Jukurien penkin tausta täynnä siipiveikkoja

 

Jukurien uusi valmentaja Pekka Kangasalusta kuuluu Pelicansin, KooKoon ja SaiPan valmentajien tapaan keikkatyöläisiin. Kuva: Pasi Peltola

Kaakonkulman suunnasta näyttää käyvän ensi kaudella melkoinen liigatason liikenne Mansen maisemiin aina jääkiekkoilijoiden vapaapäivän koittaessa.

KooKoon valmentaja Tuomas Tuokkola kaasuttaa välittömästi lauantain kotipelien jälkeen kohti kotiaan Ylöjärvelle, Pelicansin Ville Nieminen Tampereelle ja tuoreimpana pirkanmaalaisena matkamiehenä Jukurien Pekka Kangasalusta Kangasalle.

Poikkeuksen tekee vain Lappeenrannan Kisapuistosta Espooseen suuntaava Tero Lehterä.

– Lapset ovat siinä iässä, ettei heitä enää mukaan saa, hymähtää 19-, 16- ja 13-vuotiaan tyttären isä Kangasalusta.

Kangasalusta valmensi aiemmin useamman vuoden Vantaan ja Helsingin (HIFK) suunnalla. Kuluvan vuoden Kangasalusta on kuulunut maajoukkueen valmennustiimiin. Siinä työssä hommat ovat projektiluonteisia ja kotona ehtii viettämään aikaa ihan eri tavalla kuin seuravalmentajana.

– Päämaja oli pääkaupunkiseudun valmennusvuosinanikin koko ajan Kangasalla. Silti on sellainen olo, että kotona ne jo toivoivatkin isännän lähtevän sohvalta johonkin, Kangasalusta kuittaa.

Kun asuu Kangasalla ja on sukunimeltään Kangasalusta, saattaisi tehdä liiankin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Sukutilaa Pirkanmaan maisemissa ei kuitenkaan ole.

– Sukutila löytyy Jurvasta, missä vanhempani yhä asuvat.

Kangasalusta pelasi ensimmäisen miesten ottelunsa Sportissa, mutta hänet muistetaan selkeimmin runsaan seitsemän vuoden taipaleelta Ilveksessä. Minkä koet kasvattajaseuraksesi?

– Pelasin toki neljä vuotta Vaasassa, ja Sportista minut valittiin Pohjola-leirille. Vastaisin kuitenkin, että Jurva Hockey Team!

Eli ilmeisesti urasi alkoi esimerkiksi Jukurien puolustaja Antti Jaatisen tapaan (Mäntyharjun Virkistys) paikkakunnalla, mistä ei jäähallia löytynyt?

– Juu, eikä tule löytymään. Tai Kurikkaanhan tuli myöhemmin halli, ja Jurvakin liitettiin sittemmin Kurikkaan, Kangasalusta toteaa.

Jurvalaisuus ei ehkä ollut varsinainen valttikortti jääkiekkouralla, mutta Kangasalusta näkee jurvalaisuuden kenties sittenkin pelastaneen hänet jääkiekkoilun pariin.

– Kaiken maailman urheiluthan siinä tuli nuorena kokeiltua, jalkapalloilu, yleisurheilu, pesäpalloilu. Jurva taisi olla kuitenkin lähes ainoa pohjalaiskunta, jossa ei painittu. Se kai olisi ollut oikeasti paras lajini, Kangasalusta naurahtaa.

– Ratkaisevaa lajivalinnalle taisi olla, kun katseltiin Calgaryn (1988, olympia-) kisoja ja matkittiin punakonetta.

Eteläsavolaiseksi Kangasalusta ei vielä ryhtynyt. Ensin pitäisi hoitaa pois alta yksi leijonakeikka Tanskassa.

Kunhan kauden käynnistyminen lähestyy, saattaa olla, että jollekin keikalle Mansen maisemiin kyytiin Kalevankankaalta hyppäävät Tapparassa junnupuolella aiemmin vaikuttanut Jukurien apuvalmentaja Juuso Hahl ja tamperelaissyntyinen fysiikkavalmentaja Teemu Suokas.

– Kaikki me kaipaisimme Mikkeliin kunnollista kanansiipipaikkaa, Tampereella sellaiseen tottuneina, Kangasalusta toteaa.