Telttamajoitusta ja muita erikoisuuksia – kevään MM-kisoista tulossa todella tanskalaiset

Henrik Bach Nielsen on Tanskan jääkiekkoliiton puheenjohtaja.

Liiton puheenjohtaja Henrik Bach Nielsen on Suomessa ja kertoi torstaina Helsingissä pidetyn urheiluvamma symposiumin jälkeen myös tulevista MM-kisoista. Hän on myös kansainvälisen liiton IIHF:n hallituksen jäsen ja on liiton lääketieteellisen komitean puheenjohtaja.

Bach Nielsen on ollut Tanskan liiton puheenjohtaja vuodesta 2007 lähtien ja hänet on juuri valittu uudelle nelivuotiskaudelle. IIHF:n hallituksessa Bach Nielsen on ollut 2012 lähtien.

– Kyse on isoimmasta koskaan pidetystä jääkiekkotapahtumasta Tanskassa ja se on oikeastaan isoin urheilutapahtuma koskaan maassamme, hän sanoi.

Kööpenhamina oli luonnollinen kisojen ykköspaikaksi, mutta siihen luonnollisuus loppuukin. Kakkospaikaksi valittiin pieni Herning keskellä Jyllantia. Kummassakaan kaupungissa ei ollut riittävän isoa jäähallia, eikä kummankaan kaupungin hallia aiota käyttää jääkiekkoiluun kisojen jälkeen.

Herningin halli on viitisen vuotta vanha, eikä siinä ole kaukaloa.

– Kyse on monitoimihallista, johon rakennetaan kaukalo. Tammikuussa pelaamme siellä turnauksen, joka on samalla testi MM-kisoja varten. Katsojapaikkoja on 11 000. Kööpenhaminassa on ihan uusi vasta tänä vuonna valmistunut monitoimihalli, jollaista kaupungissa ei ennen ole ollut. Katsojapaikkoja on 12 500. Mutta kisojen jälkeen kumpikaan ei toimi jäähallina. Ne ovat liian isoja liigaamme, Bach Nielsen sanoi.

Herning on todella pieni paikkakunta, kun asukkaita on vain noin 50 000. Matkaa lähimpään isoon kaupunkiin Århusiin (noin 300 000 as.) on tunnin verran.

– Herning on tunnettu erilaisten tapahtumien järjestäjänä. Siellä on Box-hallissa ollut paljon tapahtumia käsipallosta ja painin MM-kisoista lähtien. Mutta tällaisiin kisoihin kaupunki on pieni. Siellä on vain viisi hotellia, mutta tarvitsemme niitä mm. joukkueita varten.

Siellä pidettävässä B-lohkossa pelaavat Etelä-Korea, Kanada, Latvia, Norja, Saksa, Suomi, Tanska ja USA. Näistä ainakin Kanada on jo päättänyt asua muualla eli varmaan Århusissa.

Selvää on, että hotellikapasiteetti on aivan riittämätön. Joten järjestäjät tekivät todella tanskalaisen ratkaisun.

Aivan hallin viereen tulee alue, jota kutsumme nimellä Hockey Camp

– Aivan hallin viereen tulee alue, jota kutsumme nimellä Hockey Camp. 8000 katsojaa voi asua tässä ”kaupungissa”. Se on kuin iso juhla. Alueella on paljon musiikkia ja sieltä voi ostaa mitä tahansa.

Majoitus alkaa pieniestä huoneista tilapäisrakennuksissa päätyen niin asuntovaunuille tarkoitetusta alueesta ja telttamajoituksesta. Asuminen on ainakin halpaa ja varmasti tunnelmallista, kun toukokuun alussa tuskin edes sataa kovin paljon.

Varmaan ainakin Suomesta, Latviasta, Norjasta ja Saksasta tulee väkeä, jolle on todella tarjolla erikoinen ja luultavasti hyvin tunnelmallinen tapa seurata MM-kisoja. Jos kaikki menee hyvin, niin tuo voi olla jopa malli erilaisia tapahtumia varten.

Tanska siis pelaa tuossa lohkossa. A-lohkossa ovat Itävalta, Ranska, Ruotsi, Slovakia, Sveitsi, Tšekki, Valko-Venäjä ja Venäjä. Syy lohkojen sijoittamiseen on Ruotsi.

– Yhteydet sillan kautta Malmön suuntaan Ruotsiin ovat sillan kautta todella helpot ja nopeat. Toivommekin kisoihin tulevan paljon ruotsalaisia. On tietysti erikoista, ettei isäntäjoukkue pelaa isoimmalla paikkakunnalla, mutta näin saamme toivon mukaan ison yleisökiinnostuksen otteluita molemmille paikkakunnille, Bach Nielsen sanoi.

Yhteensä kisoihin katsojamääräksi toivotaan 300 000.

Välierät ja mitalipelit käydään kaikki Kööpenhaminassa.

Suurin pulmamme on jäähallien puute

– Toivomme kisojen myös nostavan jääkiekon kiinnostusta Tanskassa. Suurin pulmamme on jäähallien puute. Niitä on vain 27, ja ne ovat kovassa käytössä aamusta iltaan.

Vaikka jalka- ja käsipallo ovat maan suosituimmat ja korkeatasoisimmat lajit, niin jääkiekko on kovassa nousussa. Sitä todistaa jo yksinkertainen luku: 11 NHL-pelaajaa. Tämän päälle tulevat vielä pelaajat niin Ruotsissa, Suomessa, KHL:ssä kuin muuallakin. Myös katsojamäärät ovat nousussa, vaikkei isoja MM-halleja tarvitakaan.

– Olemme päässeet sopimukseen, jonka mukaan liigassa voi olla vain kahdeksan ”tuontipelaajaa”. Kun ennen rajoitusta ei ollut, niin nuoret lähtivät paljon Ruotsiin pelaamaan ja kehittymään. Nyt ainakin osa näistä voi jäädä kotimaahan. Tämä on nostanut kiinnostusta. Olemmekin menestyneet aika hyvin nuorten turnauksissa.

Viime kaudella Tanska oli peräti viides U20 MM-kisoissa Kanadassa.

– Toivottavasti MM-kisat nostavat vielä lajin suosiota ja innostavat kaupunkeja rakentamaan lisää jäähalleja, sanoi aivan Jyllannin pohjoisosta Aalborgista kotoisin oleva Bach Nielsen.

Jääkiekkoon hän on tullut vanhemman roolin myötä ja aloitti AaB Aalborg -seuran hallituksessa ennen nousuaan niin Tanskan jääkiekkoliiton puheenjohtajaksi kuin IIHF:n hallitukseen. Hänen johdollaan ensi kevään MM-kisoista tulee erikoiset ja suorastaan tanskalaiset.