Jukurien joulutodistus – Puutteena enää kotimenestys

Kaikkien aikojen nuorimpana liigakaukaloihin päässyt Mikko Kokkonen sai paljon vastuuta harjoituspeleissä. Kuva on elokuun pitsiturnauksesta. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

 

Nousijajoukkue Mikkelin Jukurit oli Liigan syyskierroksen todellinen kummajainen. Olihan siinäkin ihmettemistä, että pienimmällä budjetilla koottu joukkue mellastaa sarjataulukon paremmalla puoliskolla, mutta että se tekee sen menestyksellä vieraskaukalossa ja ennakolta selkeästi kovempia vastustajia vastaan.

Jukurit keräsi vieraspeleistään kymmenen pistettä enemmän kuin kotikaukalostaan, mutta myi silti Kalevankankaalla pääsyliput loppuun seitsemässä pelissä. Viikonloppupeleistä vain joulukuun alussa TPS:n vierailu jätti täyttämättä hallin. Kotonaan Jukurit voitti vain kahdesti syyskuussa ja kolmen voiton putken loka-marraskuussa.

Menossa oleva kuuden kotitappion putki ja viimeisessä pelissä ennen joulua Vaasassa katkennut neljän tappion suma kertovat, että luisu alaspäin on ollut menossa pitkään. Jukurit siis teki juuri niin kuin nimettömän nousijan pitääkin. Paukkuja oli ladattu mahdollisimman paljon kauden alkuun.

Jukureita vastaan tehtiin ensimmäisen kerran varsinaisella peliajalla enemmän kuin kolme maalia vasta kauden 23. ottelussa!

Vain JYP (90), TPS (92) ja HIFK (94) ottivat Jukureita (95) vähemmän kaksiminuuttisia, mutta Jukurien yksi ainoa viisiminuuttinen merkitsi sille vähiten alivoimaa aiheuttaneita jäähyjä koko sarjassa. Tosin Pelicans (7.15) ja Jukurit (7.35) olivat alivoimalla haavoittuvimpia joukkueita, kun paras nelikko pystyi taistelemaan keskimäärin toistakymmentä minuuttia alivoimalla päästettyä maalia kohti.

Kaikki tietävät Risto Dufvan valmentaman joukkueen osaavan puolustaa, mutta että tällä miehityksellä ladottiin 74 osumaa vastustajan verkkoon! Henrik Koiviston (11) vetämässä ykkösketjussa Teemu Tallbergin (9) ja Zach Budishin (7) komppaamana kolmikon yhteissaalis oli 27 maalia eli lähes puolet koko Kärppien joukkueen lukemasta.

Jukurien joulutodistus:

Erinomainen: Jukurien terveystilanne on ollut kerrassaan huikea, joten valmennuksen Risto Dufva, Ville Nieminen ja Juuso Hahl ovat osanneet kiristää ruuvia juuri sopivan määrän. Tai sitten 246 liigaottelua Bluesissa, HPK:ssa ja SaiPassa pelannut päätoiminen hieroja Pentti Nöyränen, 33, on työssään nero.

Kiitettävä: Eteläsavolainen yleisö on täyttänyt Kalevankankaan lehterit käsittämättömästi. Toki Jukurit osasi lähteä myymään pääsylippuja maltillisin hinnoin. Enää voisikin toivoa, että joukkue antaisi yleisölleen joululahjaksi hieman kotimenestystä. Jukurit on kerännyt pisteistään 18 kotipeleistä ja sarjan kolmanneksi parhaana vierasjoukkueena peräti 28 matkoilta.

Hyvä: Jottei joukkue ylpisty, otetaan pelaajia mukaan vasta tässä vaiheessa. Puolustaja Miika Koivisto, 26, ei saanut sopimukselleen jatkoa Raumalla, mutta ponnisti puolessa kaudessa Jukureista ensi kertaa maajoukkueeseen kaikki juniori-ikäluokatkin huomioiden.

Tyydyttävä: Jukurit ja Tappara ovat ainoat joukkueet, joille ei ole tuomittu yhtään kymmenminuuttista. Urheilijan asenne Mikkelissä on siis kohdallaan. Parran on turha päristä. No, Tappara on oma lukunsa otettuaan syyskauden pelkkiä kaksiminuuttisia, huh!

Välttävä: Kaikkien aikojen nuorimpana pelaajana liigakaukaloihin päästetyn Mikko Kokkosen, 15, debyytti lokakuussa ei mennyt markkinointitapahtumana nappiin. Valmennukselta ei löytynyt uskoa nuorukaiseen, kun peli tuntui kääntyvän mollivoittoiseksi. Vuonna 2001 syntynyt puolustaja Kokkonen pelasi viisi vaihtoa, kaksi minuuttia ja 50 sekuntia.

Heikko: Jos unohdetaan jo muutaman pelin jälkeen sivuraiteelle ja Saksaan siirtynyt jarrusentteri Ville Hämäläinen, voi lisää toivoa syksyllä pitkään toipilaana viettäneeltä Olli Sipiläiseltä, 39. Toki alivoiman tappajan rooli näkyy huonosti pistepörssissä (0+1) tai plusmiinuksessa (2-7).

Hylätty: Housut kintuissa yllätetty Mikkelin kaupunki. Kalevankankaan parkkipaikoilla myllerretään yhä kuin ydinvoimalan rakennustyömaalla. Kun pussinpohjalla sijaitsevan jäähallin tiedettiin muuttuvan liigahalliksi, olisi voinut odottaa nopeampaa reagointia myös parkkijärjestelyjen kuntoon saamisessa.