Joonas Rask: Kuvaukset tehty – kausi voi alkaa

Joonas Rask liigakuvauksissa. Nordenskiöldinkadun hallissa. Kuva Europhoto/Jukka Rautio.

HIFK:sta otettiin peräti kolmet kuvat, mutta henkilöstön onneksi tämä tapahtui vain kahdessa paikassa Nordenskiöldinkadun hallissa. Joukkueen omassa aulassa kuvattiin HIFK:n tarkoituksiin ja vierasjoukkueen sekä jäähoitokoneiden aulassa otettiin kuvat niin Liigalle kuin CHL:lle. Paitaa vain piti silloin vaihtaa.

Rask teki muutaman pelleilyn ja vakavoitui sitten kuvauksiin.

– Tämä on jokavuotinen homma. Aina otetaan uudet kuvat, vaikka minusta voisi käyttää vanhojakin. Mutta on tietysti hyvä päivittääkin, hän sanoi.

Rask on jo neljättä kauttaan HIFK:ssa, joten kuuluu kokeneeseen kaartiin etenkin tällaisen muutoskauden alkaessa.

– Pari kentällistä lähti pois, mutta jatketaan hommia ja mennään iloisin mielin eteenpäin.

Häntä ei näytä painavan edes se, että viime kauden huippuketju hajosi, kun Roope Hintz lähti NHL:n Dallasin ja Juuso Puustinen Jyväskylään. Hyökkäyksestä on muuten poissa Juhamatti Aaltonen, Corey Elkins ja Arttu Luttinen kärjessä 11 pelaajaa. Aaltosta tuskin kukaan kaipaa, Elkins oli huikean tehokas ja Luttinen vain kuului nuorennusleikkaukseen. Puolustuksessa muutokset olivat pienempiä, kun lähtijöitä oli vain kaksi. Myös valmennusjohto on muuttunut.

Kun entinen ykkösketju hajosi, niin uusi oli tietysti koottava. Viime viikonvaihteen Tampere Cupissa Rask pelasi ruotsalainen Patrik Carlsson keskushyökkääjänä. Ensin toisessa laidassa oli Pelicansia vastaan Erik Thorell ja sitten cupin loppuottelussa Juha Jääskä. Niin Carlsson kuin Thorell ovat joukkueessa uusia. Muita ovat Juhani Tyrväinen sekä seurassa jo aiemminkin pelanneet Jerry Ahtola ja Juha-Pekka Haataja.

HIFK pelasi molemmissa otteluissa kaksi ensimmäistä erää hyvin. Niin Rask kuin Jääskä tekivät ketjussa kumpikin yhden maalin.

– On kiva päästä taas alkuun. Parisen viikkoa onkin jo muuten painettu. Viikonloppuna saatiin vähän esimakua pelaamisesta. Eihän se parasta mahdollista ollut, kun kunnon peleistä on muutama kuukausi. Pelit ovat aina erilaisia kuin harjoitukset, mutta ihan ok meni. Pelityylistä oli positiivisia merkkejä. Paineistettiin ja oltiin aktiivisia. Yleisen kunnon ja pelityylin kanssa tehdään töitä, jotta jaksamme pelata aktiivista kiekkoa, johon yleisökin varmaan mieltyy, Rask sanoi.

"Pelityylistä oli positiivisia merkkejä. Paineistettiin ja oltiin aktiivisia."

Hän uskoo joukkueeseen.

– Meillä on hyvin liikkuvia pelaajia, jotka ovat yritteliäitä. Meillä on luisteluvoimaa, jolla pystymme pelaamaan aktiivista jääkiekkoa. Tuntuu hyvältä. Kaikilla on iso into, halu kehittyä koko ajan ja kehittää peliä. Se on hyvä merkki.

Omaan ketjuunsa Rask oli tyytyväinen, mutta ei vielä ollut varma, kenen kanssa lopulta pelaa.

– He ovat kaikki kivoja ja näppäriä pelaajia. Harjoituksissa meillä on mennyt ihan ok. Mutta valmentajat lopulta päättävät, kenen kanssa pelataan. Meillä on paljon hyviä pelaajia. Kaikki liikkuvat hyvin, voin pelata kenen kanssa tahansa.

Kovin suurta painoa hän ei laittanut viikonlopun tuloksille. Tampereella HIFK voitti ensin Pelicansin 5–4 jatkoajalla Jääskän maalilla johdettuaan kahden erän jälkeen jo 3–1. Loppuottelun se hävisi Tapparalle 1–4, kun kahden erän jälkeen tilanne oli vielä 1–1. Tuossa Pelicans-ottelussa Jääskä oli vielä Ahtolan ja Tyrväisen kanssa kakkosketjussa.

– Ei Tampereen peleistä pidä vielä suuria johtopäätöksiä tehdä. Meillä on pitkä matka edessä. Kun maltilla jaksetaan tehdä töitä, niin hyviä ollaan, Rask sanoi.

Niitä johtopäätöksiä hän ei ole tehnyt vielä yhtään.

– En ole hirveästi ehtinyt miettiä tulevaa liigakautta. Pelicans ja Tappara kohdattiin, muihin en ole tutustunut. Kovia rostereita on monilla joukkueilla.

Niin on HIFK:llakin, mutta isojen muutosten myötä joukkue on vähän kysymysmerkki.