Jyrki Aho: "Kärki on kaavailtu Ässissä keskushyökkääjäksi"

Jyrki Aho on tyytyväinen siihen, että Ässien hyökkäyksessä riittää monipuolisuutta. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Ässien valmentaja Jyrki Aho hymyili keskiviikkona harjoitusten jälkeen. Hän sai kokoonpanoon palasen, jota oli sinne kaivannutkin. Se tuli muodossa, mitä Ässät ei ennen kauden alkua osannut pitää mahdollisena. Viime viikkoina tilanne on kuitenkin muuttunut mahdottomasta realismiksi, kun Jarno Kärjen peliaika Tapparassa putosi tasaisesti.

Ässät oli koko ajan hereillä ja tiesi tarkalleen tilanteen. Kyseessä on pelaaja, joka olisi Ässissä haluttu pitää viime kauden päätteeksikin. Tämä ei ollut muuttunut mihinkään, vaikka Kärjellä oli Tapparassa vaikeaa. Urheilujohtaja Jari Korpisalon ja Ahon ei pitänyt miettiä pitkään, kun mahdollisuus Kärjen paluuseen avautui.

- Seurasimme hänen tilannettaan koko ajan. Meillä on hyökkäyksessä pari pitkäaikaisloukkaantunutta, ja olemme sinne kaivanneet lisää vahvistusta. Kärki tulee olemaan esimerkiksi ylivoimalle hyvä lisäpalanen. Hän pystyy pelaamaan keskellä ja laidassa, mikä sekin on tärkeää, Aho näkee.

- Uskon, että pelitapamme sopii Kärjelle hiukan paremmin kuin Tapparan vastaava. Hän on hyvä karvaamaan kiekkoa pois vastustajilta ja sitä häneltä toivomme. Ennen kaikkea hän tuo kaivattua tasapainoa kokoonpanoomme.

Mihin pelipaikalle Kärkeä sitten lähtökohtaisesti kaavaillaan? Pelaako hän Ässissä laidassa vai keskellä?

- Kyllä me häntä sentteriksi kaavailemme. Puhuin Kärjen kanssa ja samanlaisia ajatuksia meillä oli. Tietysti asiat voivat muuttua matkan varrella moneen suuntaan, mutta siitä lähdetään liikkeelle, että hän pelaa keskellä.

Ässissä riittää paljon pelaajia, jotka voivat pelata laidassa tai sentterin tontilla. Philip McRae, Antoine Laganière, Kärki, Mikael Saha ja loukkaantuneena oleva Niklas Appelgren ovat kaikki tällaisia nimiä. Jussi Makkonenkin on urallaan pelannut laidassa. Ainoastaan Matti Kuparinen on patapaidoissa puhdas keskushyökkääjä.

- Laitahyökkääjää on aika vaikea lyödä keskelle, koska se on pelillisesti niin erilainen tontti. Toisin päin muutos on pienempi. On siis tärkeää, että vaihtoehtoja riittää. Emme varmasti pääse missään vaiheessa ihan siihen pisteeseen, että koko joukkue olisi samaan aikaan terveenä. Se ei vaan pitkän kauden aikana ole todennäköistä, joten monipuolisuus on avainasemassa, Aho miettii.