Kalervo Kummola KHL:n olympiaboikotista STT:lle: " Ei ne uskalla tehdä sitä"

Sotshin kotikisoissa venäläisfanit kannattivat kotimaataan tähän malliin. Ensi vuoden talviolympialaisissa Venäjä ei saa kilpailla oman maansa väreissä. Kuva: Jukka Rautio

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola kertoo STT:lle luottavansa siihen, että Pyeongchangin talviolympiakisoissa nähdään KHL-pelaajia.

KHL:n on vihjattu pelaajineen vetäytyvänsä jääkiekon olympiaturnauksesta, jos systemaattisesta dopingin käytöstä syytetty Venäjä ei saa osallistumislupaa Pyeongchangin talvikisoihin.

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n hallitus linjasi tiistaina, että venäläisurheilijat voivat pyrkiä talviolympialaisiin ainoastaan olympialipun alla.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti keskiviikkona, ettei maa boikotoi talvikisoja.

KHL:ssä kiekkoilee Euroopan suurista kiekkomaista venäläispelaajien ohella ruotsalaisia, suomalaisia ja tshekkipelaajia sekä Pohjois-Amerikan maista kanadalaisia ja yhdysvaltalaisia kiekkoilijoita. KHL:n olympiaboikotti sekoittaisi paljon näiden maiden kisajoukkueiden kokoamista.

– En usko mihinkään KHL:n boikottiin. Ei ne uskalla tehdä sitä, Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n varapuheenjohtaja Kummola naulaa.

Ratkaiseva päivä on 12. joulukuuta. Silloin Venäjä käytännössä päättää osallistumisestaan. Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n hallitus kokoontuu 13. joulukuuta, päivä Venäjän urheilujohdon kokouksen jälkeen.

Venäjän kirkkaampiin kiekkotähtiin lukeutuva Ilja Kovaltshuk ilmoitti, että Venäjän pitäisi koota jääkiekkojoukkue olympialaisiin. 

– Meidän on ehdottomasti lähdettävä olympialaisiin. Jos emme sitä tee, se tarkoittaa, että olemme luovuttaneet. Tiedämme kaikki, että KOK:n päätös oli pelkkää politiikkaa. Tiedämme, mihin tuolla pyritään. Oli itse asiassa selvää, että tuollainen päätös tulee, Kovaltshuk sanoo uutistoimisto Tassin mukaan.

KOK:n seulan läpäisevät venäläisurheilijat kilpailevat "joukkueessa" nimeltä "Olympiaurheilija Venäjältä", joka kisaa olympialipun alla. Jos menestystä tulee, palkintojenjaossa soi olympiahymni.

– Jos urheilijat tulevat kisoihin, se yhdistää koko kansakunnan. Kaikkien puhtaiden urheilijoiden on lähdettävä kisoihin. Monelle ne ovat viimeiset kisat, muita mahdollisuuksia ei enää tule. Ja jos onnistumme, laulamme kansallislaulun. Me urheilijat olemme politiikan ulkopuolella, Kovaltshuk painottaa.