Kommentti: NHL-seurojen scoutit ahmivat katseellaan

Ruotsin 17-vuotias puolustajalupaus Rasmus Dahlin oli Karjala-turnauksen kiinnostavin pelaaja – ainakin NHL-seurojen mielestä. Vuonna 2000 syntynyt häkkipää on varausikäinen ensi kesänä. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Karjala-turnauksen mediatiloissa pyöri viikonloppuna ajoittain enemmän NHL-seurojen scoutteja ja muita silmäätekeviä kuin toimittajia.

Osasyy kykyjenetsijöiden Suomi-innostukselle oli Hämeenlinnassa pelattu alle 18-vuotiaiden viiden maan turnaus. Ensi kesänä varauskelpoisiksi ehtivien 2000 syntyneiden lupausten otteita oli helppo seurata samalla kuin kuuden maan Karjala-turnausta – tai päinvastoin.

Fakta tietysti on, että U18-pelaajissa tulevia NHL-pelaajia on monin kerroin enemmän kuin kuuden maan A-maajoukkuemittelöissä, mutta yhdelläkään organisaatiolla ei ole varaa ylenkatsoa niin sanottuja heti valmiita senioreita, joita EHT-peleissä vuosi toisensa jälkeen nähdään.

Tällä kertaa toimitusjohtajia eli General Managereita ei ollut tungokseksi asti. Colorado Avalanchen GM Joe Sakic ehti piipahtaa Helsingissä torstaina ennen kuin siirtyi Tukholmaan, missä oma organisaatio pelasi kaksi Global Series -nimellä kutsuttua ottelua Ottawa Senatorsia vastaan.

Kaikkiaan scoutteja tai muita NHL-seurojen edustajia oli Helsingissä lähes 70.

Edustettuina oli 29 NHL-organisaatiota eli kahta vaille kaikki seurat olivat lähettäneet edustajansa Helsinkiin. Vain tulokasjoukkue Vegas Golden Knightsin ja Detroit Red Wingsin edustusta ei nähty näillä nurkilla.

Osa organisaatioista oli marssittanut paikalle väkeä niin paljon, että kulkemista varten tarvittiin tila-auto. Menestysorganisaatio Chicago ja San Jose olivat edustettuina neljällä silmäparilla. New York Islanders seurasi turnausta peräti viiden miehen voimin.

Vaikka NHL-seurojen palkkalistoilla on tunnetusti monia suomalaisia, kuten Pittsburghin Petri Pakaslahti, NY Rangersin Mikko Eloranta tai Edmontonin Matti Virmanen, valtaosa paikallaolleista oli ulkomaalaisia.

Heidän joukossaan oli myös Carolinan Robert Kron, joka pelasi aikoinaan lähes 800 NHL-ottelua ja työskentelee nyt jo kymmenettä kauttaan Hurricanesin kykyjenetsijänä. Tshekki muistetaan myös Lukon paidasta. Konkari pelasi kaudella 2002–03 vajaat puoli kautta Raumalla ja päätti pitkän uransa SM-liigajäillä.

Ehkä tyytyväisimpinä saattoi hykerrellä Dallas Starsin trio, Les Jackson, Paul McIntosh, Craig Bonner.

Heidän takalinjojensa tulevaisuus lepää vahvasti suomalaisilla hartioilla. Esa Lindellin kurssi on vahvassa nousussa. Julius Honka kasvaa korkoa saamalla vastuuta sekä NHL:ssä että AHL:ssä ja viime kesänä numerolla varaama Miro Heiskanen... 

...niin no, Karjala-turnauksen perusteella Stars-ainesta tuntuu olevan nuoressa Heiskasessakin.

Voi vain kuvitella, mikä kuhina scouttien kokoontumisajoissa olisi käynyt, jos Heiskasen nimikin päästäisiin huutamaan vasta kesän 2018 draftissa.

Miro Heiskanen ja 15 vuotta vanhempi Petri Kontiola (oik.) löysivät yhteisen sävelen Karjala-turnauksessa. Myös kaksikon takana hymyilevä Eeli Tolvanen onnistui kotiyleisön edessä erinomaisesti. Vuodenvaihteessa Heiskanen ja Tolvanen pelaavat alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto