Jyri Marttinen: "Takaa on hyvä tulla"

Jyri Marttinen on yksi Ässien tärkeimmistä pelaajista tällä kaudella. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Maalinteko ei ole ollut Ässille helppoa. Keskiviikkona joukkue pelasi ehkä kauden parhaimman avauskymppinsä, mutta perituttu tuhlailu oli kaikessa tekemisessä läsnä. Jotain tilanteesta kertoo, että Ilveksen maalivahti Hannu Toivosella oli kymmenen minuutin jälkeen peräti 16 torjuntaa, kun Ässien maalivahti Andreas Bernardilla koppeja oli vain kolme. Peli oli tuossa vaiheessa 0-0.

Kolmannessa erässä Ässät löysi jostain tehokkuuden siemenen tekemiseensä. Viidessä ja puolessa minuutissa kiekko päätyi tamperelaisten verkkoon peräti neljä kertaa. Ilotulitusta johti hieman yllättäen puolustaja Jyri Marttinen tehoin 1+2.

- Maalinteko on mielestäni tosi paljon henkisen puolen asioita. Tahto, rentous ja rohkeus ovat niitä juttuja, joiden avulla maalinteko luonnistuu. Meiltä on kiistatta viimeinen maltti puuttunut maalipaikoissa oikeastaan koko kauden. Lisäksi ratkaiseva syöttö on paikoitellen tosi huono. Se menee usein jalkoihin tai muutaman sentin väärään paikkaan, mikä vaikeuttaa viimeistelyä, Marttinen näki.

Ässät on tehnyt tällä hetkellä KooKoon kanssa vähiten maaleja koko liigassa. Se on siinä mielessä erikoinen tilasto, että porilaiset ovat sarjassa mukavasti seitsemäntenä, vain pisteen päässä suorasta pudotuspelipaikasta. Mikäli ennen kauden alkua olisi veikattu tilanteen olevan Ässien kohdalla tällainen, olisi moni pitänyt veikkaajaa hiukan yksinkertaisena.

- Yksi suurimmista syistä tuohon maalimäärään on heikko ylivoimamme. Mikäli siinä tulisi enemmän onnistumisia, olisi tilasto heti ihan erilainen. Veto on ollut pakkopelissä turhaan piipussa, eikä siksi maalejakaan ole kauheasti tullut, Marttinen mietti.

Keskiviikkona Marttinen näytti monelle hyökkääjälle viimeistelyn mallia iskiessään 2-2-tasoituksen Ilveksen verkkoon.

- Se oli meiltä komea hyökkäys. Charles Bertrand nousi hienosti ja antoi ihan täydellisen syötön minulle. Siitä pääsin laukomaan ja hyvin veto onnistui. Onneksi näin, sillä avauserässä tuhlasin yhden tosi hyvän tilanteen. Toivottavasti saatiin ketsuppipullo auki tulevaakin ajatellen.

Maalivahti Bernardin jälkeen Marttinen lienee tällä hetkellä jopa koko joukkueen tärkein pelaaja. Hän on tehnyt runkosarjassa pisteet 5+11. Edellisen kerran Marttinen on saanut SM-liigassa yli 16 pistettä tasan kymmen kautta takaperin. Tämä kaikki on saavutettu kauden aikana laadukkaan puolustuspelaamisen ohella.

- Ihan hyvin on mennyt ja annetaan mennä vaan. Tällainen nousu voittoon on aina poikkeuksellisen hieno. Takaa on hyvä tulla, Marttinen hymähti.