Jukurien joulutodistus – Kuutosen oppilailta puuttuu usein luovuus

Kalevankaalla kauden koko kuva alkaa paljastua, kuten Jukurien viimeisessä kotipelissä ennen joulua otetussa kuvassa on nähtävissä. Kuva: Pasi Peltola

Jotta liigakaukaloissa erottuisi edukseen, ei pienestä luovuudesta olisi haittaa. Jos perusduunareita on liikaa, palaa joulupuuro helposti pohjaan, kuten Jukurien tapauksessa.

Mikkelissä parin päivän jouluvapaalle päästiin toki hyvissä tunnelmissa neljän peräkkäisen kotivoiton myötä. Nousuvire ei kuitenkaan toista liigakautta pelaavan Jukurien talvea enää pelasta. Jumbosija on mahdollista välttää ja jokunen muukin ohittaa, mutta pudotuspelijuna meni jo.

Kauden alun viiden tappion ja neljän tehdyn maalin suma ajoi Jukurit henkiseen lukkoon, jonka purkaminen oli liian vaikeaa. Syyskautta koristivat vierasvoitot Helsingissä ja Jyväskylässä, mutta kokonaisuutenaan Jukurit on ottanut kymmenestä voitostaan peräti puolet pudotuspelien ulkopuolelle jäämässä olevien neljän muun joukkueen kustannuksella.

Jukurien ylivoimateho (maalit 21–1) ei ole sarjan heikointa, mutta keskiarvon alapuolella. Kun alivoimalla (2–28) surkeammin ovat esiintyneet vain Sport ja Ilves, ei paljoa voi toivoa.

Jukurit voitti viimeisestä tusinasta pelistään ennen joulua puolet. Edes kotivoittoputki ei kuitenkaan pelastanut seuraa SM-liigan realismin kohtaamiselta. Jouluvapaille lähdettiin lyömällä HPK 2–1 pelissä, jonka yleisömääräksi kuulutettiin runsaat 2600. Paikalla Kalevankankaalla tuskin kuitenkaan oli edes 2000 katsojaa.

Jukurien tapauksessa oikaisua ei päästy yrittämään HIFK:n, Lukon tai KalPan tapaan edes pelaajakaupoilla, koska budjetti ei yksinkertaisesti anna periksi. Ehkä Jukurien tapauksessa kyseessä oli periaatteesta kiinni pitäminen.

Alkuvuodesta viisain ratkaisu Etelä-Savossa tulee olemaan seurassa jatkavien ja nuorten pelaajien runsaampi peluuttaminen. Kauppatavaraa pudotuspeliseuroille Jukureissa on vähän.

Jukurien joulutodistus:

Kiekkoareena ei kavahda numeroarvostelua, vaan käyttää joulutodistuksessa rohkeasti koko asteikkoa kympistä neloseen.

10: Täysosuma mikkeliläisessä kiekkoilussa sitten kevään pelien päättymisen oli toukokuussa täyteen merkitty osakeanti, kun mikkeliläinen sijoittaja Heikki Viitikko merkitsi Jukurien osakkeita puolella miljoonalla eurolla. Koko annin 800 000 euroa ei tullut kassaan, koska pari aiempaa seuran osakasta kuittasivat osakkeita saamistensa vastapainoksi. Kun Viitikko vielä lainasi seuralle useamman satatuhatta euroa, on Jukurien tulevaisuus ainakin liigaosakkeen maksamisen osalta turvattu.

9: Apuvalmentaja Juuso Hahl, 35, on Kalevankankaalta kuultujen huhujen mukaan hallin kovin työntekijä. Hahl sai joukkueen jo yhteen peliin komentoonsa Risto Dufvan sairausloman aikana marraskuun puolivälissä, kun Jukurit nipisti tuolloin pisteen Ässiltä. Hahl valmensi Tapparan juniorijoukkueissa 2006–15. Seuraava iso steppi Hahlilla on olympialaisten aikana, kun Dufva lähtee Slovenian joukkueen apuvalmentajaksi ja Hahl ottaa Jukurit komentoonsa Ville Niemisen jatkaessa apuvalmentajana.

8: Amerikkalaishyökkääjä Zach Budish, 26, ei voisi olla enempää Jukurien näköinen vierastyöläinen. Kaikki käy, tuntuu olevan toista kautta Mikkelissä pelaavan Budishin iskulause. Hän on yksi neljästä liigakaukaloissa yli 20 minuuttia ottelua kohti pelanneista hyökkääjistä, joukkueensa paras pistemies (10+9), vakituisista aloittajista prosentiltaan (54,8) toiseksi paras, alivoiman luottomies ja kahden voittomaalin tekijä.

7: Pitääkö mun kaikki hoitaa, voisi kysyä valmentaja Dufvan vuosikymmenen luottomies Antti Jaatinen. Peruspakin protyyppi Jaatinen (1+8) on toinen Jukurien maalintekoon pystyneistä puolustajista. Kun Teemu Suhosen lisäksi muista ei ole hommaan ollut, on Jaatisesta, 30, tehty tällä kaudella myös ylivoimapakki. Alivoiman ykköspakin vuosikymmenen mittainen liigaura huipentuu ensimmäiseen kaksinumeroisten tehopisteiden kauteen.

6: Samuli Piipponen käyköön esimerkkinä monesta Jukurien tämän kauden pelaajasta. Kun yksilöt eivät pysty tekemään yhteenlaskustaan joukkueena parempaa kuin yksilöiden puhdas summa olisi, käy kuten Jukureille tällä kaudella. Piipponen, 24, teki avausmaalinsa liigatasolla toissa kaudella SaiPassa. Sittemmin työpaikka on vakiintunut liigatasolle, mutta lisämaalit ovat jääneet näkemättä, tehopisteet 0+3 ja plusmiinus 15–20 kertovat oleellisen.

5: Kun syksy menee kuten Mikkelissä, jotain on toki tehtävä. Valtteri Hotakainen, 27, värvättiin JYPistä kahden (0+2) tehopisteen ja keskimäärin kymmenen minuutin peliajan tilastoilla yli kahden sopimuksella Jukureihin. Nyt kiikaritehoilla (0+0) yhteensä 99 peliminuutin ja kohtuullisen vastuunkin jälkeen Mikkelissä ihmetellään, onko tämä todellakin se sama Hermes-kasvatti, joka nakutti JYPissä toissa kaudella 7+11 tehopistettä.

4: Viime kauden ykkössentteri Henrik Koivisto, 27, ei ole koskaan ollut fyysinen pelaajaa, mutta tämän kauden aluksi hän ei saanut toimimaan taitopeliäkään. Koiviston viime kauden 15+21 tehopistettä ovat vaihtuneet nyt kauden puolimatkassa lukemaan 1+6 ja viime pelien aikana katsomokomennukseen.