Kokonaisvaltainen Ilari Filppula haluaa taistella mestaruudesta

Taikurin tuttu virne on tallella maailmankierroksen jälkeenkin. Kuva: Jani Mesikämmen

Lähes koko kuluneen kauden kestänyt puhe TPS:n keskushyökkääjävajeesta voidaan ainakin toistaiseksi unohtaa turkulaisseuran pestattua kolmevuotisella sopimuksella Ilari Filppulan riveihinsä. Taitava konkari on viime vuosina kiertänyt kovia liigoja ja seuroja useissa maissa, mutta Auran rannoilla hänet muistetaan ennen kaikkea kultaisen kevään 2010 suurimpana sankarina.

Lämmin tunne on molemminpuolinen. Filppula teki Turussa vaikean alun jälkeen henkilökohtaisen läpimurron urallaan, ja hän palaa kulttuuripääkaupunkiin tuttu virne kasvoillaan. 

– Tykkään kaupungista, mulla on tietysti viime kerralta tosi hyviä muistoja. Tänne on helppoa tulla, Filppula summaa.

Pelkästään nostalgiasyistä 35-vuotias Filppula ei seuravalintaa tehnyt. TPS:n paidassa voittamansa Suomen mestaruuden ohella hän ei ole liiemmälti menestyksestä päässyt nauttimaan. Siksi hän halusi joukkueeseen, joka voi menestyä – Palloseuran parin viime kauden ryhtiliike vakuutti paluumuuttajan.

– Viime kausi osoitti, että TPS on kilpailukykyinen ja pystyy taistelemaan mestaruudesta. Täällä on tehty hyvää työtä ja täältä tulee nuoria pelaajia, tietysti sellaiseen organisaatioon on helppoa tulla. Kuitenkin tällä iällä mennään joukkueen menestys edellä, haluan pelata sellaisessa ryhmässä, jolla on mahdollisuus menestyä joka vuosi.

– Nuorempana pitää huolehtia omasta urasta eri tavalla, vaikka joukkueen menestys on silloinkin tärkeää. Silloin pitää miettiä omaa peliaikaa ja kehittymisen mahdollisuutta. Toivon kehittyväni edelleen, mutta kun on ikää on tämän verran, eikä menestystä ole liikaa tullut, pidän tärkeänä sitä, että pääsen taistelemaan mestaruudesta, Filppula pohtii.

TPS on uusiutunut rajusti ja moneen otteeseen Filppulan lähdettyä maailmankierrokselleen. Edelliskerralta tuttuja naamoja joukkueessa ei ole. Mutta muuttunut on Turkuun palaava mieskin, luova luonnepelaaja kokee löytäneensä vuosien varrella uudenlaista kypsyyttä pelaamiseensa.

– Turkuun palaa kokeneempi, mutta uskoakseni myös kokonaisvaltaisempi pelaaja. Olen päässyt pelaamaan monessa liigassa ja monella eri pelisysteemillä todella hyvien pelaajien kanssa. Haluan ajatella, että kaikista niistä on tarttunut mulle jotain positiivista. Kai sitä itsekin vähän kypsyy uran aikana ja ajattelee nyt asioista eri tavalla.

Turkulaisfanien silmin muutos ei välttämättä ole ensisijaisesti toivottu asia. Moni odottaa varmasti näkevänsä saman väriläiskän, joka taituroi mustavalkoisten riveissä vuosikymmenen taitteessa. Kaikkialla paitsi Hämeenlinnassa muistellaan edelleen lämmöllä muun muassa TPS:n mestaruuskevään finaalisarjan huimaa jatkoaikamaalia HPK:n verkkoon. Mestaruuden ratkettua Filppula palkittiin pudotuspelien parhaana pelaajana.

Filppula tiedostaa, että häneen kohdistuu monenlaisia odotuksia, sekä oletetun kärkihyökkääjän roolin että aiempien urotekojen saattelemina

– En koe mitään paineita siitä, että pitäisi olla samanlainen kuin silloin. Hyvät yksilösuoritukset kuuluvat tietysti jääkiekkoon ja niihin pitää pyrkiä, mutta avainasia on kuitenkin hyvä perustekeminen.

– Odotuksissahan ei ole mikään pahaa. Paljon ikävämpää on se, jos ei ole niitä ollenkaan. Kovat odotukset tarkoittavat, että on jossain vaiheessa pelannut sellaisella tasolla, että odotuksia on syntynyt, tuore TPS-vahvistus tuumaa.

Tulevasta roolistaan Ilari Filppula ei omien sanojensa mukaan ole suuremmin vielä keskustellut seura- ja valmennusjohdon kanssa. Kaikille on selvää, ettei hän saapunut Turkuun uhkaamaan Jonne Virtasen tonttia nelosketjun johtohahmona, mutta Filppula ei pidä vastuuroolia itsestäänselvyytenä. Ensimmäisellä TPS-vierailullaan hän haki ensin vauhtia nelosketjusta saakka ennen hunajaisempia hetkiä.

– Siitä lähdetään, että hyvin pitää pelata, jos meinaan hyvän pelipaikan saada. Ensimmäisenä TPS-vuotena kävin läpi varmaan kaikki mahdolliset roolit. Nyt lähtökohta on ainakin se, että hyvä ruutu olisi tiedossa, mutta se pitää ansaita, Filppula linjaa.