Jukurien Zach Budish: Kyllä ihmeteltiin, että olin maanantaiaamuna niin pirteä!

Viikko sitten maanantaina Jukurien hyökkääjä Zach Budish saapui aamuharjoituksiin yhdeksältä epäilyttävässä kunnossa. Takana oli vain muutaman tunnin yöunet.

– Kyllä ihmeteltiin, että olin maanantaiaamuna niin pirteä ja hyvällä tuulella! Onneksi sain otettua nokoset sunnuntai-iltana viiden ja seitsemän välillä, Budish muistelee.

Jukurien hyökkääjä Zach Budishilla on Mikkelissä matkassaan 11 kautta Vikingsia edustaneen Chad Greenwayn pelipaita. Kuva: Pasi Peltola

Jos sama toistuu huomisaamuna, kukaan ei enää ihmettele. Siinä tapauksessa Budishin suosikkiseura, kotiseudun ylpeys Minnesota Vikings on selvittänyt ensimmäisenä seurana tiensä kotikentällä pelattavaan Super Bowliin.

Viikko sitten Vikings voitti kotikentällään puolivälierän lyödessään New Orleans Saintsin viimeisen hyökkäyksen päättäneellä huikealla 61-jaardisella heittopelillä, joka päättyi touchdowniin.

Vikingsin ja Philadelphia Eaglesin välieräpeli alkaa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kello 01.30. Ilman jatkoaikaa peli saattaa päättyä ennen aamuviittä.

Ja älkää luulkokaan, että tämä peli olisi jotenkin vähäpätöinen asia Budishin perheessä.

– Vanhemmillani on kausikortti Vikingsin peleihin. Heillä on paikat suunnilleen surkeimmilla katsomopaikoilla, mutta niissäkin ottelukohtainen hinta pääsylipuille on jotain 125 dollarin luokkaa, Budish kertoo.

– Veljelläni Joshilla on neljä pääsylippua kahden viikon kuluttua kotistadionillamme pelattavaan Super Bowliin. Hän kysyi, tulenko peliin. En taida saada Ristolta (Dufva, Jukurien valmentaja) vapaata, Budish naurahtaa.

Pohjois-Amerikan jenkkifutisliigan NFL:n historiassa seitsemän seuraa on aiemmin selvinnyt pudotuspeleihin kaudella, jolloin niiden kotistadionilla on pelattu Super Bowl. Yksikään niistä ei ole selviytynyt finaaliin asti. Super Bowl pelataan useimmin lämpimissä eteläisissä kaupungeissa. Isäntä valitaan viitisen vuotta ennen peliä.

Minneapolisin kaupunki sai ottelun isännöitäväkseen, koska vuonna 2016 avattu ja runsaat 66 000 katsojaa vetävä U.S. Bank Stadium on katettavissa liikutettavalla katolla. Helmikuun taitteen pakkaskelit eivät siis hyydytä tapahtumaa.

Vikings ei ole pelannut Super Bowlissa sitten 1970-luvun. Se ei haitannut Budishin intoa seurata Super Bowlia viime kaudella Mikkelissä.

– Viime kauteen lopettanut puolustajamme Marko Kauppinen järjesti silloin finaalitapahtuman pitsoineen kaikkineen. Seuraava pelimme oli vasta keskiviikkona, mutta tänä vuonna pelaamme jo tiistaina (6.2.) Ässiä vastaan, joten nyt taidan joutua katsomaan pelin yksin.

Ymmärtääkö joku muu nyky-Jukureissa jefun päälle?

–Jos kysyt, Markku Flinck ja Janne Ritamäki sekä tietysti Kauppinen myöntävät varmaankin olevansa Vikings-faneja. Tai sitten he itkevät ja myöntävät, Budish virnistää.

Vastakkainasettelua yön Eagles-otteluun ei löydy edes SM-liigasta.

– Joe Finley on kotoisin samasta kaupungista (Edina) Minneapolisin kupeesta kuin minä ja Ben Blood (Plymouth) vain 15 minuutin ajomatkan päästä, joten olemme kaikki Vikingsin miehiä. Jerry D'Amigo on New Yorkista, joten tuskin hänkään kannattaa Philadelphian joukkuetta, Budish pohtii.

Tähän voisi lisätä SaiPan David Goodwinin ja Sportin Michael Parksin olevan St. Louisista, KooKoon Jake Newtonin Kaliforniasta ja SaiPan Roy Radken Chicagosta.

Lukon Chris VandeVelden syntymäpaikka Moorhead on Minnesotan osavaltiossa hieman kauempana Minneapolisin ja St. Paulin kaksoiskaupungista.

Marraskuussa Lukkoon siirtynyt hyökkääjä pelasi neljä NHL-kautta Philadelphia Flyersissä, mutta se ei tehnyt hänestä Eaglesin miestä.

Jos puhutaan amerikkalaisesta jalkapallosta, VandeVelde on ehdottomasti Minnesotan mies.