Kärppien mestaruus oli myös A-maajoukkueen päävalmentajan mielessä

Lauri Marjamäki oli tietysti tyytyväinen Venäjä-voittoon, mutta pelin jälkeen hän oli tyytyväinen myös Kärppien mestaruuteen. Europhoto/Jukka Rautio.

Kun mestaruus ratkesi Tampereella, niin maajoukkueen päävalmentaja Lauri Marjamäki ei voinut olla kuin tyytyväinen. Hänen johdollaan Kärpät oli ottanut edelliset mestaruudet.

- Vanha kärppäsydän on jäljellä. Kaksi parasta joukkuetta oli vastakkain ja ne ovat yleensä maalin pelejä, ”Late” sanoi.

Kun finaalipelaajat puuttuivat tästä maajoukkueesta, niin valintaongelmat vain lisääntyivät.

- Pari kolme voi joukkueeseen tulla finaaleista. Mutta täytyy rauhallisesti katsoa tilannetta. Nyt pelasimme hyvin. Tämä viikko on ollut meiltä jo hyvä, kun nyt olemme kaataneet Venäjän kahdesti ja Ruotsin selvästi.

- Tietysti pelaajia on häirinnyt se, että moni on miettinyt, mitä lopulta tapahtuu. Pohjois-Amerikassa pelaavia on tulossa mukaan, hän jatkoi.

Suomi otti lopulta voiton oltuaan voittolaukauskilpailussa selvästi parempi. Mutta ratkaisu olisi voinut tapahtua jo aikaisemmin.

Ensimmäinen erä oli suhteellisen tasainen. Ainoa ero joukkueiden välillä oli Harri Säterin päästämä todella helppo maali. Stanislav Galiev ampui pienestä kulmasta tuskin itsekään odottaen mitään. Mutta yllättäen Säteri päästi kiekon maaliin. Luvattoman helppo pelaajalta, joka sentään tulee AHL:stä ja valittiin kerran aiemmin kaudella jopa NHL:n viikon pelaajaksi.

Toinen oli selvästi Suomen. Osin se johtui siitä, että Venäjä sai peräti neljä jäähyä Suomen yhtä vastaan. Venäjän kolmannen jäähyn otti Mihail Grigorenko, ja sen aikana Suomi tasoitti pelin. Juuso Puustinen pääsi ampumaan paraatipaikaltaan hyökkäysalueen vasemman aloituspisteeltä ja teki komean maalin. Syöttäjät olivat Ville Pokka ja Veli-Matti Savinainen.

Kolmas oli jo selvästi Suomen, vaikka se päättyikin tasan. Toni Rajala ja Savinainen pääsivät 2-1-hyökäykseen, jonka Rajala päätti komeaan maaliin. Leijonat hallitsivat peliä, mutta Venäjä tasoitti pelin, kun vain vajaat viisi minuuttia oli jäljellä. Säteri torjui Aleksei Bereglazovin siniviivalaukauksen, mutta palautuskiekko jäi venäläisille, joista Ilja Kablukov pääsi tasoittamaan ottelun.

Jatkoaika oli kohtuullisen tasainen, mutta voittolaukauskilpailua Suomi hallitsi täysin. Toisena laukojana Puustinen lirutti kiekon maalivahti Vasili Koshetshkinin längistä sisään ja kolmantena Savinainen laukoi kovaa sisään.

Kumpikin joukkue oli matkassa vain puolikkaalla kisajoukkueellaan. Suomelta puuttuivat mm. kaikki hyökkäyksen NHL-vahvistukset eli Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen, Mikael Granlund sekä Mikko Rantanen. Pelissä eivät olleet myöskään puolustajat Miro Heiskanen ja Olli Joulevi. Kun kisajoukkueesta puuttuivat vielä kaikki Kärppien ja Tapparan pelaajat sekä mahdollisesti Venäjällä pelaavia kuten Sami Lepistö.

Venäjällä oli kymmenkunta pelaajaa kotona, eikä joukkueessa ollut kuin neljä NHL-pelaajaa.

Kun joukkueet olivat vain puolikkaita kisajoukkueistaan, niin ei ollut mikään ihme, että Helsingin Hartwall Arena ei ollut kuin korkeintaan puolillaan. Lopulta katsojia ilmoitettiin olevan jopa 5439.

Jääkiekkoliitto oli järjestelyissä kyllä tehnyt parhaansa. Aloituskiekon pudottivat vuoden 1978 alle 18-vuotiaiden EM-kultaa voittaneen joukkueen kapteeni Ilkka Huura sekä vuoden 1988 olympiahopeaa saaneen joukkueen kapteeni Timo Blomqvist.