KOMMENTTI: Futis-TPS näytti kiekko-TPS:lle tiedottamisen mallia - voisivatko liigaseurat ottaa tästä tavan?

Turun Palloseura on saanut tällä viikolla ikävää jobinpostia niin jääkiekkokaukaloiden kuin jalkapalloviheriöidenkin puolella.

Jääkiekkoliigassa TPS voitti torstaina jatkoajalla Mikkelin Jukurit. Päätöserässä kotiyleisöä säikäytti tilanne, jossa Jukurien hyökkääjän Ilmari Pitkäsen maila osui vaarallisen näköisesti TPS-lupaus Jasper Lindstenin kasvoihin.

Lindsten poistui tilanteen jälkeen välittömästi pukukopin puolelle paikattavaksi, eikä palannut jäälle. 

TPS tiedotti Lindstenin tilanteesta perjantaina verkkosivuillaan

– Jasperilla on ylävartalovamma, kuten kaikki ovat varmaan nähneet. Lääkärin viesti oli, että toipilasaikaan ei tässä vaiheessa oteta kantaa, TPS:n urheilutoimenjohtaja Antero Niittymäki kertoi tiedotteessa.

Ei, kaikki eivät itseasiassa ole nähneet. Ainakaan tämän jutun kirjoittaja ei tiedotetta lukiessaan ollut nähnyt. 

On vaikea sanoa, miksi Niittymäen kommentti on muotoiltu tiedotteeseen, kuten se on muotoiltu.

Ehkä Niittymäkeä ja TPS:ää turhautti 36 ottelussa 9+16=25 tehopistettä iskeneen tärkeän pelaajan loukkaantuminen. Ehkä urheilutoimenjohtajaa ärsyttää, että media kyselee jatkuvasti loukkaantuneiden pelaajien pelikunnosta ja toipumisennusteista.

Mutta media tuskin kyselisi, elleivät poissaolot niin kovasti kiekkokansaa kiinnostaisi. Seurat taas palvelevat tiedottamisella lopulta kannattajiaan ja seurasta kiinnostuneita ihmisiä. Siksi sävy on kummallinen.

(HUOM! Tämän kommentin julkaisun jälkeen selvisi, että Niittymäen kommentti oli annettu ja tiedote laadittu ilmeisesti sillä oletusarvolla, että lukija on nähnyt Jasper Lindstenin kuvan, josta Iltalehti teki perjantaina jutunkin.)

Liiga kiristi jokunen vuosi sitten sääntöjä loukkaantumisista kertomiseen liittyen. Siksi valmentajat ja urheilutoimenjohtajat puhuvat nykyään ylä- ja alavartalovammoista, vaikkeivat saisi välttämättä puhua niistäkään.

- Tarkemmat potilastiedot eivät ole julkista tietoa ilman potilaan lupaa. Seura ei voi yksilöidä tai ilmoittaa vamman tarkempaa sijaintia, liigan kilpailupäällikkö Arto I. Järvelä alleviivasi tiedotteessa.

Loukkaantunut pelaaja saa tosin itse kertoa tilastaan tai antaa seuralle luvan kertoa tilastaan. 

Näin lienee käynyt Tomas Hradeckyn tapauksessa, kun TPS:n jalkapallon liigajoukkue tiedotti samana perjantaina keskikenttäpelaajansa loukkaantumisesta. 

Hradeckyn loukkaantuminen varmasti turhautti kaikkia seurassa, eniten tietysti häntä itseään, varsinkin kun Hradecky oli vasta alkuviikosta solminut kasvattajaseuransa kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen. 

Silti futis-TPS hoiteli asiasta tiedottamisen todella tyylikkäästi. Tiedotteessa kerrottiin Hradeckyn loukkaaneen jalkansa torstain joukkueharjoituksissa ja TPS:n joukkuelääkäri Petri Kallio antoi tilanteesta tarkan arvion. 

- Tutkin heti harjoitusten jälkeen Tomaksen jalan ja ultraäänitutkimuksessa vahvistui, että kyseessä on akillesjänteen repeämä, Kallio analysoi.

- Tomaksen akillesjänne päästään operoimaan ortopedi Petri Paakin toimesta ensi tiistaina. Kuntoutus ja sitä kautta täyteen pelikuntoon pääseminen tulee kestämään aika pitkään. Teemme toipumisennusteen operaation jälkeen, Mehiläisen lääkäri lisäsi. 

Ei oletettu tai vihjailtu, että ihmisten pitäisi olla TPS:n treeneissä toteamassa, miten pelaaja loukkasi.

Jokainen päätelköön itse kummasta tiedotteesta syntyi ulospäin parempi kuva. 

Mainitut TPS-keissit ovat yksittäistapauksia, mutta käyköön ne esimerkistä, että laadukkaaseen tiedottamiseen kannattaa panostaa. Se maksaa kyllä itsensä takaisin paremman julkisuuskuvan kautta. 

Yhden tiedotteen kyseenalaisesta sävystä huolimatta HC TPS:lle plussat siitä, että se kuitenkin tiedotti ja on ennenkin tiedottanut pelaajiensa loukkaantumisista ja toipumisarvioista.

Kun tulevaisuudessa liigaseurat toimisivat niin, ja lisäisivät mukaan vielä FC TPS:n tyylikkyyden ja täsmällisyyden, toimittajat voisivat lopettaa tietojen tivaamisen valmentajilta ja urheilutoimenjohtajilta. 

Siihen voisi luottaa, että seura tiedottaa asiasta mahdollisimman kattavasti heti kun pystyy ja piste. Antaisi alan ammattilaisten hoitaa niin loukkaantumisista kertomisen kuin niistä tiedottamisen. 

Juttua muokattu 20.1. kello 18.30. Lisätty tieto Iltalehden jutusta, johon Niittymäen kommentti ilmeisesti viittaa. Otettu pois myös tieto, ettei HC TPS maksaisi ammattilaiselle tiedottamisesta. Seuran palkkalistoilta löytyy tiedottaja, tapahtumatuottajan ja tiedottajan tittelillä.