Kommentti: Miten käy Miro Heiskasen?

Miro Heiskanen on vielä HIFK:ssa, mutta miten käy jatkon? Kuva Europhoto/Jukka Rautio.

Jääkiekkomaailmassa moni asia on erilailla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Ensi viikon lopussa juhannus on suuri kesäjuhla Suomessa ja Ruotsissa, mutta NHL:ssä se on suuri työpäivä. Silloin alkaa hahmottua myös HIFK:n puolustuksen tulevaisuus.

HIFK:lla on sopimus kymmenen puolustajan kanssa, ja takalinjat näyttävätkin aika laadukkailta. Mukana on niin kiekkovarmuutta, ylivoimapelin ratkaisuvoimaa, hyvää luistelua, kokoa, kovuutta, puolustuspään oikeaa sijoittumista, hyökkääviä ja varmistavia puolustajia. Mitään suurta vikaa ei ole.

Jääkiekkoilullisesti juhannus on tärkeä vain yhdelle noista kymmenestä pelaajasta. Hän on Miro Heiskanen. Silloin on NHL:n varaustilaisuus Chicagon United Centerissä, ja Heiskasen on povattu olevan jopa viiden ensimmäisen varattavan pelaajan joukossa.

Hänellä ei näyttäisi olevan mitään erityisominaisuutta. Heiskanen ei ole iso, hän ei luistele poikkeuksellisen hyvin, hänellä ei ole maagisia kiekkotaitoja eikä hänen laukauksensa ole tappavan tehokas. Heiskanen on kaikessa hyvä, ja hänellä on yksi erityisominaisuus: hän tuntuu koko ajan tekevän oikeita ratkaisuja.

Jo 17-vuotiaana liigajoukkueeseen nousevan odotetaan kehittyvän vähitellen kolmosparissa, mutta juuri päättyneellä kaudella Heiskanen osoitti heti syksystä lähtien olevansa lähes HIFK:n ykköspuolustaja. Hän ei ollut kärkivalinta ylivoimapeliin, vaikka täytti paikkansa siinäkin, mutta hänen odotettiin olevan jäällä alivoimapelissä ja pelaavan tasakentällisin paljon. Heiskanen tuli liigajoukkueeseen juuri omalla tyylillään: hiljaisen varmasti ja hämmästyttävän kypsästi oikeita ratkaisuja tehden. Pian jopa unohtui se, että hän oli vasta 17-vuotias ja pelasi ensimmäistä kauttaan.

Samalla tavalla kävi NHL-arvelujen kanssa. Aluksi hänen vain arvioitiin olevan varma varaus, mutta nyt Heiskanen on nostettu jo suomalaisten kärkinimeksi ja jopa ensimmäisenä meneväksi puolustajaksi. Aika yleisesti ykkösinä pidetään keskushyökkääjiä kanadalaista Nolan Patrickiä ja sveitsiläistä Nico Hirshieriä, mutta jotkut arviot ovat nostaneet Heiskasen peräti kolmanneksi ja ykköspuolustajaksi ohi kanadalaisen Cale Makarin.

Periaatteessa NHL-joukkueet varaavat käännetyssä järjestyksessä eli huonoin valitsee ensin ja Stanley Cup -voittaja viimeisenä, mutta kärkisijat päätettään painotetussa arvonnassa. Vaikutusta on myös mm. kaupoilla eli seurat saattavat pelaajavaihdoissa sopia varausvuoroista. Siten Arizonalla, Dallasilla ja St. Louisilla on tänä vuonna kaksi ja Anaheimilla, Minnesotalla ja Washingtonilla ei yhtään ensimmäisen kierroksen varausta.

Seurat valitsevat tässä järjestyksessä: New Jersey, Philadelphia, Dallas, Colorado, Vancouver, Vegas, Arizona, Buffalo, Detroit, Florida, Los Angeles, Carolina, Winnipeg, Tampa Bay, New York Islanders, Calgary, Toronto, Boston, San Jose, St. Louis, New York Rangers, Edmonton, Arizona, Columbus, Montreal, Chicago, St. Louis, Ottawa, Dallas, Nashville ja Pittsburgh.

Niillä on kaksi perusvaihtoehtoa: joko otetaan paras mahdollinen pelaaja tai valitaan suurimmaksi ongelmaksi koetulle paikalle.

Yleensä pelaajat jätetään kehittymään joko nykyiseen seuraansa tai sijoitettaan AHL:ään. Poikkeuksiakin tietysti on. Patrik Laine otti heti näkyvän ja tärkeän paikan Winnipeg Jetsissä. Ykkösnimet halutaan usein heti.

Heiskasen tulevaisuudelle ratkaisevaa on ensin se, mikä seura hänet varaa. Se nähdään juhannuksena. Sen jälkeen kysymys on siitä, missä seura haluaa Heiskasen pelaavan ensi kaudella. Hänellä on kahden vuoden sopimus HIFK:n kanssa, mutta tämä on vain periaatetilanne. Hän ei ole valmis pelaaja, ja sanoo sen aina kysyttäessä.

Hyvä veikkaus voisikin olla: varaus sijoilla kolmesta viiteen ja vielä vuosi HIFK:ssa. Mutta NHL:stä ei koskaan tiedä. Varaaja voi olla kymmenennen hujakoilla, ja on seura mikä tahansa, niin se haluaa hänet heti Pohjois-Amerikkaan.

Jokainen viettää juhannusta omalla tavallaan. Miro Heiskanen on United Centerissä ja odottaa, minkä seuran paidassa hänestä otetaan ensimmäiset NHL-kuvat. Kesällä sitten nähdään, onko hän ensi kauden vielä HIFK:ssa.