Kimmo Timonen Linnan juhliin: ”Olen oppinut kunnioittamaan suomalaisuutta ulkomailla”

Kimmo Timonen saa vetää taas juhlavetimeet päälle, kuten Kuopiossa, kun hänen paitansa nostettiin kattoon. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Suomen kaikkien aikojen parhaiden puolustajien kaartiin kuuluva Kimmo Timonen saapuu ensi viikon alussa Suomeen. Kotimaahan tulolle on hyvä syy – hänet on kutsuttu ensimmäistä kertaa Linnan juhliin itsenäisyyspäivänä.

– Jostain syystä kutsu oli mennyt Kuopioon vanhempien osoitteeseen. Tässä on ollut vähän hässäkkää, kun on pitänyt järjestää lennot ja puvut, Timonen kertoo Kiekkoareenalle.

Valtion päämiehen asunnosta hänellä on jo sinänsä kokemusta, sillä Timonen vieraili Valkoisessa talossa. Timonen sai kunnian, kun hän voitti Stanley Cupin Chicago Blackhawksin riveissä vuonna 2015. Timonen keräsi laajaa kansainvälistä julkisuutta, kun silloinen presidentti Barack Obama antoi puheessaan erikoismaininnan suomalaispuolustajalle, joka taisteli loppuun asti häntä vaivanneesta veritulpasta huolimatta.

– Oli sekin muistorikas päivä. Ei tällaisia kokemuksia halua jättää käyttämättä.

Timonen muutti ulkomaille jo vuonna 1998, kun hän liittyi Nashville Predatorsin organisaatioon. Hän jäi uran päättymisen jälkeen asumaan perheineen Yhdysvaltoihin.

– Olen ollut niin pitkään ulkomailla, että kyllä tässä suomalaisuutta ja itsenäisyyttä on oppinut kunnioittamaan. Uran kannalta Suomen maajoukkue on ollut todella tärkeä.

Presidentti Sauli Niinistö on tunnetusti jääkiekon ystävä. Hän halusi kutsua Linnan juhliin muun muassa Lukon legendan Matti "Mölli" Keinosen. 

KalPan kasvatti Timonen jää juhlista suoraan Suomeen joulunviettoon. Timosen vaimo Johanna sen sijaan lentää heti torstaina juhlien jälkeen takaisin Philadelphian seudulle, jossa perhe pitää majaansa.

– Varmasti kova reissu vaimolle. Ei siinä paljon jatkoille lähdetä juhlista, Timonen naurahtaa.

– Muu perhe tulee sitten jouluksi Kuopioon. Olisi ollut turhan pitkä aika jättää lapsia kotiin lastenhoitajan kanssa.

Timosen Suomen reissuun mahtuu muun muassa hyväntekeväisyysjärjestö Kime 4 Kidsin hyväntekeväisyysottelu Pietarinkadun Oilersia vastaan. Tapahtuma järjestetään Kuopion jäähallissa 9. joulukuuta.