Latvian sankari haki vauhtia Raumalta

Tiesittekö, että Latvian ykköshahmoksi noussut Andris Dzerins on ammentanut kiekko-oppia Raumalta?

Jo kolme MM-osumaa pommittanut sentteri pelasi Lukon A-junioreissa kauden 2006–07 ja tehtaili silloin lukemat 9+13–22.

Sen jälkeen nyt 29-vuotias Dzerins jatkoi matkaansa Pohjois-Amerikkaan ja kiekkoili kaksi seuraavaa talvea Kingston Frontenacsin OHL-joukkueessa.

Nämä kaudet toivat lupaavat saldot 20+30=50 ja 21+27=48.

Tämän jälkeen Dzerins palasi kotimaahansa ja edusti peräti seitsemän kautta Dinamo Riikan KHL-joukkuetta. Mitään riemumarssia ei nähty.

Niinpä Dzerins siirtyi viime kaudeksi Hradec Kraloveen ja jatkaa tshekkiläisseurassa myös ensi kaudella.

Taustaan nähden tämän kevään MM-esitykset ovat yllättäneet kaikki. Dzerins niittasi Slovakia-pelin ratkaisun ylivoimalla ja nousi vielä suuremmaksi sankariksi Italiaa vastaan.

Kahden maalin ilta huipentui voitto-osumaan ajassa 58.41.

Huipputehot ovat hämmästyttäneet kaikkia, sillä Dzerinsin osumat jäivät kahteen seitsemässä ensimmäisessä MM-turnauksessa. Nyt hän kolkuttelee Kanadan Nathan MacKinnonin (5 maalia) ja USA:n Clayton Kellerin (4) kantoja.

Vasta joulukuussa päävalmentajaksi pestattu Bob Hartley on saanut käännettyä Latvian maajoukkueen kurssin yllättävän nopeasti.

Kahtena edelliskeväänä putoamista vastaan taistellut Latvia johtaa nyt Kölnin alkulohkoa klaarattuaan kolme ensimmäistä MM-otteluansa komealla maalierolla 8–2.

Harvinainen suora sisältää voitot Tanskasta, Slovakiasta ja Italiasta.

Hartley tietää, miten tulosta tehdään. Hän johdatti Coloradon Stanley Cupin voittoon 2001. Päävalmentajakokemusta löytyy myös Atlantasta ja Calgarysta.

Calgarya luotsannut Hartley valittiin NHL:n parhaaksi valmentajaksi kaudella 2014–15. Tämän jälkeen ei mennyt kuin vajaa vuosi, kun hän sai potkut.

Samalla nähtiin, miten nopeasti sankarista voi tulla hylkiö ammattikiekkoilun karussa maailmassa.