Jukurien amerikkalaishyökkääjä valitsi viisaasti

Jukureilla ei ollut SM-liigaan tullessaan mahdollisuutta haalia markkinoilta käytännössä yhtään pelaajaa rahalla kilpaillen, joten Mikkelissä onkin kiekkoillut kahden kauden aikana vain yksi ulkomaalaispelaaja.

Zach Budishilla on matkassaan muitakin pelipaitoja kuin Jukurien asuja. Kuva: Pasi Peltola

Zach Budish, 26, erottuu tällä kaudella jumbojoukkueen parhaana pistemiehenä, joten huonoa valintaa Jukurit ei tainnut tehdä. Mutta eipä ole katunut Budishkaan. Nöyrempää pelimiestä valmentaja Risto Dufva ei olisi voinut ryhmäänsä saada.

– Joo, taisin kuulemma olla ensimmäinen pelaaja, joka tuli Pohjois-Amerikasta takaisin Suomeen kesken kesän, Budish naurahtaa.

– Erik Haula oli kämppäkaverini yliopistojoukkueessa. Hänen isänsä on agenttini. Tarjolla olisi ollut Saksaa ja Itävaltaakin, mutta halusin ensimmäisen ammattilaissopimukseni Eurooppaan mahdollisimman kovasta sarjasta. Olisin saanut rahallisesti paremman tarjouksen muualta, kertaa Budish saapumistaan Suomeen vuosi sitten.

Monipuoliselta Budishilta ei kulunut kuin muutama peli valloittaa paikka Jukurien ykkösketjussa. Yhteistyö Teemu Tallbergin ja sentteri Henrik Koiviston kanssa tuotti Mikkeliin ikimuistoisen debyyttikauden ja Budishille itselleen 38 (15+23) tehopistettä. Tänä vuonna on sitten ollutkin hiljaisempaa.

Tallberg ja Budish ovat tehneet tulosta, Koivistolla on ollut vaikeaa. Budishin olisi saattanut luulla suuremmaksi kysymysmerkiksi viime kaudella.

Nashvillen toisen kierroksen varaus numerolla 41 paalutti Minnesotan yliopiston jälkeen kahden vuoden sopimuksen NHL-seuraan, mutta Budish jumiutui farmisarjaan ja astetta sitäkin alemmas. Suomessa moni juniori muuttaa jo yläasteikäisenä toiselle paikkakunnalle pelaamaan, mutta Budish hyvästeli kotiväkensä vasta 22-vuotiaana.

– Olin siinä mielessä hyvässä tilanteessa, että kotoamme ei ollut yliopistolle kuin 20 minuutin matka.

Dufva taisi Budishin palkatessaan hakea enemmänkin sentteriä, mutta sai käytännössä laiturin. Budish tosin ottaa paljon aloituksia. Hänen voittoprosenttinsa kauden 232 aloituksesta on yli 56.

– Olin nuorempana sentteri. Yliopistossa siirryin laitahyökkääjäksi. Sillä tavalla pysyin kahdessa hyökkäävimmässä ketjussa, Budish taustoittaa.

Koivisto ja Budish olivat samassa ketjussa oivallinen pari. Budish rightin puolelta ampuvana ja Koivisto leftinä pystyivät ottaamaan ketjunsa aloituksia aina sopivimpaan suuntaan. Budish on joukkueensa paras pistemies lukemillaan 3+7. Plusmiinus on pahasti pakkasella (–9) ketjun kauden surkean startin jäljiltä.

Monessa muussa liigaseurassa ohjeita kannattaa jakaa ainakin välillä englanniksi. Dufvan ei ole tarvinnut kielitaitoaan kokeilla, kun joukkueessa on vain yksi ulkomaalainen. Minnesotan murteen havaittiin taipuvan helpoiten puolustaja Samuli Piipposen, 24, suussa.

– Samuli siirrettiin viereeni nimenomaan tulkiksi, Budish naurahtaa.

Jos joukkueen peli ei kulje, kuten tämä syksynä tuntuu kovin usein käyneen, saa Budish helposti ajatuksen pois työasioista.

– Syksy menee NFL-pelejä seuratessa, hehkuttaa Minnesota Vikingsin intohimoinen kannattaja.

Ja mistäkö intohimon määrän tietää? Budish on raahannut Mikkelin Jokipolulle mukanaan Vikingsin pelipaidan.