Jukka Rautakorpi puolustautuu tylsyysväitteiltä: "Mielipiteiden kanssa täytyy olla vähän reilumpia pelaajia kohtaan"

Nykyään jääkiekkoasiantuntijana toimiva Ismo Lehkonen otti hiljan sosiaalisessa mediassa kantaa Tampereen Tapparan pelaamiseen.

Lehkonen kuvaili Twitterissä, että hänelle tulee Tapparan runkosarjapelaamisesta mieleen Nuoren Suomen mallioppilas.

- Ei innostuta liikaa, ettei lähde lapasesta ja kiroilu ehdottomasti kielletty, Lehkonen lohkaisi.

Lehkosen tviitti oli alkukaneetti Kiekkoareenan hiljattain tekemässä vertailussa, jossa Tappara paljastui tilastollisesti liigan tapahtumaköyhimmäksi joukkueeksi. Tapahtumaköyhyysmittariin laskettiin yhteen tehdyt maalit, päästetyt maalit, ali- ja ylivoimatilaisuudet, laukaukset ja vastaanotetut laukaukset.

Lähes samaan hengenvetoon paikallisen Aamulehden urheilutoimittaja Lauri Lehtinen kirjoitti kolumnissaan Tapparan pelin olevan niin kuolettavan tylsää, että hän ei maksaisi kirvesrintojen pelien näkemisestä. 

Kiekkoareena antoi Tapparan valmentajalle Jukka Rautakorvelle mahdollisuuden vastata arvioihin lauantaisen Lukko-pelin jälkeen.

Se olikin Rautakorvelle oiva hetki puolustautua. Oheiselta videoltakin voi päätellä, että 5 566-päinen kotiyleisö vaikutti viihtyvän Suomi100 -teemaottelussa, jossa Tappara kaatoi vakuuttavan esityksen jälkeen Lukon lukemin 4-2

Jääkiekkoliigan puolustava mestari ja ennakkospekulaatioiden ykköshevonen nousi voitolla sarjan toiselle sijalle.

Kiekkoareena ja Aamulehti arvioivat Tapparan pelin olevan liigan tylsimmästä päästä. Mitä ajattelet arvioista, Jukka Rautakorpi?

- Aijaa. Mielenkiintoista. En ole kuullutkaan. Luulen, että se on yksittäisten toimittajien mielipide.

Onko liigajoukkueilla mielestäsi jonkinlainen viihdyttämisen velvollisuus maksaville katsojille vai pitääkö tekemisen tähdätä vain pelien voittamiseen?

- Jos ajatellaan miten tänään pelasimme, niin jossei tuo kiekko ole viihdyttävää, niin mikä on. Me luomme tilanteita, riistämme ja raastamme. Vastustaja oli alusta loppuun paineen alla, emmekä passivoituneet, vaikka johdimme peliä. Palloseuraa vastaan oli ihan huikea peli täällä. Jos jossain Ässät-pelissä tulee vähän nihkeämpi peli, niin ei nämä jätkät mitään koneita ole.

- Me pelaamme niin paljon, että yksittäisten ihmisten mielipiteiden kanssa täytyy olla vähän reilumpi näitä pelaajia kohtaan. He antavat varmasti kaikkensa joka ilta, mutta pelejä on paljon. Jos jotain haukutte, niin haukkukaa valmentajaa. Sen verran olen tässä matkassa ollut mukana, että kestän kyllä.

- Voitosta tietysti pelataan. Aina kun hävitään, niin alkaa jonkun pää nousta ylös sieltä ja kaivetaan negaa. En tiedä, kuka toimittaja tällaisia sitten kirjoittelee. Varmaan kannattaa siltä toimittajalta kysyä. 

Ennen liigakautta puhuttiin paljon aktiivisemmasta pelistä. Sinäkin puhuit aktiviisuudesta, pelinopeudesta ja pelipaikattomuudesta, mutta onko Tapparan peli ja peli liigassa ylipäätään muuttunut puolustusvoittoisempaan suuntaan alkusyksystä?

- Mehän karvaamme paljon kovempaa kuin kauden alussa. Emmehän me tänäänkään pelanneet trapia (passiivista keskialuetta tukkivaa puolustusta) kuin muutamassa viivelähtötilanteessa. Me menemme erittäin vahvasti, puolustuspelinopeus on paljon kovempi. Jääkiekko on myös aina suhteessa vastustajaan. Et ole yksin siellä kaukalossa, se pitää muistaa. Peleissä on tietty rytmi ja ne ovat erilaisia.

- Vastustaja ja pelitilanne vaikuttavat jonkin verran myös meidän peliimme. Kun hyökkäämme hyvin, niin pystymme myös puolustamaan hyvin ja aggressiivisesti. Kun viisi äijää on yhdessä, pystymme olemaan aggressiivisia. Riistimme hirveän määrän kiekkoja Lukon omassa päädyssä. En ainakaan meidän osalta näe, että tämä asia olisi mennyt taaksepäin.

Onko Tappara tehnyt kuitenkin muutoksia pelitapaansa alkukaudesta?

- Varsinaisesti pelitapa ei vaihtele. Jossain yksittäisessä tilanteessa voimme huomioida vastustajan pelaamisen. Mutta eihän kokonaisuus vaihtele, ei jääkiekkoa ole uusiksi keksitty.

Ette siis ole tehnyt mitään muutoksia kokonaisuuteen?

- Ei missään nimessä. Jotain pelitilanteita olemme aktivoittaneet ja sitä kautta saaneet puolustuspeliä aktiivisemmaksi, mutta kokonaisuutta emme ole muuttaneet. Meidän on tärkeää tietää mitä teemme harjoituksissa ja peleissä. Sitähän ei varmaan tiedä kuin me. Sitten joku tulee katsomaan tuollaisen pelin ja puhuu viihdyttävyysarvoista ja pelitavoista...

- Ymmärrän, että toisia joukkueita halutaan vähän hiekoittaa ja toisia auttaa. Se on varmaan siellä taustalla. 

(Lukon päävalmentaja Pekka Virta kävelee haastattelupisteelle käytävän toisessa päässä)

- Kyllä meillä on kaikki kunnossa. Kysy "Peksiltä" näistä pelitavoista. Hän on paljon viisaampi kuin minä.

Jukka Rautakorpi ei ymmärrä Tapparaa vastaan osoitettuja syytöksiä pelin tylsyydestä. Valmentajan mielestä kovaa kuormaa kantavia pelaajia kohtaan pitäisi olla armollisempi. Kuva: Jukka Rautio