KHL:n ykköspyssy hehkuttaa Patrik Lainetta - "Hänen laukauksensa on ihan uskomaton"

Nigel Dawes yrittää seuraavaksi kiekkoja Jokerien verkkoon. Kuva: Tomi Hekkala/All Over Press

Nigel Dawes on tottunut tekemään maaleja. Tällä kaudella hän on nakuttanut Barys Astanan paidassa 22 osumaa, ja luku riittää KHL:n maalipörssin kärkipaikkaan.

Dawes on  kazakstanilaistunut kanadalainen, joka on syntynyt Winnipegissä - kaupungissa, jossa suomalainen maalinteko-osaaminen on arvossaan.

32-vuotias Dawes hymyilee, kun keskustelu maalinteon jalosta taidosta kääntyy synnyinkaupungin suuntaan. Teemu Selänteen 1990-luvun uroteot ovat kaupungissa merkittävässä arvossa, ja Patrik Laine on Dawesin mukaan matkalla samaan suuntaan.

– Hänen laukauksensa on ihan uskomaton. Välillä voi vain pyöritellä päätään ja hämmästellä, miten tarkasti ja ennen kaikkea kovaa Laineen laukaus lähtee. Kaupunki todella nauttii hänen suorituksistaan, toivottavasti hän jatkaa samalla tavalla Selänteen jalanjäljissä, Dawes luonnehtii Jokerien tiedotteessa.

KHL:ssä matkustetaan paljon, joten Dawesilla on runsaasti aikaa katsella kiekkomaailman kohokohtia ja pysyä kartalla, miten muut maalitykit tulosta tekevät. Myös kuhina Eeli Tolvasen ympärillä on osunut Dawesin kiekkotutkaan.

– Olen kuullut hänestä paljon, ja hänen ympärillään on ollut todella paljon pöhinää. Hän pelaa varmasti ennemmin kuin myöhemmin NHL:ssä. Seuraan säännöllisesti otteluiden kohokohtia NHL:stä ja KHL:stä. Joskus niistä voi oppiakin jotain, mutta ehkä useimmiten katson niitä vain fanina ja seuraan yleisesti miten muilla joukkueilla ja pelaajilla menee, Dawes kommentoi.

Hyökkääjä on itse pelannut NHL:ssä 212 ottelua New York Rangersin, Phoenix Coyotesin, Calgary Flamesin, Atlanta Thrashersin ja Montreal Canadiensin väreissä.

Syksystä 2011 alkaen hän on edustanut Barys Astanaa ja toimii toista kauttaan joukkueen kapteenina.

Barys Astana on jo vuosia nojannut vahvasti pohjoisamerikkalaiseen osaamiseen. Viimeiset kuusi kautta yhdessä KHL:n vaarallisimmista hyökkäysketjussa maaleja nakuttivat Brandon Bochenski, Dustin Boyd ja Nigel Dawes.

Viime kauden jälkeen tehoketju hajosi, kun Bochenski lopetti uransa ja Boyd siirtyi Moskovan Dynamoon. Dawes jäi yksin. Barysin uudet tulijat puolustaja Darren Dietz ja hyökkääjät Linden Vey ja Matt Frattin olivat KHL-tasolle arvoituksellisia nimiä. Moni mietti, miten tulokkaat pärjäisivät uudessa liigassa ja notkahtaisiko Barysin taso?

Hyvin on käynyt. Dawes on paukuttanut jo 22 maalia ja on saman tahdin jatkuessa rikkomassa oman 36 maalin ennätyksensä viime kaudelta.

Dawes on iskenyt KHL:ssä yhteensä jo yli 200 maalia.Osumista 183 on syntynyt runkosarjassa, 38 pudotuspeleissä. Kaudesta toiseen tasaisten 20-30 maalin lukemien takominen ei ole helppoa. Kun peliaikaa kertyy 20 minuuttia per ottelu, tulosta on tultava, vaikka jaloissa painaisikin.

– Olen aina tehnyt paljon maaleja ja nautin siitä, hän painottaa.

Tällä kaudella Barys Astana on tehnyt KHL:ssä toiseksi eniten maaleja. Seuraavaksi joukkue kohtaa Jokerit.

– Jokerit puolustaa hyvin eikä päästä paljon maaleja. Heillä on hyvä neljän kentällisen joukkue, joka pelaa suomalaista kiekkoa. Täällä on aina ollut vaikeaa pelata. Hyvä testi meille, Dawes arvioi.