Konkarit pohtivat TPS:n kohtaloa: Huonoa tuuria vai syystä vajaaksi jäänyt kurkotus?

Jättikö TPS:n kausi jossiteltavaa? Konkaritähdillä on erilainen näkemys asiasta. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto.

Karu pettymys oli päällimmäisenä mielessä TPS-leirin johtotähdillä, kun suurin suunnitelmin aloitettu kausi päättyi jälleen ennen aikojaan. TPS:n neljäs sija oli tuloksellisesti parannus viime vuosien jatkumolla, mutta päättyneellä kaudella paukkuja oltiin ladattu reilusti mestaruudesta pelaamiseen. Lopulta käteen ei jäänyt edes mitalia.

Päällisin puolin lopputulema ei jättänyt jossiteltavaa, Palloseura hävisi ratkaisuvaiheissa viisi viimeistä otteluaan – Tapparalle välierissä suoraan 4–0 ja pronssipelissä turhan tutuksi käyneellä tavalla jatkoerätappiolla. Luvut toki olivat pelitapahtumia tylymmät Tapparaa vastaan ja kapteeni Tomi Kallio harmittelikin kauden viimeisen taiston jälkeen sitä, ettei hänen joukkueensa saanut juurikaan onnekkaita pomppuja, joita se kenties olisi jopa ansainnut.

Kallion viime kausien uskollinen ketjutoveri, toinen Palloseuran johtohahmo Eric Perrin näki asian suoraviivaisemmin. Myös hänen mukaansa TPS olisi voinut menestyä paremmin, mutta epäonnistuminen ei ollut huonosta onnesta kiinni.

– En ole tyytyväinen tulokseen, en todellakaan. Mielestäni olisimme voineet pärjätä paremmin. Mutta palaset eivät loksahtaneet kohdalleen. Ei jäänyt seliteltävää, emme vain saaneet sitä tehtyä, Perrin linjasi.

Perrin tiivisti arvionsa siihen, että hyvä joukkue voi kevään tosipeleissä onnistua, vaikka yksittäinen asia tai osa-alue pettää joukkueen suoritustasossa. Mustavalkoinen laiva sen sijaan natisi liitoksistaan liian monesta saumasta.

– Pudotuspeleissä melkein kaiken pitää onnistua, joukkueen yhtenäisyyden hyökkääjistä maalivahteihin ja peruspelistä erikoistilanteisiin, kaikkien pitäisi olla terveitä... meiltä jäi jotain puuttumaan vähän joka osa-alueella. Ne asiat kertautuvat, kun pelataan Tapparan tasoista joukkuetta vastaan, Perrin summasi.

Toisaalta turkulaisseuran tarinaa voi ja kannattaa tarkastella pidemmällä aikavälillä. Sekä Kallio että Perrin ovat olleet mukana rakentamassa TPS:n uutta nostetta kolmen kauden ajan. Sen matkan varrella tulokset ovat parantuneet tasaisesti ja seuran urheilullinen uskottavuus on palautettu pakkaslukemista kunnialliselle tasolle.

Kolme vuotta on silti jopa harvinaisen pitkä "projekti" kotimaisessa kiekkoilussa. Siksi moni odotti kovempaa tulosta viimeistään tällä kaudella, pelaajat mukaan lukien.

– Jotain muuta tietysti haettiin tältä kaudelta, haluttiin mennä loppuun asti. Mutta kun miettii, että aloitettiin tämä reissu siitä, kun Tepsi oli yleinen naurunaihe, ollaan me tehty kolmessa vuodessa aika huikea nousu. Yritän muistaa sen, vaikka fiilikset eivät ole ihan parhaita, Kallio totesi.

Lopulta hallitseva mestari Tappara oli mittarina niin tyly, että toiveiden ja todellisuuden ero näyttäytyi turkulaisittain jopa tarpeettoman karuna.

– Realistisesti pitää ajatella, että Tappara on pelannut kuusi vuotta finaaleissa putkeen. Jos olisimme ottaneet heidät kolmessa vuodessa kiinni, he olisivat tehneet asioita aika paljon väärin. Nythän se ero ei ole enää iso, mutta ei Tappara ole hirveästi tehnyt vääriä asioita, Kallio vertaili.

Eric Perrinin silmissä taakse jääneessä sesongissakin riittää lopulta arvostettavia asioita, kun katsoo pettymyksen taakse.

– Moni pelaaja on ottanut valtavia askeleita ja uusia pelaajia on astunut isompiin rooliin. Kaudesta jää paljon positiivistakin. Runkosarjan toista sijaan ei kannata väheksyä, se kertoo siitä, että pystyimme pelaamaan tasaisesti ja riittävän hyvin voittaaksemme jatkuvasti pelejä. Pudotuspelit olivat sitten se pettymyksen tuottanut puoli, kanadalaiskonkari arvioi.