Leijonien Marjamäki: Olympiapettymys riipaisi aika syvältä

Lauri Marjamäki myöntää, että Etelä-Korean olympiapettymyksen sulatteleminen on ottanut aikansa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki astui tiistaina median eteen ensi kertaa pettymykseen päättyneen jääkiekon olympiaturnauksen jälkeen.

Suomen matka katkesi puolivälieriin, kun Kanada oli kohtalonpelissä parempi 1–0-lukemin. 

– Se riipaisi aika syvältä. Palautuminen on ottanut paljon aikaa, Marjamäki myöntää.

– Näimme, että meillä oli mahdollisuus menestyä. Pettymys oli kova, koska ennakko-odotukset olivat isot. Kaikki oli tehty kahdeksan kuukauden ajan viimeisen päälle ja sitten kaikki viedään yhden maalin tappiolla, Marjamäki sanoi tiistaina.

Marjamäki ja maajoukkueen General Manager Jere Lehtinen astuivat Helsingissä median eteen palattuaan NHL-tarkkailumatkalta Yhdysvalloista.

Olympiaturnauksen loppuanalyysin tekeminen on vienyt päävalmentajalta runsaasti energiaa.

– Kyllähän sitä tuli vielä tuolla Amerikan-matkallakin mietittyä.

– Pettymys oli iso.

Päävalmentajan osalta oma arki alkoi pelillisiä asioita ja pettymystä pureskellessa.

– On pitänyt antaa aikaa ja pitänyt tehdä analyysia.

– Oli tärkeää, että (Jussi) Tapola ja (Mikko) Manner ehtivät olla kaksi-kolme päivää paikalla. Nyt pääsimme tekemään analyysia pelien päätyttyä heti tuoreeltaan ennen kuin he jatkoivat kohti omaa arkeaan. Heidän osaltaan se arkeen palaaminen varmasti myös helpotti, Marjamäki puntaroi.

Pitkä puheenvuoro paljastaa, että olympialaisten loppuanalyysi pitää sisällään paljon?

– Minulla on tapana mennä näissä analyyseissä aika pitkälle.

– Tiesimme, että pitää pystyä vetämään huippusuoritus. Emme pystyneet sitä vetämään. Puolustimme äärimmäisen hyvin, emmekä oikeastaan antaneet Kanadalle mitään, jäähykuri oli hyvää, mutta kyllähän meidän hyökkäyspelaamisemme jäi vajaaksi. Se jätti ison pettymyksen.

Toiveet menestyksestä olivat korkealla joukkueen keskuudessa. 

– Onnistunut syksy lisäsi menestymisnälkää. Olimme ennen Kanada-peliä pelanneet 11 peliä ja voittaneet kahdeksan. Paljon asioita oli loksahtanut kohdalleen pelissä. Tuntui, että kaikki natsasi: ykkösylivoima toimi ja maalintekoon on tullut tehokkuutta koko kauden aikana. Sitten kuitenkin 1–0-tappio Kanadalle, niin kyllähän se otti koville.

Myös pelaajat ottivat osaa turnauksen purkuun. Marjamäen mukaan Etelä-Koreassa tähän tarjoitui tavallista arvokisarytmistä parempi mahdollisuus.

– Normaalisti koppi on nopeasti tyhjä ja vain pizzalaatikot jäljellä, mutta nyt oli kiva, että kaikki valmentajat ja Jere olivat siellä paikalla. Analysoimme ja pistimme asiat paperille. Paljon tästä on tullut Tapolan ja Mannerin sekä myös pelaajien kanssa juteltua

Millaista viestiä pelaajilta on tullut?

– Pikkaisen jäi se rohkeus uupumaan. Paljon siitä on pelaajien kanssa puhuttu, että miksemme olleet niin rohkeita, Marjamäki kertoo, vetää hetken henkeä ja jatkaa.

Pelirohkeuden perään haikaileville lienee lohdullista ajatella, että kevään MM-turnauksessa otteen on mahdollista olla aktiivisempi.

Toki rohkeutta olisi saanut olla roppakaupalla lisää myös olympiakaukalossa.

– Ainahan sitä miettii, mitä olisi voinut tehdä toisin, Marjamäki myöntää.

Yksi vedenjakaja oli Ruotsille hävitty ottelu, joka tuotti Leijonille ekstrapelin ennen puolivälieriä.

– Se Korea-peli (Kanada-ottelua) edeltävänä iltana vei meiltä aika paljon henkistä energiaa. Se oli kova peli, ja pelaajatkin sanoivat, että "perhana, tässähän joutuu ihan täysillä vetämään. Koko ajan, niin kuin näissä kaikissa peleissä". 
 
Marjamäki kertoi laskeneensa kymmenen viimeisen MM-turnauksen ja kolmen olympiaturnauksen suomalaissaldon.

– Kerran on voitettu. Mahdollisuus voittaa on 7,69 prosenttia. Kolme kertaa on oltu finaalissa eli mahdollisuus olla finaalissa on 23 prosenttia ja sitten kun kuitenkin tavoittelet sitä kirkkainta kruunua. Sehän tässä se jutun juoni on. Aika harvinaista siihen yltäminen on, mutta kaikki mahdollisuudet siihen oli. 

Tuloksellisesti Leijonat on ollut heikossa jamassa Marjamäen syksyllä 2016 alkaneen päävalmentajakauden aikana. Mitaliton jakso on tuonut päävalmentajalle valtavan kritiikkivyöryn. Samankaltaisesta ryöpytyksestä pääsevät tässä valtakunnassa osalliseksi vain pääministerit.

– Pitää tietää ja ymmärtää, mssä asemassa on. Onneksi on hyvä tukiverkko ja pystyn saamaan asiat perspektiiviin.

Marjamäki vakuutti, ettei hänen itseluottamuksensa ole horjunut.

– Kyllä sitä tietää, että osaa ja pystyy, mutta pitää pystyä tekemään asioita vielä paremmin.