Jyrki Aho: "Kokoonpanoja meidän pitää miettiä ison ajatuksen kanssa"

Jere Seppälä palasi takaisin kaukaloon loukkaantumisen jälkeen vasta runkosarjan loppuvaiheessa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Ässien suoritustaso runkosarjassa oli kaiken kaikkiaan ihan hyvä, mutta nousujohteiseksi menoa ei voi kuvailla. Vastaavasti porilaisten ensimmäisen pudotuspelivastustaja Ilveksen tekeminen on ollut juuri sitä. Patapaitojen leirissä tiedetään tarkalleen, ettei tamperelaisjoukkue tule olemaan millään tasolla helppo vastustaja.

- Siellä on innokas ja viime aikoina komeassa vireessä porskuttanut joukkue vastassa. Ilves liikkuu hyvin ja siihen meidän pitää vastata. Vaikka suora puolivälieräpaikka karkasi runkosarjan lopussa, edelleen sinne pääseminen on ihan meidän omasta tekemisestä kiinni, valmentaja Jyrki Aho kiteytti.

"Mikään ei ratkaisevasti muutu, vaan kyse on enemmän pelaajien pääkopan sisällä tapahtuvista jutuista"

Monesti puhutaan, että pudotuspelit ovat täydellisen oma maailmansa. Osittain tämä pitää paikkansa, mutta kaiken keskiössä on edelleen tuttu peli.

- Sitä samaa normaalia jääkiekkoaan siellä kaikki joukkueet pelaavat kuin runkosarjassakin. Mikään ei ratkaisevasti muutu, vaan kyse on enemmän pelaajien pääkopan sisällä tapahtuvista jutuista. Kaikki ovat luonnollisesti odottaneet näitä matseja, mutta tilanteeseen pitää suhtautua oikein. Tietyllä tavalla kaikki harjoittelu ja tekeminen huipentuvat näihin vääntöihin, Aho näki.

Ässissä uskotaan, että runkosarjan viimeisten kierrosten tapahtumat olivat ainoastaan notkahdus pitkässä matkassa. Siitä huolimatta ne toivat valmennukselle paljon ajateltavaa. Ketjukoostumukset ovat esimerkiksi yksi asia, mitä Aho miettii tarkasti ennen pudotuspeliavausta.

- Kokoonpanoja meidän pitää miettiä ison ajatuksen kanssa. Tarkoituksena olisi saada neljä mahdollisimman hyvin roolitettua ketjua kaukaloon. Pelaajien viimeaikaiset näytöt pitää myös nostaa puntariin. Katsotaan, millaiseen ryhmittymään lopulta päädymme, Aho analysoi.

- Sairastuvan puolelta olemme saaneet lähiaikoina takaisin Jere Seppälän ja Matias Varttisen, mikä on meille tärkeää. On erittäin hyvä, että Varttinen sai esimerkiksi Turussa yhden pelin tililleen ennen pudotuspelien alkua. Sekin auttaa huomattavasti jatkossa.

"Mikäli tehoja ei ole tullut pitkään aikaan, menee tekeminen helposti puurtamiseksi ja liian monimutkaiseksi"

Yksi Ässien isoista ongelmista on ollut maalinteon tehokkuuden puute. Moni avainpelaaja porskuttaa tälläkin hetkellä tehottomuuden ytimessä. Joukkueen potentiaalisista johtopelaajista esimerkiksi Jarno Kärki on tehnyt yhdeksässä edellisessä pelissä vaatimattomat pisteet 1+1. Ykköspyssyksi hankittu Charles Bertrand ei ole tehnyt maaliakaan 17 edellisessä pelissä. Monella muullakin suunnalla ruuti on ollut märkää. Ässien pelitapa ei suosi hurjaa hyökkäystehoilua, mutta siihenkin suhteutettuna useiden pelaajien tilastot ovat vaisuja. Aho ei usko, että tehottomuuteen löytyy poppaskonsteja.

- Pelin kautta ne onnistumiset tulevat, ei sitä voi kauheasti puhumalla muuttaa. Pelaajilla pitää olla jokaisessa kamppailussa tahto voittaa ja antaa kaikkensa, sen avulla paikkoja ja maaleja tulee ennemmin tai myöhemmin. Mikäli tehoja ei ole tullut pitkään aikaan, menee tekeminen helposti puurtamiseksi ja liian monimutkaiseksi. Toivottavasti pudotuspelit tuovat pelaajista parhaan puolen esiin, Aho puntaroi.