintekopaikkoja, ja peli oli suuressa kuvassa tasainen. Teimme kuitenkin hölmöjä virheitä, ja Bernin maaleista pari oli aivan turhia. Olimme hiukan yli-innokkaita, -kunnianhimoisia ja -aggressiivisia. Kaksi ensimmäistä maalia olivat liian halpoja. Noin kova vastustaja rankaisee virheistä.

–Etenkin ensimmäinen ja kolmas erä olivat kuitenkin ihan positiivisia. Pysyimme kyllä kyydissä. Nyt olemme käyneet virheitä läpi harjoituksissa, teemme pieniä muutoksia ja yritämme välttää mokat kotona.

Tämän viikon kotiottelut samoja joukkueita vastaan ovat TPS:lle todella tärkeitä. Torstaina Turkuhalliin saapuu SC Bern, lauantaina Mountfield. Omassa baarissa on onnistuttava, muuten pudotuspelipaikka karkaa suurella todennäköisyydellä.

–Jatkopaikka on erittäin tärkeä. Haluamme tietenkin edetä CHL:ssä ja rakentaa samalla joukkueen itseluottamusta. Olen sanonut lukemattomia kertoja, että yritämme luoda voittamisen kulttuuria. Voittaminen on todella tärkeää, oli kyse sitten Liigasta tai CHL:stä.

–Samalla haluamme tietysti tehdä Turkuhallista pelätyn paikan vastustajille ja olla vahva kotijoukkue. Sen työn pitää alkaa nyt, Perrin naulaa.

Hän uskoo tämän viikon otteluiden olevan paljon vieraspelejä helpompia, kun vastustajat tulivat jo tutuksi.

–Nyt tiedämme heidän systeeminsä ja tapansa pelata. On paljon helpompi valmistautua. Lisäksi matkustaminen vaatii veronsa, nyt meidän on hyödynnettävä vierasjoukkueiden reissuväsymys. Jos heidän jalkansa painaa vähänkin, meidän on pakotettava heidät maksamaan siitä.

TPS saa lisäksi tervetulleen uutisen sairastuvalta. Viime kaudella loukkaantunut Ilkka Pikkarainen palaa turkulaisten kokoonpanoon.

TPS:n kokoonpano SC Berniä vastaan:

Jasper Lindsten-Ilari Filppula-Tomi Kallio
Erik Nyström-Patrik Virta-Eric Perrin
Teemu Väyrynen-Elias Karvonen-Lauri Pajuniemi
Ilkka Pikkarainen-Jonne Virtanen-Markus Nurmi
Otto Nieminen

Henrik Tallinder-Ilkka Heikkinen
Tarmo Reunanen-Elmeri Eronen
Jani Forsström-Lucas Ekeståhl Jonsson
Martin Berger

Aloittava maalivahti: Oskari Setänen (varalla Rasmus Tirronen)