Kemppainen kipusi kapellimestariksi - "Eiköhän tässä pelata urani toistaiseksi parasta kautta"

Joonas Kemppainen on noussut Salavat Julajev Ufan ykkössentteriksi. Kuva: Vesa-Pekka Järvelä

Joonas Kemppainen hyvästeli suomalaiset kiekkokaukalot toistaiseksi keväällä 2015. Hän lähti maailmanvalloitukseen Suomen mestarina, tähdistökentällisen pelaajana ja pudotuspelien pistepörssin voittajana.

Kun yhtälöön lisättiin vielä erinomaiset MM-kisat, tie Pohjois-Amerikkaan oli pohjustettu. Kemppainen palveli NHL:n Boston Bruinsia 44 ottelun verran, mutta jatkoi matkaansa. Tällä kertaa suuntana oli itä.

Kemppainen pelasi kauden Sibir Novosibirskissä, mutta vaihtoi täksi kaudeksi Erkka Westerlundin valmentamaan Salavat Julajev Ufaan.

Kemppainen on tasaisen varmoilla otteillaan noussut Ufan ykkössentteriksi. Samanlainen on ulottuvan sentterin asema kevään kaksiin arvokisoihin valmistautuvassa leijonaryhmässä.

Lauri Marjamäen maajoukkue Etelä-Korean olympiajäille sinetöidään 22. tammikuuta. Miesten lätkän osalta talviolympialaiset käynnistyvät 14. helmikuuta.

Kemppaisen nousu kisakoneeseen lienee sementoitu jo kauden aiemmissa turnauksissa.

– Valintoja ei ole tehty eikä mikään ole varmaa. Sarjassa pelataan niin kovalla tahdilla, ettei maajoukkueen valintoja ja tulevia kisoja ehdi oikeastaan vielä pohtia, Kemppainen kommentoi.

Hänen imussaan kisalippuun ovat tarrautuneet KHL:n parhaiten kiekkoa suojaava seurakaveri Teemu Hartikainen ja Kemppaiselle kärppävuosilta tuttu, juonikkuutensa ja tehokkuutensa syksyn aikana Liigassa todistanut Julius Junttila.

- Olympialaiset toki kiinnostavat, mutta tärkeää on onnistua jokaisessa niitä edeltävässä matsissa, Kemppainen painottaa.

- Hartikaisen kanssa peli on kulkenut liigassa ja Junttilan ”Jullen” vierellä myös maajoukkueessa mainiosti. Luotan, että homma toimii edelleen myös Leijonissa, pohtii Kemppainen.

Joka tapauksessa Kemppainen on pelannut Ufan paidassa hienon alkukauden. Kajaanin Hokin kasvatti oli kiistattomasti syksyllä koko KHL:n parhaita senttereitä.

- Kokonaisuudessaan oma peli on kulkenut kohtalaisen hyvin. Tulosvastuu on paljolti ollut meidän ketjullamme, mutta onnistumisia on tullut muillekin kentällisille. Loppusyksystä olimme kieltämättä vaikeuksissa, mutta joulukuussa saimme jälleen juonesta kiinni, sanoo KHL:ssä viihtyvä Kemppainen.

Porin Ässissä liiga–debyyttinsä syksyllä 2006 tehnyt sentteri on kuulunut alkukauden Ufan tukipilareihin. Kajaanilaislähtöisen keskusmiehen lentokeliä ovat tukeneet erinomaiset laiturit.

Vakuuttavasti kahteen suuntaan kamppailevan Kemppaisen tutkaparina on vääntänyt vuodesta 2013 alkaen Julajevia palvellut Teemu Hartikainen.

Ykkösketjun kolmantena lenkkinä luisteleva ex-jokeri Linus Omark on täydentänyt loistavasti joukkueen kiistatonta tehonyrkkiä. Vitjan onnistuminen näkyy myös tehotilastoissa. Koko trio mahtuu KHL:n pistepörssin top-20:een.

Kemppaisen saldo 50 pelissä on 15+17=32. Omark on ryhmän tehotykki, sillä hänellä on koossa pisteet 12+36=48. Hartikaisen tehot ovat 17+19=36.

Joukkueen vaarallisinta asetta johtavan Kemppaisen vahvuuksiin kuuluvat tiukka sitoutuminen puolustuspeliin, tehokkaat kiekonriistot ja niiden jälkeiset nopeat vastahyökkäykset.

- Rinnalla ja takana ovat nyt loistavat kaverit, mutta tunnen myös itse onnistuneeni. Eiköhän tässä pelata nyt urani toistaiseksi parasta kautta, Kemppainen miettii.

Vuodenvaihdetta lähestyttäessä valmentaja Westerlund vaihtoi hetkeksi loukkaantuneen Omarkin paikalle Vitjazista Kazanin kautta Ufaan siirtyneen Vjatseslav Soloduhinin.

Tammikuuhun tultaessa Soloduhin oli kuitenkin siirretty nelosvitjaan ja Omark palasi puolestaan suomalaisduon rinnalle.

– Ykkönen on meidän syömähampaamme. Mikäli tavoittelemme jotain suurta, emme kuitenkaan voi olla sen varassa. Onnistumisia pitää saada laajalla rintamalla, tähdentää Westerlund.

Joonas Kemppainen pelaa toista KHL-kauttaan. Kuva: Vesa-Pekka JärveläEnnusmerkit olivat Ufan kohdalla ennen kautta lupaavat. Suomalaiskoplan johdolla joukkueen rosteria oli rakennettu järkevästi.

Sekä puolustus että hyökkäys vaikuttivat edellisvuotta vahvemmilta. Täsmähankinnat näyttivät onnistuneilta.

Kemppaisen ykkösvitjan takana hyvää tulosta odotettiin muun muassa Moskovan Dinamosta hankitulta vauhtikone Denis Kokarevilta, työtä pelkäämättömältä Enver Lisiniltä ja Kokarevin vanavedessä Ufaan luistelleelta Artjom Fjodorovilta.

Myös Avangard Omskista palkattuun 30-vuotiaaseen sentteriin Ilja Zuboviin ladattiin isot odotukset.

Peräpään tilkitsijöiksi Maksim Gontsarovin, Aleksandr Loginovin, Zahar Arzmastsevin ja kumppaneiden rinnalle hankittiin TsSKA:n kovaotteinen Grigori Panin ja Torpedon liukasliikkeinen Maksim Osipov.

Takalinjoilta on löytynyt myös Ufan tämän kauden ehdoton tähti.

28-vuotias Philip Larsen kuuluu tanskalaisen kiekkokoulun priimuksiin. Dallas Starsissa ja Edmonton Oilersissa neljän kauden ajan kiekkoillut Larsen häikäisi katsojat jo jokerikaudellaan.

Sama tahti on jatkunut Ufassa. Tanskan maajoukkueen luottopakki on kerännyt pisteitä kiitettävällä vauhdilla. Hyvä vire on vienyt Larsenin KHL-puolustajien tehotilaston piikkipaikoille.

– Larsen on erityisesti kiekollisena erinomainen. Philipille on tullut nytkin runsaasti peliaikaa ja hänen panoksensa on illasta toiseen joukkueelle kullanarvoinen, sanoo Kemppainen.

Joukkueelle, joka kauden hankalista käänteistä huolimatta tähtää edelleen siihen kirkkaimpaan: Gagarin Cupiin, jota Ufassa on juhlittu viimeksi keväällä 2011.