Leijonilla huipputärkeä päiväottelu – USA-pelin tulos merkitsee paljon

Helpottava loppu. Kanadan tähti Connor McDavid surffaili Latviaa vastaan, mutta otti ratkaisijan roolin jatkoajalla. Kuva: AOP.

Tiistai on iso päivä Leijonille.

Suomi on varmistanut jo puolivälieräpaikkansa, mutta alkulohkon päättävän USA-ottelun panokset ovat silti huipussaan.

Tulos määrittelee paljon.

Parhaassa tapauksessa Leijona-joukkue kaataa pörssikärki Patrick Kanen kannatteleman USA:n varsinaisella peliajalla ja varmistaa samalla lohkovoiton.

Huonoimmassa tapauksessa Suomi häviää puhtaasti, putoaa B-lohkon neljänneksi ja saa A-lohkosta kivikovan puolivälierävastustajan.

Niinpä jo päivällä pelattavan USA-ottelun panokset ovat huipussaan, vaikka molemmat joukkueet ovat varmistaneet jo pudotuspelipaikkansa.

B-lohko on muuttunut yllättävän kiharaiseksi paitsi MM-isäntä Tanskan hurmoksen johdosta myös Latvian yllätysten seurauksena.

Kokeneen kanadalaisluotsin Bob Hartleyn johtama Latvia sai rivinsä järjestykseen tyrmäävän Suomi-tappion (1–8) jälkeen.

Ryhtiliike toi maukkaan voiton olympiaturnauksen hopeajoukkueesta Saksasta sekä urheat taistelut Pohjois-Amerikan kiekkojättejä vastaan.

Latvia antautui USA:lle vasta jatkoajalla.

Sama toistui maanantai-iltana Kanadaa vastaan. Varjojen mailla vaeltanut Connor McDavid päätti Latvian pyristelyn ajassa 60.46.

Tiistaiset päätöskamppailut tarjoavat upean tilaisuuden vielä viidelle joukkueelle. Lohkoa johtava USA nappaa varmuudella joko ensimmäisen tai toisen tilan, mutta sen jälkeen löytyy lukuisia vaihtoehtoja.

Myös Suomen puolivälieräpaikka on jo varma, mutta alkulohkon sijoitus ja puolivälierävastustaja ovat vielä täysin auki.

Jos Leijonat häviää USA:lle, Kanada ja Tanska voivat vyöryä vielä ohi – ja sysätä Suomen neljänneksi.

Suurin paine kohdistuu Tanskaan. Latvia on petrannut otteitansa turnauksen mittaan ja puristaa MM-isännän varmasti ahtaalle.

Latvia on todistanut valmiutensa Hartleyn jämäkässä komennossa. Vaikka joukkueen pelaajalista ei ole todellakaan häikäisevä, silti joukkue pystyy haastamaan huippumaat tosissaan.

A-lohko:

Tshekki-Itävalta 4–3 (2–1, 1–0, 1–2)

B-lohko:

Kanada-Latvia ja 2–1 (1–0, 0–0, 0–1, 1–0)