Kukkosen ja Kärppien teema kevääksi: "Kohti valoa"

´Lasse Kukkonen on Kärppien alakerran voimahahmo.

Kyllä. Kärppien alkukausi oli pelkkää parattimarssia, johon mahtui muun muassa uusi seuraennätys: 13 peräkkäistä voitettua kotiottelua.

Parhaimmillaan Kärpät johti sarjaa 12 pisteen erolla yli 2,5 pisteen keskiarvolla ottelua kohden. Nyt piste-eroa TPS:ään on vain yksi piste.

Joulukuussa tapahtui selvä notkahdus, jossa joukkue katsoi totuutta uudella tavalla silmiin.

– Vaihtuvat hetket kuuluvat tähän lajiin ja sarjaan. Samoin haasteet. Se neljän ottelun tappioputki oli meille muistutus siitä, että arjen tekeminen ei ollut riittävän korkealla tasolla. Ajattelutapa meni uusiksi, mutta tiesimme, että tulos kyllä itse korjaa itsensä, joukkueen kapteeni Lasse Kukkonen järkeilee.

28.12. pelatussa tappiollisessa Tappara-ottelussa (2–3) puolustuksesta puuttuivat Jani Hakanpää loukkaantuneena ja pelikiellossa ollut Shaun Heshka.

– He loistavia pelaajia ja jättivät totta kai alakertaan ison aukon, mutta oli samalla hieno huomata, kuinka Aleksi Mäkelä ja Taneli Ronkainen ajoivat itsensä hyvin sisään isoille minuuteille.

"Olemme jakaneet kauden kuuteen eri jaksoon ja lähestymme onnistumisia niiden kautta."

Mutta nyt on siis vuosi 2018. Edessä on kevätkausi. Mitä ajatuksia se herättää, Lasse Kukkonen?

– Todella positiivisia ajatuksia. Haluamme nauttia jokaisesta hetkestä, pelata raikkaasti ja innokkaasti – ja ennen kaikkea pelata toisille. Kevään teema on ”valoa kohti”, Kukkonen maalailee.

Kärpät ei ole joukkue, joka asettaisi tavoitteekseen jonkin sijoituksen tai mitalin.

– Tarkastelemme kautta jaksotavoitteiden kautta. Olemme jakaneet kauden kuuteen eri jaksoon ja lähestymme onnistumisia niiden kautta, Kukkonen valistaa.

"Minulle riittää, että joukkueenjohtaja Ari Hilliltä tulee sähköpostissa seuraavan kahden viikon ohjelma, ja sen mukaan elän."

Kukkonen kuuluu joukkuekavereittensa Miika Koiviston ja Julius Junttilan kanssa kandidaatteihin, joita pidetään pommivarmoina olympiapelaajina helmikuussa Etelä-Koreassa.

Kuinka paljon olympiarenkaat ovat kiiluneet silmissä?

– Eivät ollenkaan. Valinta tulee jos on tullakseen. Sen verran tässä on vuosien varrella tarttunut puseroon, että kuukauden tai puolentoista kuukauden päästä olevat asiat ovat aivan liian kaukana. Minulle riittää, että joukkueenjohtaja Ari Hilliltä tulee sähköpostissa seuraavan kahden viikon ohjelma, ja sen mukaan elän, Kukkonen alleviivaa.

– On tämä siinä mielessä lyhytkatseista työtä.

Kärpät matkusti Tampereella jo tiistaina junalla, josta on tullut tällä kaudella paras menopeli Manseen mentäessä."

Kärpät on sarjan toiseksi eniten maaleja (116) tehnyt joukkue TPS:n (120) jälkeen. 25 parhaan pistemiehen joukossa on peräti kuusi kärppää, kun heitä esimerkiksi Ässissä, KalPassa, HPK:ssa ja Jukureissa ei ole yhtään. Pistepörssiä johtaa Julius Junttila (9+32=41), joka on jo rikkonut yhden kauden piste-ennätyksensä. Edellinen oli mestaruuskaudelta 2013–2014, jolloin hän iski tehot 19+15=34.

Maalipörssin kärjessä on ranskalaislaituri Charles Bertrand (21+14=35), joka on niin ikään rikkonut yhden kauden maaliennätyksensä, joka oli kaudelta 2015–2016 Sportissa (19+19=38). Bertrand on tällä hetkellä 34 maalin tahdissa. Viime kaudella maalitykin titteli meni Veli-Matti Savinaiselle 30 täysosumalla.

Kärpät matkusti Tampereella jo tiistaina junalla, josta on tullut tällä kaudella paras menopeli Manseen mentäessä.

– Junayhteys on nopeutunut niin paljon, että jos lentäisi Helsinkiin ja sieltä bussilla Tampereelle, se menisi suurin piirtein samoihin, Kukkonen taustoittaa.

VR:n verkkosivut kertovat, että nopeimmillaan tuon välin kulkee runsaassa neljässä tunnissa.

– Takaisin Ouluun lennämme tuttuun tapaan yökoneella, joka lähtee 23.59.

"Tekikö kapteeni Kukkonen uudenvuoden lupauksia?"

Millä osa-alueilla näet kevätkaudeksi eniten parannettavaa?

– Pelinopeudessa ja viisikkopelin reaktionopeudessa. Tätä kautta saisimme oman luisteluvoimamme tehokkaammin käyttöön.

Tekikö kapteeni Kukkonen uudenvuoden lupauksia?

– Eikö se ole niin, että jos sen sanoo ääneen, se ei toteudu... no, sanotaan niin, että se liittyy kaukalon ulkopuolisiin asioihin ja minuun itseeni, kapteeni naurahtaa.

Kärpät kohtaa keskiviikkona Tampereella Ilveksen. Ottelu alkaa kello 18.30.