Lankin takaa areena-aikaan

Tämä on tarina Raumalta, hockeytownista.

Kun muut kaupunkilehdet vuosituhannen vaihteessa vasta pohtivat ensimmäisten nettisivujen tekoa, Uusi Rauma oli päätoimittajansa Janne Rantasen johdolla pyörittänyt jo useita vuosia erittäin suosituksi noussutta Lankin takaa -nettipalstaa, jota kaupunkilehdessä päivitettiin pitkälti rakkaudesta lajiin.

Pekka Walleniuksen kirjassa lämäri lähti sydämestä – niin lähtivät Lankin takaa -päivityksetkin.

– Internet-sivuja päivitti toimitusharjoittelija aluksi kerran, mutta lähes heti kahdesti viikossa. Erikoisuus päivityksessä oli Lankin takaa -palsta. Päätoimittaja Janne Rantanen teki Rauman Lukon kotipelien jälkeen peliselostukset Internetiin aluksi kokeiluna. Kokeilu muuttui pysyväksi ja jatkuvaksi kaudella 1999-2000 hyvän palautteen vuoksi.

Näin todettiin Tarja Niinisalon (o.s. Kinnunen) opinnäytetyössä, jonka aiheena oli Uuden Rauman Internet-sivujen kehittäminen: Askeleita kohti todellista verkkolehteä (SAMK, vuonna 2000).

Silloin ei vielä tiedetty, miten merkittäväksi tekijäksi sähköiset toiminnot nousevat mediamaailmassa.

Nyt muutos on täällä.

Tarja Niinisalon opinnäytetyöstä paljastuu, että ensimmäisinä vuosina Uuden Rauman nettisivuilla vieraili muutamia satoja lukijoita viikossa. Tällä hetkellä Marva Median verkkosivujen viikkokävijämäärä liikkuu kymmenissä tuhansissa. Verkkomediasta on tullut merkittävä väline.

Noin vuosi sitten Lankin takaa -palsta yhdistettiin Marva Median uuteen Kiekko-


areena-nettipalveluun. Tämän viikon alkupuolella sivustolla julkaistiin entisen TPS-toimitusjohtaja Kari Hietarinnan blogikirjoitus, joka keräsi nopeasti 17 000 lukijaa.

Muutos verkkomedian tavoittavuudessa on ollut siis valtava melko lyhyessä ajassa – kiitos muun muassa sosiaalisen median ja kehittyneiden laitteiden.

– Yksi mahdollisuus sähköisten yhteyksien paranemisessa ovat WAP-puhelimet: pitäisikö lehden otsikoita tarjota tämän välineen kautta?

Tällainenkin kysymys nostettiin esiin vuonna 2000 Tarja Niinisalon opinnäytetyössä.

WAP-kirjainyhdistelmää tuskin enää edes muistetaan, mutta mobiiliteknologian kehitystä sillä kuitenkin tarkoitetaan.

Tämäkin muutos on käynyt toteen. Vaikkei Kiekkoareenalla ole vielä mobiilioptimoituja nettipalveluja, yli 35 prosenttia palvelun käynneistä tehdään joko puhelimella tai tabletilla. Pari vuotta sitten vastaava luku oli 5 prosenttia.

Eli nyt muututaan ja vauhdilla.

Retrofakta

UR avasi nettisivunsa vuonna 1997 – kaupunkilehdistä ensimmäisenä ehti Tamperelainen vuonna 1995.

Vuonna 2000 vasta joka viidennellä kaupunkilehdellä oli verkkolehtitoimintaa.

Vuonna 2000 UR:n sivuille surffailtiin eniten Win NT -käyttöjärjestelmällä.

Vuonna 2000 UR:n sivuilla vieraili muutamia satoja kävijöitä viikossa.

UR:n nettisivujen ylivoimaisesti luetuin palsta on läpi 2000-luvun ollut Lankin takaa.

Kiekkoareena

Marva Median kaikkien medioiden yhteinen jääkiekkosivusto Kiekkoareena avattiin noin vuosi sitten.

Kiekkoareenassa käy viikossa noin 20000–30000 eri kävijää.

Kiekkoareenasta löytyy mm. juttuja, peliraportit, videoita, blogeja, nostalgiapätkiä ja kiekkoradio.

Kiekkoareenan blogikirjoittajia ovat tällä hetkellä: Antti Jokela, Juho Suoramaa, Jussi Isotalo, Kari Hietarinta, Mika Laaksonen ja Risto Leino.

Kiekkoareenaa voi seurata myös sosiaalisessa mediassa: facebook.com/kiekkoareena ja twitterissä @kiekkoareena ja #kiekkoareena


Kommentti:

Muisto vain

Siirtyessäni Länsi-Suomen urheilutoimituksesta Uuden Rauman toimitukseen vuonna 2003 pääsin mukaan toimittamaan aikaansa edellä ollutta Lankin takaa -palstaa. Oli hienoa saada Nokia 9300 Communicator, jolla juttuja tehtiin milloin miltäkin laidalta Suomea.

Nokian luuri oli silloin aivan uskomaton kapistus. Pienellä ”kommarilla” tuli tehtyä haastattelut, kirjoitettua jutut paikan päällä ja hankittua tarvittavat taustatiedot netistä. Se oli verraton työkalu – aikaansa edellä sekin ennen kuin Steve Jobs keksi jotain vielä parempaa.

Ainut ongelma oli, ettei juttua saanut suoraan ”kommarilla” nettiin. Se piti lähettää kotiin perheiltaa viettävälle päätoimittajalle, joka viimeisteli jutun verkkoon lukijoiden iloksi.

Ja aamulla ihmettelimme porukalla reissun päältä tehdyn matsiraportin lukijamääriä.

Ihmettelimme siksi, että pääsääntöisesti kiekkojuttujen lukijamäärä oli muihin juttuihin verrattuna helposti jopa kymmenkertainen.

Lankin takaa -palstan aloittamalla tiellä on hyvä jatkaa Kiekkoareenan kehitystyötä.

Lauri Tuomola

twitter: @LauriTuomola

Kirjoittaja on Marva Median kehityspäällikkö, joka työskenteli vuosina 2000-2003 Länsi-Suomen urheilutoimittajana, 2003-2008 Uuden Rauman toimittajana ja 2008-2011 yrittäjänä.