Jukka Hirsimäki koki Ässissä tunnemaailman ääripäät

Jukka Hirsimäki on tehnyt pitkän ja menestyksekkään päivätyön Ässien toimitusjohtajana. Kuva: Juhani Liuhala

Ässien toimitusjohtajan tehtävistä sivuun hyppäävä Jukka Hirsimäki on kokenut porilaisseuran peräsimessä paljon. Matkaan on mahtunut monenlaisia käänteitä vuorenhuippuineen ja aallonpohjineen. Suomen mestaruus on luonnollisesti mieluisin muisto, ja karsintakurimus puolestaan sitä toista ääripäätä.

Hirsimäki saapui Ässien toimitusjohtajaksi vuonna 2004. Tuolloin tilanne seurassa oli kaikkea muuta kuin vakaa. Velkaa oli paljon, eikä joukkue esiintynyt jäällä edukseen. Epävarmuustekijöitä riitti.

"Isoa ongelmaa ei olisi enää kestetty, tai seura olisi mennyt konkurssiin"

- Ei tilanteen vakavuus minulle rekryprosessini yhteydessä ihan kunnolla avautunut. Lukuja katsoessa kokonaisuus muuttui nopeasti aika totiseksi. Seuran liikevaihto oli noin kaksi miljoonaa, ja velkaa oli yli miljoona euroa, Hirsimäki muistelee.

Ensimmäiset vuodet olivat vaikeaa aikaa kaukalossa ja sen ulkopuolella.

- Siinä oli joka viikko pienimuotoisia arpajaisia siitä, mitä laskuja pystyisimme milloinkin maksamaan. Piti yksinkertaisesti laittaa laskuja arvojärjestykseen, mitkä ovat toiminnan kannalta olennaisimpia maksettaviksi. Se oli pirun kallista touhua, kun pelkät korot olivat todella suuria. Isoa ongelmaa ei olisi enää kestetty, tai seura olisi mennyt konkurssiin.

Vuosi 2006 oli Ässille ratkaiseva askel parempaan suuntaan. Silloin joukkue ylsi Hirsimäen kasaamalla poikkeuksellisen halvalla materiaalilla finaaleihin asti, missä se hävisi HPK:lle. Taloudellista voittoa tuli tappiosta huolimatta iso määrä, ja hetkessä tunnelin päässä näkyä valoa.

- Rehellisesti sanottuna tuo kausi oli monella tapaa onnenkantamoinen, eikä siitä voi krediittiä suuremmin ottaa. Toisaalta haluan ajatella, että onni pitää ansaita. Me varmasti olimme kovalla työllä sen tehneet, Hirsimäki pohtii.

- Teimme samalla tylyn ratkaisun, että kulut pidetään seuraavallekin kaudelle kurissa. Siinä tuli sitten toinen iso taloudellinen voitto peräkkäin, vaikka urheilullisesti kyykättiin. Hetkessä menot olivat kuitenkin muuttuneet saataviksi, ja pankkitilillä oli ylimääräistäkin rahaa.

"Tuntui, että pelissä on vuosien työ, joka saattaa valua hetkessä hukkaan"

Hirsimäki oli pitkään päävastuussa taloudellisten asioiden ohella Ässien pelaajamateriaalin kasaamisesta. Vasta vuonna 2011 Ässät palkkasi Mika Toivolan urheilujohtajaksi, ja samalla Hirsimäen urakka väheni edes hieman.

- En minä joukkueen rakentamista koskaan yksin tehnyt, mutta neuvotteluvastuu oli minulla. Olin liigassa niitä viimeisiä mohikaaneja, joiden vastuulla oli tällainen kokonaisvaltainen urakka. Ei siinä aika pitkäksi tullut, Hirsimäki hymähtää.

Vuoden 2009 karsintakurimus, ja vuoden 2013 Suomen mestaruus tuovat edelleen Hirsimäen ajatuksiin paljon muistoja. Rakkaita ja raskaita.

- Mestaruus oli käsittämättömän fantastinen tunne. Se oli kolmen todella vakaan ja hyvän kauden päätös, vaikka itse mestaruuskausi oli erikoinen. Silloin alkukausi oli huono, mutta potentiaalia joukkueessa oli koko ajan. Jokainen liigassa työskentelevä haluaa saavuttaa Suomen mestaruuden, ja siihen pisteeseen pääseminen on jotain sanoinkuvaamattoman hienoa.

- Karsinnat puolestaan olivat karmeinta, mitä olen urheilun parissa kokenut. Ajatukset olivat niin monessa paikassa samaan aikaan, ettei sitä tahtonut pää kestää. Tuntui, että pelissä on vuosien työ, joka saattaa valua hetkessä hukkaan, Hirsimäki puhaltaa.

"Menestyksen jälkeen palataan usein melkein lähtöruutuun, eikä asioiden kulkua voi pahimmillaan estää mitenkään"

Mestaruuteen johtavat useamman vuoden prosessit ovat Hirsimäen mukaan nykyään liigassa vaikeita ainakin Ässien resursseilla. Todellisuus on joskus harvinaisen tyly.

- Mielestäni joukkueiden kasaaminen on mennyt liikaa yhden kauden projektiksi. Mikäli joukkue onnistuu yli odotusten, tarkoittaa se lähes varmuudella avainpelaajien lähtöä muualle. Siinä ei seuraavan kauden sopimuskaan tarkoita yhtään mitään, koska ei ketään voi pakottaa jäämään, jos hän saa moninkertaisen palkkatarjouksen ulkomailta, Hirsimäki toteaa.

- Mahdollinen taloudellinen kompensaatio ei korvaa oikeastaan ikinä sitä avainpelaajan jättämää aukkoa. Se on nykykiekon raadollisuutta. Menestyksen jälkeen palataan usein melkein lähtöruutuun, eikä asioiden kulkua voi pahimmillaan estää mitenkään.

"Koen, että voin jatkossa tulla Isomäki Areenalle hallin pääsisäänkäynnistä, eikä minun tarvitse sujahtaa huppu päässä sisään henkilökunnan ovesta"

Kaiken kaikkiaan Hirsimäen aika Ässissä on kiistatta hyvä, ellei jopa loistava. Hän on omalla työllään tehnyt porilaisen jääkiekon eteen enemmän kuin moni osaa edes ajatella. Pelkät luvut kertovat, kuinka hyvin hän on työssään onnistunut.

- Kaksitoista kautta minä Ässissä olin, ja niiden aikana seuran kumulatiivinen liikevoitto oli 1,256 miljoonaa euroa. Koen, että voin jatkossa tulla Isomäki Areenalle hallin pääsisäänkäynnistä, eikä minun tarvitse sujahtaa huppu päässä sisään henkilökunnan ovesta, Hirsimäki nauraa.

- Pelien tuomaa jännitystä tulee varmasti aito ikävä. Sellaista on vaikea kokea missään muualla, kun joskus yksittäinen lopputulos voi merkitä äärimmäisen paljon monella eri suunnalla. Nyt on kuitenkin uusien haasteiden aika.

Satakunnan Kansa uutisoi verkkosivuillaan, että Ässien uusi toimitusjohtaja on Foodwestin 38-vuotias toimitusjohtaja Eeva Perttula.