Leijonien KHL-rohmu ylistää nuorisotähteä - "Ihan spesiaalia"

Petri Kontiola palasi leijonapaitaan kahden vuoden tauon jälkeen. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Käänsipä asiaa miten päin tahansa, NHL:n poisjäänti latistaa olympiakiekon fiilistä ainakin vielä kolme kuukautta ennen kisojen alkua. Todennäköisesti kisojen aikanakin.

Mutta urheilu antaa aina mahdollisuuden tarinoiden syntymiselle. Ehkä Petri Kontiola, 33, voisi olla eräs Pyenongchangin leijonastooreista.

Tai ei tietenkään yksinään, mutta ennen muuta nuoren Eeli Tolvasen mentorina ja tutkaparina. 18-vuotiaasta Tolvasesta on kohistu koko kiekkosyksy, eikä suotta. Jokerihyökkääjän 14 maalia oikeuttavat KHL:n maalipörssin neljänteen sijaan. Edeltä löytyvät vain Nigel Dawesin, Ilja Kovaltshukin ja Nikita Gusevin kaltaiset starat.

Leijonaluotsi Lauri Marjamäki on istuttamassa ainakin Karjala-turnauksen avausotteluun Venäjää vastaan Tolvasen sentteriksi kokeneen Kontiolan.

Ehkä näin vanhemmiten vielä enemmän, kun tietää, ettei niitä kutsuja enää kovin montaa vuotta tule.

Kuusien MM-kisojen Sotshin olympialaisten veteraani on tyrkyllä leijonien ykkössentteriksi Koreaan, Tolvanen kenties hänen rinnalleen. Kontiolan edellisestä maajoukkuevisiitistä ehti vierähtää kaksi vuotta.

- Perheenlisäystä on tullut ja välillä oli vähän vammojakin tuossa, Kontiola kuittaa, ja vakuuttaa, että leijonapaita on kuitenkin koko ajan kiinnostanut.

- Ehkä näin vanhemmiten vielä enemmän, kun tietää, ettei niitä kutsuja enää kovin montaa vuotta tule, Konna virnistää.

Nuoren ketjukaverinsa hän arvostaa jo nyt korkealle.

- Suomessa on puhuttu Eelistä aika paljon puhtaasti "snaipperina", mutta todellisuudessa hän on paljon muutakin. Kokonaisvaltainen pelaaja, Kontiola kehuu.

- Tietysti se ylivoimaosaaminen on ihan spesiaalia. Hienoa päästä itsekin mukaan samaan yv-viisikkoon.

Kyllä nämä ovat paljon aikuisempia kuin me oltiin.

Tolvanen täytti 18 vuotta viime huhtikuussa, Kontiola puolestaan lokakuussa 2002. Viidentoista vuoden ikäero kielii kahdesta eri pelaajasukupolvesta.

- Kyllä nämä ovat paljon aikuisempia kuin me oltiin, niin henkisesti kuin fyysisestikin, Tolvasen ikäisenä vasta A-junioreissa debytoinut Kontiola sanoo.

Uransa toistaiseksi ainoissa olympialaisissa Sotshissa Kontiola oli enemmänkin alempien ketjujen työmyyrä, vaikka saalistikin siinä sivussa 1+4 tehopistettä. Nyt tarjolla on tosiaan se ykkössentterin tontti. Suomen kaikkien aikojen tehokkain KHL-pelaaja (421 ottelua, 97+178=275 pistettä) myöntää, että Pyeongchangin turnaus on vilahdellut mielessä.

- Meillä on Jaroslavlissa ollut vähän ailahteleva kausi ja siinä on riittänyt miettimistä, mutta kyllä se jossain takaraivossa on koko ajan, Kontiola toteaa.

- Olympialaiset on kenelle tahansa urheilijalle niin hieno tapahtuma, että rooli kuin rooli otetaan vastaan, hän linjaa.

Karjala-turnaus on siis iso näyttöpaikka olympialaisiin, mutta kotiturnauksessa halutaan menestyä myös joukkueena.

- Toivottavasti kaikki klikkaa sillä tavalla, että voidaan lähteä vaikka tällä jengillä kisoihin, Kontiola huikkaa.