Kärpät välierien suosikki, mutta myös HIFK:lla on vahvuuksia

Miten käy HIFK:n välierissä Kärppiä vastaan? Sillä on niin plussia kuin miinuksia. Europhoto/Jukka Rautio.

Liigan välierät alkavat tiistaina Oulussa ottelulla Kärpät-HIFK. Toinen peli on torstaina Helsingissä. Lauantaina ollaan jälleen Oulussa ja maanantaina taas Nordenskiöldinkadulla. Jos lisäpelejä tarvitaan, niin loput päivät ovat keskiviikko, torstai ja lauantai. Voi hyvinkin olla, että kaikki seitsemän ottelua pelataan.

TPS ja Tappara aloittavat omat ottelunsa keskiviikkona.

Kärpät on HIFK:ta vastaan selkeä suosikki. Sen puolesta puhuvat mm. seuraavat seikat.

1 Runkosarjassa suuri ero. Kärpät voitti runkosarjan selvällä erolla, kun kaksikymmentä pistettä vähemmän saanut HIFK oli vasta viides. Tämä merkitsee sitä, että Kärpät on kotijoukkue eli sille riittää vain voitot Raksilassa loppuotteluihin pääsyyn. Se on ollut liigan paras kotijoukkue. Runkosarjassa se sai kotona 21 kolmen pisteen voittoa ja otti puolivälierissä kolme kotivoittoa. HIFK sen sijaan tarvitsee ainakin yhden vierasvoiton. Se oli runkosarjassa vasta kymmenenneksi paras vierasjoukkue. Runkosarjassa kolmen pisteen voittoja tuli vieraissa vain kahdeksan. Puolivälierissä se voitti kuitenkin kahdesti Jyväskylässä.

2 Kärppien voitokas saldo. Runkosarjassa Kärpät oli selvästi HIFK:ta parempi. Joukkueet olivat samassa välisarjassa, joten ne kohtasivat kuusi kertaa. Näistä otteluista Kärpät voitti neljä ja HIFK kaksi. Kärppien voitoista kaksi oli kolme pisteen voittoja ja kaksi kahden. HIFK sai yhden kolmen ja yhden kahden pisteen voiton. Näin Kärpät sai keskinäisistä peleistä 11 ja HIFK seitsemän pistettä.

3 Kärpillä huikea ykkösketju. Millään joukkueella ei ole sellaista ykkösketjua kuin Mikael Ruohomaan johtama Kärppien ykkönen. Siinä Julius Junttila oli pistepörssin neljäs ja palkittiin runkosarjan parhaana pelaajana. Ranskalainen Charles Bertrand oli pistepörssissä viidentenä ja oli runkosarjan paras maalintekijä. Ruohomaa oli pistepörssin yhdeksäs. Vaikka vielä samaa lentoa ei pudotuspeleissä ole löytynyt, ja ketju oli välillä hajallakin, niin potentiaali on huikea.

4 Kakkosmaalitykki on ihan ”kuutamolla”. Vili Sopanen oli runkosarjassa HIFK:n toiseksi paras maalintekijä, vaikka liittyi mukaan vasta lokakuun alussa. Hän teki 14 maalia ja vain Erik Thorell oli parempi. Mutta viimeksi hän on tehnyt maalin helmikuun kahdeksas päivä Jukureita vastaan. Pudotuspeleissä viisi ensimmäistä peliä meni ”kiikarilukemin” ja kuudenteen hän ei edes pukenut. Harva joukkue kestää se, ettei kakkosmaalitykki tee ratkaisuja.

5 HIFK on joutunut kovemmille. Molemmat joukkueet ovat kuormittaneet ykköspelaajiaan suunnilleen samalla tavalla, joten siitä ei ero löydy. Mutta puolivälieräsarjan kovuudesta ja otteluiden pituudesta on selvät erot. HIFK pelasi JYPiä vastaan kuusi ottelua, joista kolme meni jatkoajalle. Vain yksi peleistä ei päättynyt yhden maalin erolla. Kärpät sen sijaan pelasi Ässien kanssa vain viisi ottelua, joista ainoastaan yksi päättyi yhden maalin erolla, eikä yksikään mennyt jatkoajalle. Rastitus olikin selvästi pienempi. Jossain vaiheessa HIFK:lta voikin yksinkertaisesti loppua ”bensa”.

Mutta vailla mahdollisuuksia HIFK ei suinkaan ole. Sen puolesta puhuvat ainakin nämä asiat:

1 Päästää vähän maaleja. Jo runkosarja näytti, että HIFK:ta vastaan vaikea tehdä maaleja. Se päästi vähiten maaleja, vaikka olikin vasta viides. Puolustus on ollut pitävä myös pudotuspeleissä, vaikka etenkin viides peli kertoikin jotain ihan muuta. Siinä oudossa pelissä HIFK päästi peräti kuusi maalia, vaikka voittikin ottelun. Kärpät päästi myös vähän maaleja Ässiä vastaan, mutta varamiehinen Ässät ei ollut samalainen maaliuhka kuin lähes terve JYP.

2 Raksila ei mikään peikko. HIFK:lle Raksila ei ole ollut mikään erityisen vaikea paikka muutaman muun hallin tavoin. Matka on kilometreissä pitkä, mutta lentokoneella se on ajallisesti lyhyt. Vaikka Kärpät saikin runkosarjassa HIFK:lta paljon pisteitä, niin viimeisen pelin HIFK voitti Raksilassa maaliskuun alussa selkeästi 4–1.

3 Leveyttä riittää. HIFK on ollut pelinsä huipulla juuri sopivasti kevään kynnyksellä. Joukkueessa on huikea taistelutahto ja leveyttä riittää. Ratkaisijoita löytyy joka kentästä ja joukkue pelaa taktisesti erittäin tarkasti ja kurinalaisesti. Kuudennen puolivälieräottelun jälkeen JYPin vastuuvalmentaja Marko Virtanen totesikin, että kaikki tulevat vielä näkemään, miten kovalle joukkueelle he hävisivät.

4 Liigan paras maalivahtiduo. Tämä nähtiin hyvin puolivälierien viidennessä ottelussa, jossa HIFK joutui vaihtamaan Kevin Lankisen pois, mutta Atte Engren torjui silti voiton. Lankinen on ykkösmaalivahti, mutta Engren on erittäin kokenut kakkonen, joka olisi lähes kaikissa muissa joukkueissa ykkösvahti. JYPiä vastaan HIFK:n maalivahdeille kirjattiin jokaisessa ottelussa enemmän torjuntoja kuin vastustajalle. HIFK:n kaksikko torjui 201 kertaa, kun JYPi vahdeille tuli 147 torjuntaa. Jo nuo luvut kertovat, miten hyvät maalivahdit HIFK:lla on.

5 ”Ruotsalaisketju” vauhdissa. Runkosarjassa HIFK:lla ei ollut mitään erityistä ykkösketjua, mutta sellainen näyttää löytyneen pudotuspeleissä, kun jatkuvasti liikkeessä oleva Joonas Rask yhdistettiin ruotsalaisten Patrik Carlssonin ja Erik Thorellin kanssa. Etenkin viidennessä pelissä ketju oli todellisessa lennossa HIFK:n aloitettua jo epätoivoisessa tilanteessa hurjan takaa-ajon, joka lopulta toi voiton. Thorell loukkaantui pahasti kuudennessa ottelussa Juha-Pekka Hytösen korkeasta mailasta ja hänen pelaamisensa on vielä hiukan epävarmaan välierien alussa. Jos Thorell pystyy pelaamaan, niin HIFK:lla on lähes Kärppien tasoinen ketju.