Kalle Kaskinen kiittää oppi-isäänsä uransa eväistä

Kalle Kaskinen pitää Juuso Wahlstenia oppi-isänään. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto.

Kun TPS juhlistaa Juhani Wahlstenin 80-vuotispäivää lauantain SaiPa-ottelussa, lämpimiä tunteita riittää myös Palloseuran penkin takana. TPS-päävalmentaja Kalle Kaskinen toteaa auliisti olevansa monessa asiassa velkaa "Juusolle", jota hän pitää jääkiekkouransa merkittävimpänä mentorina. Onpa Kaskisen valmennusurakin saanut alkusysäyksensä Wahlstenin innoittamana.

– Juuso on varmaan suurin yksittäinen syy, miksi meikäläinen on tässä, päävalmentajana SM-liigassa. Juuso on mun oppi-isä, Kaskinen toteaa.

Wahlstenilla ja Kaskisella riittää yhteistä historiaa. Aloiteltuaan peliuransa jälkeistä valmennustaivalta TPS-junioreissa Kaskinen päätyi syksyllä 2005 Espanjaan, FC Barcelonan päävalmentajaksi Wahlstenin viitoittamalla tiellä ja tämän suosituksesta. Myöhemmät yhteistyövaiheet tekivät Kaskisesta myös kirjailijan – hän kirjasi ylös "Juuso – aikaansa edellä" -elämäkerran vuonna 2011.

Kaskinen myöntää, että hänellä oli osin sormensa pelissä myös TPS:n järjestämissä juhlallisuuksissa. Hän arvelee joutuvansa lauantai-iltana pienen tunnekuohun valtaan, vaikka kyseessä onkin hänelle työpäivä.

– Matsi on ollut pitkään tiedossa, olin varmaan ensimmäisiä organisaatiossa, joka kesällä reagoi siihen, että Juuso täyttää tammikuussa 80 vuotta. Se laitettiin isolla kalenteriin ja seurassa on tehty isosti hommia sen eteen, että Juuso saa arvoisensa juhlat. Luulen, että itselläkin se realisoituu vasta siihen juhlimisen hetkeen, siinä voi iskeä flashbackit kaikista hienoista muistoista ja yhteisistä jutuista.

Wahlsten tunnetaan maailmankansalaisena, joka on vuosikymmenten ajan lähtenyt ennakkoluulottomasti mukaan erilaisiin hankkeisiin niin Suomessa kuin maailmallakin. Kaskinen pohtii oppineensa yhteisissä hankkeissa monenlaisia ydinasioita valmentamiseen liittyen, mutta suurimman avun hän kokee saaneensa Wahlstenilta henkisellä puolella.

– Varmaan sellainen kyky tarttua hetkeen, organisoida asioida johdonmukaisesti. Myös kansainvälinen näkemys ja into päästä maailmalle on tarttunut Juusolta, halu kokea erilaisia juttuja. Niitä on tehty Juuson kanssa kimpassa ja sitten olen itse hakeutunut sellaisiin hommiin maajoukkueissa ja Jokereissa, että on saanut nähdä maailmaa. Häneltä tarttunut laaja-alainen katsantokanta on opettanut muuta kautta paljon lisää. Avoin mieli uusille asioille on ehdottomasti Juusolta tullut.

Kalle Kaskinen edustaa itse sukupolvea, joka on pikkujuniorista saakka saanut nauttia Juuso Wahlstenin väsymättömän kehitystyön hedelmistä, oli kyse sitten turkulaisen juniorikiekkoilun laajemmasta organisoinnista, uraa uurtavista kesäleireistä tai varttuneempia lupauksia koulineen opettajan työpanoksesta arkisilla aamujäillä.

TPS-luotsi sanoo oppien olevan niin perustavanlaatuisia, että hän huomaa törmäävänsä niihin toistuvasti valmennustyössään.

– Joka viikko kun asioita käydään läpi, varsinkin pelaajien kehittämiseen liittyviä juttuja, monenlaisesta toimivasta organisoinnista tulee mieleen, että tässähän on nämä Juuson jutut ovat edelleen aivan tätä päivää, vaikka hän on ne 70-luvulla kirjannut ylös. Ehkä Juuso on sillä tavalla jäänyt suurelta yleisöltä jäänyt piiloon, koska hänen valmentaja-ajoistaan on sen verran aikaa, sen jälkeen ne kansainväliset työt ja opettajan hommat ovat kuitenkin olleet aika merkittäviä juttuja Turussa ja koko Suomen jääkiekkoilussa, Kaskinen linjaa.

Wahlstenin urotöistä maajoukkuepaidassa on kulunut viisi vuosikymmentä ja liigatason valmentajaurastakin runsaat kolme vuosikymmentä. Siksi hän ei ole kiekkokansan tai nuorempien sukupolvien juhlittuja sankareita, mutta perintö kestää.

– Lajiväki tietää sen vaikutuksen, muun muassa Westerlundin Erkka on todennut, että Juuso on hänenkin oppi-isänsä. Ja ne pelin oppimisen ja opettamisen organisoinnin viisaudet kantavat hedelmää seuraavankin polven valmentajissa, vaikka kaikille Juuson nimi ei välttämättä ole tuttu, Kalle Kaskinen summaa.