Kokenut suomalaisagentti puolustaa kieltäytyneitä NHL-pelaajia: "Valituksen määrä on vakio”

Poikkeuksellisen moni pelaaja on tänä keväänä sanonut ei maajoukkueelle ja MM-kisoille. Pelaaja-agentti Petteri Lehdon mielestä pelaajilla ei ole kunniavelkaa maajoukkuetta kohtaan. Kuva: Matti Hannula/Europhoto

NHL-pelaajien kieltäytymisistä käydään joka kevät keskustelua ennen MM-kisoja, mutta tänä vuonna äänenpainot ovat olleet poikkeuksellisen painavia. Monet tunnetut jääkiekkoihmiset ovat ihmetelleet NHL-pelaajien jäämistä pois Tanskan kisoista. 

Kokenut pelaaja-agentti Petteri Lehto kertoo Kiekkoareenan haastattelussa oman näkemyksensä asiasta. 

Mitä mieltä olet kokeneena agenttina NHL-pelaajien osallistumisesta MM-kisoihin?

– Pari vuotta sitten Leijoniin tuli niin paljon NHL-pelaajia, että luvatun kisapaikan jo saaneet Mikko Rantanen ja Markus Granlund saivat varoituksen mahdollisesta kotiin lähtemisestä. Lopulta vain Granlund sai lähteä kotiin. Viime kaudella oli mukana seitsemän NHL-pelaajaa. Sitä edellisellä yhdeksän, ja kuten mainitsin, yksi lähetettiin kotiin. Määrät vaihtelevat, mutta yksi asia on kyllä ollut vakio ja sen on valituksen määrä.

– Kaikki halukkaat eivät saa aina kutsua ja jotkut on lähetetty lomille vasta try-outin jälkeen. Näinkin on käynyt.

Usein puhutaan, että pelaajilla on kansallinen velvollisuus osallistua maajoukkuetapahtumiin ja heidän olisi maksettava kunniavelkaa seuroille ja liitolle. Mitä ajattelet siitä?

– Nämä kunniavelat tuntuvat koskevan vain ja ainoastaan keväisiä MM-kisoja, sillä niiden perään huudellaan, vaikka pelaajalla olisi parhaiden pelaajien arvokisoja tilillä. Maailmancupissa olivat käytännössä kaikki kutsutut mukana, joten eikö se ollut yksi osamaksu tästä legendaarisesta kunniavelasta? Montako on oikea määrä? Jos puhutaan vain NHL-uran aikaisista MM-kisoista, niin ei kannata sanoa isoa lukemaa tai joudutaan repimään paitoja katosta.

Itse pelasit maajoukkueessa 1980-luvulla. Maailma on muuttunut siitä joka mielessä paljon. Onko kiekkoväki pysynyt kehityksen mukana, kun ajatellaan suhtautumista MM-kisoihin ja maajoukkueeseen?

– No, eihän siinä oikein olla pysytty perässä. 1976 mukaan tuli parhaiden pelaajien turnaus, Kanada Cup, joka jatkui vuoteen 1996 asti. Sen jälkeen NHL-pelaajat tulivat mukaan olympialaisiin 1998. MM-kisat ovat toki loistava Euroopan kiekkokauden päätös, mutta eihän turnaus ole taistelua jääkiekon herruudesta vaan yhden turnauksen voitosta. Toki Pentti Matikaisen valmentama ensimmäinen mitalijoukkue 1992 ja Tukholman 1995 ovat symbolisesti tärkeitä Suomelle.

– Pitää silti muistaa puhtaasti lajin kannalta, että vaikka Kanadalla on taas hyvä joukkue, niin ehkä 2–3 pelaajaa siitä mahtuisi heidän A-maajoukkueeseen. Ei tätä faktaa voi paeta mitenkään. MM-kisojen arvostus on jatkossakin aika pitkälti Gary Bettmanin käsissä. Mikäli NHL palaa olympiakisoihin ja jatkaa Maailmancupia, niin MM-kisat tulee olemaan kolmosturnaus huippupelaajille. Jos terveitä NHL-pelaajia alkaa jäädä pois olympiakisoista ja Maailmancupista, niin sitten on miettimisen paikka. Huippupelaajat haluavat testata itsensä korkeimmalla tasolla.

Höpöhöpöä! Kyllä Jere Lehtinen voi kävellä 31 NHL-toimistoon ilman ennalta siitä ilmoittamista. Sama tietysti Jari Kurrin kanssa. Molemmilla on sen kokoinen kivi sormessa ja pelinumero katossa, että ovet lentävät auki.

Octagon Hockeyn NHL-pelaajista Rasmus Ristolaisen kieltäytyminen on nostattanut tunnemyrskyä. Mikä johti Ristolaisen jäämiseen pois?

