Jukurien hankinnoista positiivisin, Julius Vähätalo: ”Pääkallopadan vähyys kertoo ammattimaisuudesta”

Jos Mikkelin ulkopuolella joku muistaa Jukurien tämän kauden hankinnat, tulevat yleensä mieleen puolustaja Hannu Pikkarainen ja keskushyökkääjä Markku Flinck.

Onhan siellä listalla myös kakkosvahti Juhana Aho ja nuori joensuulaispuolustaja Ville Räsänen. Alkukauden selkein onnistuja viidestä Mikkelin junaan hypänneestä on kuitenkin turkulainen sentteri Julius Vähätalo, 22.

Julius Vähätalo pelasi juniori-ikäisenä TPS:ssä peräti 148 SM-liigan runkosarjan ottelua, joten Jukurit sai riveihinsä miesten pelien määrällä mitaten kokeneen pelurin. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

– Tuli tunne, että olisi hyvä aika vaihtaa maisemaa, jotta pääsis eteenpäin, muotoilee Vähätalo hieman murteellisesti.

Vähätalon nimi leimattiin Detroitin NHL-varauslistalle kesällä 2014 numerolla 166. Neljän kauden aikana TPS:ssä tilastot karttuivat 148 liigapelillä tehopistein 16+9, mutta lopullinen läpilyönti jäi vielä odottamaan. Vähätalo viimeisteli TPS-paidassa toissa kaudella yhdeksän maalia. Tiukassa olisi kuitenkin peliaika kieltämättä ollut kärkijoukkueessa.

Jukureissa Vähätalon ympärille on koottu kolmosketju. Vähätalo on pelannut 15 ottelussa keskimäärin vajaat 14 minuuttia, ottanut 183 aloitusta ja koonnut 1+3 tehopistettä. Olennaisin lukema löytyy kuitenkin plusmiinuksen kohdalta (7–7), mistä Vähätalon voi lukea pelanneen osuutensa otteluista tasakentällisin tasoihin.

Plussalla Jukureista on, ja hänkin vain yhden pykälän verran, puolustaja Keni Karalahti.

– Vastuuta olen saanut enemmän kuin viime kaudella, ja se helpottaa pelaamista. Maalejahan vois kyllä tehdä paljon paremmalla prosentilla, Vähätalo hymähtää.

Vähätalo tarttui Jukurien tarjoamaan sopimukseen, mutta vain vuoden pahvin hyväksyen. TuTo-kasvatti asui omillaan jo Turussa, mutta etäisyys sukulaisista ja kavereista on kuulemma koulinut miehestä Mikkelissä vielä aikuisempaa.

Moni pelaaja on löytänyt Mikkelissä tiensä kommuuniin ennen parempipalkkaisia pestejä, mutta Vähätalo ei asumiskuluissa säästölinjalle lähtenyt.

– Ehkä yksin asuen on helpompaa. Toisaalta en tuntenut Jukureissa ketään tullessani Mikkeliin.

Kummasti on tosin joukkuekavereita löytynyt Vähätalon kämpille ruoka-aikoina.

– Bravuurini on pasta carbonara, vaikkei se ihan pelipäivien ruokaa olekaan. Hyvin kuulemma menee alas, Vähätalo naurahtaa.

– Pääkallopadan vähyys Jukureissakin kertoo nykyisten nuorten pelaajien ammattimaisuudesta, Vähätalo toteaa.

Pääkallopata? Mitä se on?

– Makaroni, jauheliha ja kerma sekaisin heitettynä.

Jos kuulette juttuja, etteivät pelaajat lukisi sarjataulukkoa, älkää uskoko väitettä. Vähätalo selaa taulukkoa alhaalta ylös asti. Se TPS kun sattuu löytymään nykyisellään toisesta päästä sarjataulukkoa kuin Jukurit.

– Mielenkiinnol seuraan Tepsii. Suht kauan ehtis siel pelaamaan, Vähätalo kommentoi.

Noin raskaalla turulla joutuu kyllä aika varmasti pukukopissa kiusatuksi. Vai joutuuko?

– Turkulaisille naljaillaan yleensäkin, mutta puheest saan kyllä kuulla.