KooKoo-pakki Jake Newton: ”Yllätyin mahdollisuudesta palata Suomeen”

Jake Newton ei taida kovin usein pukukopissa murjottaa. Kuva: Pasi Peltola

Moni ainakin Sportin otteluja seurannut ja liigatilastoja ahminut hämmästeli puolitoista vuotta sitten, kun vaasalaisseura ja puolustaja Jake Newton purkivat sopimuksestaan toisen kauden. Newton oli Sportin kauden 2015–16 tehokkain pakki ja liigapakkien pistepörssin eliittiä lukemin 9+15.

Newton vetosi tuolloin perhesyihin. Jo nyt KooKoon urheilutoimenjohtaja Jarno Kultanen voi onnitella itseään, että tuli värvänneeksi Newtonin täksi vuodeksi Kouvolaan.

Sekä yli- että alivoimaa pelaava Newton on koonnut kauden avausneljänneksellä yhtä monta pistettä kuin KooKoon toinen tehopakki Emil Kristensen: 3+5. Kouvolalaisseuralle on jo itseisarvo siinä, että keskimäärin hieman yli 20 minuutin peliajan kellottanut Newton on ollut terveenä koko alkukauden.

– Yllätyin mahdollisuudesta palata Suomeen. Eihän viime kausi Tshekissä ollut ainakaan tilastollisesti (5+10 tehopistettä 43 ottelussa) parastani. Olen kai riittävän hyvällä mielellä pukukopissa, Newton virnistää.

Viittaus taitaa olla faktaa. KooKoossa Newton sai varakapteenin kunnian ensimmäisellä kaudellaan seurassa. Jo ensimmäisellä kaudellaan Sportissa Newton yllättyi. Vaasalaisseura ei vaatinut tuolloin hänen sopimukseensa koeaikaa.

– Tulin sentään Suomeen Italian liigasta, mutta toisaalta Sport kävi katsomassa tekemisiäni Italiassa.

Kouvolassa homma on sujunut, vaikka Newton viettää kaupungissa poikamieselämää. Se onkin se ero Sportin vuoteen.

– Vaasassa kiekkoilu oli ok, ja sain minuutteja (20.33 peliä kohti). Olimme kuitenkin paljon öitä pelimatkoilla. Vaimollani oli pimeinä aikoina raskasta. Poikani syntyi Vaasassa. Hän ei oikein nukkunut. Tytärkin oli tuolloin vain runsaan vuoden ikäinen. Vaimoni ei halunnutkaan palata Suomeen, Newton kertoo.

Nyt Newtonin lapset ja vaimo asuvat Clevelandissa. Vaimo on töissä ja lapset päivähoidossa.

– Kaikki itkivät, kun perhe jätti minut lentokentälle matkustaakseni Kouvolaan. Pari ensimmäistä päivää perillä olivat rankkoja. Ratkaisu ei ollut mitenkään helppo. Lasten hoitomaksut ovat lähes 3000 dollaria kuukaudessa, Newton kertoo.

– Pärjään hyvin yksinkertaisilla asioilla. Minulle riittää ruokakauppa ja nippu hyviä kirjoja. En lue mitään seikkailuja vaan elämää hyödyttäviä kirjoja kuten henkiseen valmennukseen tai itseensä syvällisemmin perehtymiseen liittyviä teoksia.

Tavallistakin tylympi keikkatyöläisen arki on kuitenkin sujunut. Newton pelaa parhaillaan kakkospakkiparissa Niko Tuhkasen kanssa. KooKoo menestyy asiallisesti. Se ei tosin Newtonille riitä, vaikka hän tunteekin KooKoon historian.

– Millainenko olisi hyvä kausi? No sellainen tietysti, että voittaisimme mestaruuden! On meidän ainakin kuuden parhaan joukossa oltava runkosarjassa, Newton lataa eikä virnistä päälle.

Ei niin, etteikö Newton tietäisi, mitä on pelata vähätellyssä joukkueessa.

– Olen syntynyt Kaliforniassa. Olimme aina surffaripoikia vastustajille, kun menimme pelaamaan itärannikolle.

Newtonin, 29, synnyinpaikka San Jacinto sijaitsee Anaheimin lähellä.

– Wayne Gretzky oli juuri tuolloin muuttanut Los Angelesiin. Se helpotti kiekkoilua paljon. Kaliforniassa oli siihen aikaan paljon enemmän jääkiekkoseuroja kuin nykyisin, Newton harmittelee.