Kiekkoareenan tilastoennusteet tulevat taas

Kiekkoareena julkaisee ennen kauden alkua kaikkien liigajoukkueiden jokaiselle kenttäpelaajalle tilastoanalyysin keinoin luodun piste-ennusteen.

Ennusteet julkaistaan joukkuettain kaksi päivässä niin, että ensimmäinen joukkue julkaistaan kello 10 ja toinen kello 14. Julkaisujärjestys on aakkosjärjestys.

Piste-ennusteita varten on kehitetty tietokoneohjelma, johon on syötetty useista tietokannoista pelaajista toistakymmentä parametriä eri kausilta. Ohjelma analysoi parametrit tarkoitusta varten kehitetyillä algoritmeillä ja palauttaa niin sanotun raakaennusteen. Tähän ennusteeseen syötetään pelaajan arvioidut peliaikamuutokset niin tasakentällisin kuin ylivoimallakin, josta saadaan tuloksena lopullinen ennuste.

Ennusteet on laadittu käyttäen aiempien vuosien ottelu-, maali- ja syöttömääriä sekä myös peliaika- ja laukaustilastoja. Myös niin sanottuja edistyneitä tilastoja sekä eri pelitilanteiden pistekeskiarvoja on käytetty hyödyksi laskennassa.

Tulosten laskennassa on luonnollisesti painotettu viimeisimpiä vuosia uran aiempiin vuosin nähden. Kaavoissa on muun muassa normalisoitu epätavallisen korkeita ja matalia laukausprosentteja kohti sekä pelipaikan yleistä että pelaajan uran omaa painotettua keskiarvoa. Näin on saatu tasapainotettua sekä epätavallisen huonosta että hyvästä onnesta johtuneita heittoja pelaajien tehopisteissä kausien välillä.

Laskennassa on käytetty pääosin pelaajien tilastoja per pelattu 60 minuuttia eroteltuna tasakentällisin, ylivoimalle ja alivoimalle. Tälle määreelle lasketut maali- ja syöttöennusteet on kerrottu pelaajen aiemman loukkaantumishistorian ja mahdollisten juniori- ja Mestis-komennusten myötä saadulla ottelumäärällä sekä pelaajan arvioidulla peliajalla eri tilanteissa ottelua kohden alkavalla kaudella, millä on saatu tulokseksi lopullinen ennuste.

Maalimäärien laskemisessa on lisäksi hyödynnetty SM-liigan viime vuosina keräämää tarkkaa laukausstatistiikkaa etäisyyksien ja pelitilannejakaumien muodossa.

Myös pelaajien iät on otettu huomioon ennusteessa. Nuorille pelaajille on otettu huomioon luonnollinen iän myötä tapahtuva kehitys, kun taas uransa viimeisiä vuosia pelaavilla pelaajilla käyrä osoittaa useammin alaspäin.

Uutuutena aiempiin vuosiin tilastoennusteen laskemisessa on hyödynnetty myös koneoppimisteknologiaa, eli tekoälyjärjestelmä on itse kehittänyt algoritmejä, joiden pohjalta ennustetta on luotu.