Kuvakooste: Kaikki on valmiina Satakunnan tämän vuosituhannen ensimmäiseen playoff-derbyyn – Katso Isomäen ilme

Lukon bussi saapui Isomäen parkkipaikalle kaksi tuntia ennen ottelun alkua. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Satakunnan derby on yksi SM-liigan klassikoista. Pudotuspeleissä Ässien ja Lukon välistä herkkua on kuitenkin ollut tarjolla viimeksi 1900-luvulla.

Rakkaat viholliset ovat kohdanneet toisensa playoff-väännöissä vain kolmesti. Vuonna 1992 Ässät pudotti Lukon jatkosta kahdella voitolla. 

Suomi-kiekon ikimuistoisena MM-keväänä 1995 pata painoi pronssipelissä Lukon nurin lukemin 3–0. Sen ottelun jälkeen kaulaan pudotettu mitali oli ensimmäinen aikuisten tasolla voitettu Ässien nykyiselle päävalmentajalle Mikael Kotkaniemelle.

Tänä keväänä on tarjolla sankaruutta seuraavalle sukupolvelle. Viisi vuotta isän pronssipelin jälkeen syntynyt Jesperi Kotkaniemi pelaa illan ottelussa porilaisten kakkosketjussa Marco Insamin ja Jarno Kärjen rinnalla.

Pallorinki ja paha ilma. Jesperi Kotkaniemi porilaissessa räntäsateessa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto
Kevät on kiekkoilijan parasta aikaa – mutta kevät ei ihan vielä ole parhaimmillaan. Tänään ne kuitenkin alkavat, Liigan playoff-kamppailut. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Viime vuosituhannen sankareita ei enää kaukalon puolella nähdä. Niinpä tiistai-iltana on tarjolla sankaruutta uuden polven pelimiehille.

Päävalmentajista Lukon Pekka Virta hoiti heti hallille tultuaan pari radiohaastattelua.

Vähän sama kaava oli Ässien vetovastuun tammikuussa ottaneella virkaveljellä. Kotkaniemi lähti loskakelissä lenkille yhdessä maalivahtivalmentaja Jaakko Rosendahlin kanssa.

Lukon huoltaja Samu Tätilä ohjaa, kun Kaapo Kähkönen etsii pukuhuonetta. No, ehkä oikea ovi löytyisi ilman ohjaustakin. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Vain harvat haluavat muistella ottelukalenterissa kertaluonteisesti nähtyjä play out -otteluja. Sellaisiakin on Ässien ja Lukon välillä kertaalleen pelattu. Kevään 2009 karkeloista Lukko passitti Ässät liigakarsintoihin Juhani Tammisen johtamaa Vaasan Sportia vastaan. Se oli eeppinen taistelu – mutta eri tarinan aihe.

Huoltajat valmiina. Lukon Samu Tätilä ja Ässien Kimmo Korhonen vaihtoivat kuulumiset pari tuntia ennen h-hetkeä.

Kaikki on valmiina : 23 vuoden pitkä odotus on ohi. Kiekko putoaa jäähän klo 18.30, heti kun Satakunnan laulu on laulettu.

Jää kuin Alma Atassa. Kaikki on kunnossa kevään 2018 playoff-avaukseen. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto