Kuinka moni NHL-pelaaja lähtee palmun alta MM-kisoihin?

Floridassa "kevät" on jo vähän pidemmällä kuin Suomessa. Maajoukkueen johtokaksikko Lauri Marjamäki–Jere Lehtinen näkivät palmumaisemissa kaksi NHL-ottelua. Koko tarkkailuturnee piti sisällään kahdeksan kamppailua. Kuva: Miika Arponen

Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki ja GM Jere Lehtinen palasivat tiistaina NHL-tarkkailumatkaltaan Yhdysvalloista.

Kaksikko ehti nähdä yhdeksän päivän kiertueensa aikana kahdeksan NHL-ottelua ja tavata peräti 26 suomalaispelaajaa.

– Näki, että NHL-pelaajia harmitti, etteivät he olleet olympialaisissa. Yleinen fiilis oli tosi positiivinen, Marjamäki kuvasi keskustelujaan pelaajien kanssa.

Samaa korosti Lehtinen.

– Meidän suuntaan huokui aika hyvä meininki.

Marjamäellä ja Lehtisellä oli osittain eri matka- ja otteluohjelma, jotta he ehtivät tavata mahdollisimman monta suomalaispelaajaa.

Floridassa kalenteri tarjosi kaksi kamppailua. Tarjolla oli Aleksander Barkovin tähdittämän Panthersin voitto Boston Bruinsista ja tappio Edmonton Oilersille.

Pohjois-Amerikassa pelaavien suomalaistähtien kevätsuunnitelmat nousevat vuosi toisensa jälkeen tapetille kevätauringon hohteessa. Lehtinen ja Marjamäki olivat kuitenkin vaitonaisia siitä, kuinka moni pelaaja lopulta lähtee kapeiden kaukaloiden Tanskan Herningissä pelattavaan MM-turnaukseen.

– Määristä on turha puhua, onko se nolla vai 15, annetaan heille rauha pelata, Marjamäki sanoi.

Lehtinen ei ollut halukas valottamaan myöskään sitä, kuinka moni pelaajista tietää jo nyt, ettei kisamatka tule kyseeseen.

– En kommentoi, enkä spekuloi.

Perinteisesti terveys- ja sopimusasiat ovat olleet syitä, joiden vuoksi pelaajat saattavat jättävät MM-matkan väliin.

– Terveystilanne on asia, joka ei välttämättä koskaan tule julkisuuteen, jos pelaaja tai hänen seuransa ei halua vammoista puhua. Me emme niistä puhu, koska kyse on yksityisasioista, Marjamäki huomautti.

Tänä vuonna tilanne on sikäli valoisa, että monen pelaajan sopimus ulottuu myös ensi kaudelle.

Uutta NHL-sopimusta ovat sorvaamassa ainakin Markus Nutivaara, Antti Raanta, Juuse Saros, Miikka Salomäki, Iiro Pakarinen ja Antti Niemi.

Viime kevään MM-kisoissa Pariisissa Suomi pelasi nihkeän alkusarjan, mutta ylsi mitalipeleihin nujerrettuaan puolivälierässä Yhdysvallat. Neljäs sija ei kuitenkaan menestysnälkäistä kiekko-Suomea tyydyttänyt.

Tänä vuonna Euroopassa pelanneet MM-kandidaatit hyppäävät leiritykseen suoraan pääsiäisen vietosta.

– Joukkue tulee muuttumaan varmasti aika paljon siitä, mikä se oli olympialaisissa, Marjamäki pohdiskeli.

Leijonat kohtaa ennen Tanskan MM-kisoja Valko-Venäjän ja Latvian kummatkin kahdesti ja ottaa osaa sekä Tshekin että Ruotsin EHT-turnauksiin.

– Tshekeissä ja Ruotsissa on varmasti vähän isompi joukkue mukana. Varmasti viisi kentällistä on äijiä, ettei vedetä niitä kuutta kovaa huippupelejä samalla porukalla ennen MM-kisoja.

Ilman NHL-miehiä pelattu olympiaturnaus osoitti, että euromiehistöillä kilvoiteltaessa marginaalit ovat pienet.

– Jos pelataan paras seitsemästä -systeemillä, tulos olisi varmasti eri, mutta tässä formaatissa yllätystulokset eivät ole enää yllätyksiä. Ei se ole enää sattumaa, että Keski-Europpan maat pärjäävät, Marjamäki huomautti.

Myös Ruotsin päävalmentaja Rikard Grönborg oli samaan aikaan tarkkailumatkalla. Tre Kronorin luotsilla pitää kiirettä, jos hän aikoo nähdä tai tavata yhtä suuren osan sinikeltaisista NHL-miehistä kuin Marjamäki sinivalkoisista.

NHL:ssä on tähän mennessä nähty tällä kaudella tositoimissa 40 suomalaista. Ruotsalaisia on pelaavassa kokoonpanossa esiintynyt 94.