– Kyllä hän on lääkärin asettamassa liikuntakiellossa. Rasse sai lääkärintarkastuksessa uuden kortisonipiikin ja määräyksen pakkolepoon, minkä jälkeen aloitetaan kuntoutus erilaisine hoitoineen. Toiveena on leikkauspöydän välttäminen ja syksyllä paluu kaukaloon ennen sarjan alkamista. Tämä kaikki on kyllä kerrottu aikaisemmin, joten en ymmärrä mistä tunnemyrsky tulee.

On myös sanottu, että NHL-pelaajiin ei pidetä tarpeeksi yhteyttä. Eivätkö välit ole kunnossa?

– NHL-asiakkaitani ei ole ikinä kiinnostunut soittaako GM tai koutsi kauden aikana. Heillä on kauden aikana ihan eri asiat ja murheet mielessä kuin odotella soittoa Leijonien johdolta. Jos suoraan sanon, niin vähemmän on enemmän. Jos GM tai koutsi tulevat katsomaan peliä, niin tietenkin he tapaavat. Tuttuja he kaikki toisilleen ovat. Mutta jos pelaajan ja valmentajan välillä on joku ongelma, niin asia pitää hoitaa kuntoon kesällä. Miksi odottaa aikaa, että ollaan eri mantereella?

– Toinen esillä ollut asia on tämä "NHL pomot ei arvosta Jereä samalla tavalla kuin Jaria". Höpöhöpöä! Kyllä Jere Lehtinen voi kävellä 31 NHL-toimistoon ilman ennalta siitä ilmoittamista. Sama tietysti Jari Kurrin kanssa. Molemmilla on sen kokoinen kivi sormessa ja pelinumero katossa, että ovet lentävät auki.

– Olen asunut Pohjois-Amerikassa 30 vuotta ja voin kertoa täkäläisen kiekkomaailman toimivan hyvin kunnioittavasti. Ensinnäkin kunnioitetaan vanhoja pelaajia, mutta kunnioitetaan myös Suomea ja Suomen jääkiekkoa. Ja titteleitä. Jos Suomesta tulee viesti, että maajoukkueen GM Palle Ramstedt saapuu kaupunkiin ja haluaisi tapaamiseen GM:n kanssa, niin se tapaaminen järjestyy. Vaikka ei tunneta Pallea, niin tiedetään Suomen jääkiekko ja GM:n asema siinä. Ovet ovat auki.

Petteri Lehto ei ymmärrä jokakeväistä paskamyrskyä MM-kisoihin osallistuvien tai poisjäävien pelaajien ympärillä.

Nykyään NHL:n runkosarjan päättymisen ja MM-kisojen välillä on enemmän aikaa kuin ennen. Miten paljon se vaikuttaa siihen, etteivät pelaajat ole kiinnostuneita MM-kisoissa pelaamisesta?

– Se on tärkeysjärjestyksessä ihan kärkisijoilla. Nuorelle pelaajalle se on yli kuusi viikkoa pois fysiikan rakentamisesta. Kun tauon merkitystä yrittää korostaa, niin vastaan huudetaan kuorossa. Ja kun mennään ajassa sinne 80–90-luvulle, niin silloin sama kuoro huusi toisella puolella argumenttia. Silloin huudettiin nuorena NHL:ään lähtemistä vastaan, koska fysiikka ei ollut vielä valmis ja tarvittiin paljon harjoitustunteja, joita kovassa NHL-ohjelmassa ei löydy. Koomista, miten mielipide muokataan omaan agendaan sopivaksi.

– Ajankohta MM-kisoille on huono. Sen pitäisi alkaa viimeistään parin viikon sisällä NHL:n runkosarjan päätyttyä. Euroopan kansalliset sarjat pystyy pelaamaan nopeammin, jos jätetään EHT-tauot pois. Ne vievät 30 päivää pois kalenterista. Mutta suostuvatko liitot tähän? Raha on aina mukana päätöksissä.

Ohjailetteko agenttifirmana pelaajien päätöstä lähteä MM-kisoihin?

– Nuorempien kohdalla on tärkeää tuoda faktoja pöytään ja keskustella asioista perusteellisesti. NHL-seuratkin ovat nuorien kohdalla erittäin kiinnostuneita suunnitelmista. Ohjeita annetaan välillä julkisestikin, jotta nuoret kaverit eivät joutuisi kotikulmilla teurastettaviksi yrittäessään vain kehittyä urheilijoina. Siitä ei kyllä kauheasti ole apua, kun kuoro pääsee ääneen. Tämä siis koskee vain suomalaisia, sillä eivät meidän kanadalaiset ja amerikkalaiset asiakkaat samaan paskamyrskyyn joudu.

– Ja muistetaan nyt sekin, että NHL-joukkueet myös suosittelevat MM-kisoihin lähtemistä. Siellä ei olla vain kisoja vastaan. Työnantajan sana on merkityksellinen päätöksien tekemisissä. Se tärkein tekijä. Kokeneempien kohdalla katsotaan vain, että vakuutukset ovat kohdallaan silloin kun kisoihin päättävät lähteä.