Jyrki Aho: "Salminen tulee ottamaan ison roolin"

Jyrki Aho saa miettiä tosissaan Ässien uusia hyökkäysketjuja. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Porin Ässien maajoukkuetauko oli Liigan mittapuulla jopa huikea. Joukkue hankki ensin Jarno Kärjen Tapparasta, ja lauantaina Ässät ilmoitti tehneensä sopimuksen Sakari Salmisen kanssa.

Tilanne on valmentaja Jyrki Ahollekin erikoinen, mutta ehdottoman positiivinen. Hetkessä vaihtoehtoja tuli lisää hyökkäyspäähän, eikä ihan huonoja sellaisia.

- Se on aika harvinaistakin, että tulosyksiköihin tulee pari pelaajaa tällaisella aikataululla. Se tuo meille tietysti rajua kilpailua pelipaikoista kaikkien pelaajien kohdalla. Roolit ovat jaossa uudelleen, mikä aiheuttaa oman pyörteensä joukkueessa. Tässä tapauksessa ehdottomasti positiivisen sellaisen, koska molemmat pelaajat vahvistavat meitä pelillisesti, Aho pohtii.

Salminen ja Kärki ovat potentiaaliltaan jopa tähtipelaajia Liigaan. He tulevat siis saamaan peliaikaa, mikä tarkoittaa muutaman pelaajan roolin pienenemistä. Kaikki pelaajat voi olla vaikea pitää tyytyväisinä.

- Tietysti joillekin kavereille tämä tarkoittaa peliajan pienenemistä tai kokoonpanosta putoamista. Jos joku heistä kokee menettävänsä jotain, hänen on edelleen mahdollista ottaa paikka takaisin pelaamalla hyvin. Kukaan ei menetä mitään lopullisesti, vaan omalla työnteolla ja tekemisellä asioihin pystyy vaikuttamaan.

Salminen on onnistuessaan jopa koko Liigan paras hyökkäyssuunnan pelaaja. Aho tietää asian, ja peliaikaa Salminen tulee Porissa saamaan.

- Hän on luova ja erinomaisesti liikkuva ratkaisija. Ison roolin hän tulee meillä ottamaan. Salmisen ympärille tullaan rakentamaan sellainen koostumus, missä hänestä yritetään saada paras mahdollinen teho irti. Hän on pelaaja, joka pystyy pelejä kääntämään eduksemme, Aho kertoo.

Nyt Ahon pitää miettiä ennen kaikkea sitä, millaisilla ketjuilla Ässät tulee maajoukkuetauon jälkeen pelaamaan. Vaihtoehtoja on poikkeuksellisen paljon.

- Siitä asti tässä on nimiä päässään pyöritellyt, kun Salmisen siirto varmistui. Totta kai olisi tärkeää saada kasaan mahdollisimman tasapainoisia ketjuja, joissa pelaajat pystyvät pelaamaan vahvuuksillaan auttaen samalla kokonaisuutta. Varsinkin alivoimapareja olen miettinyt todella paljon.

- Paperilla asioita voi silti aina miettiä valmiiksi, mutta kaukalossa se vasta lopullisesti nähdään, mikä toimii ja mikä ei. Kuukauden kuluttua kaikki nykyiset suunnitelmat voivat olla muuttuneet, Aho analysoi.