Juha Vuori palaa penkin taakse – luotsaa U19-pikkuleijonia Tshekissä

Paluu penkin taakse. Lukosta tuttu Juha Vuori luotsaa sinikeltaisten sijaan sinivalkoista joukkuetta. Vuori on marraskuussa pelaavan U19-joukkueen päävalmentaja. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Lukkoa viime kaudella luotsannut Juha Vuori palaa penkin taakse marraskuussa Leijonalogo tai -pinssi rintapielessä.  

Vuori saa valmennettavakseen Nuorten Leijonien haastajamaajoukkueen eli alle 19-vuotiaiden ryhmän, joka kohtaa marraskuussa kolmesti Tshekin.

– Olen ollut ennenkin U19-maajoukkueen mukana, silloin pelaajat olivat 1986 ja 1987 syntyneitä. Se ryhmä koostui sellaisista pelaajista, jokta olivat kaksikymppisten osalta siinä kiikun kaakun. Kyllä heistä osasta on tullut "ihan kilpapelaajia", Vuori kuvailee.

Apureina Vuorella ovat Juuso Nieminen, Jukka Varmanen sekä Markus Korhonen, joka toimii päätyökseen Ilveksen liigajoukkueen maalivahtivalmentajana

Joukkueen pelaajat ovat syntyneitä vuosina 1998 ja 1999. Raumalaisväriä pelaajistoon tuo maalivahti Lassi Lehtinen.

Vuori sai Lukosta lähtöpassit viime syksynä, marraskuun lopussa, kun raumalaisjoukkue oli jämähtänyt sarjataulukon hännille. 

Mitä viime kaudesta jäi päällimmäisenä mieleen? 

– Kyllähän siitä jäi kaikenlaista. Olen miettinyt asioita ja vaikka miten olisin tehnyt ja sanoisin nyt mitä vain, nii joku voi aina sanot, että olis pitänyt tehdä silleen, tolleen tai tälleen, Vuori hymähtää.

Lukon osalta sarja alkoi huonosti, eikä kurssi yrityksistä huolimatta oiennut.

– Asiat ovat niin pienestä kiinni. Jos joku ei saa kauden alussa onnistumisia tai tulee loukkaantumisia, ja pallo lähtee pyörimään väärään suuntaan, niin sitä suuntaa on vaikea kääntää. 

Potkuihin johtaneet kuukaudet olivat opettavaista aikaa.

– Kokemuksena se oli tietysti hyvä. Näki sen, mitä siinä sun ympärilläsi tapahtuu – nimenomaan siinä ympärillä: yläpuolella, vieressä ja pelaajistossa. Siinä sai miettiä sitäkin, kuinka yhdessä tässä oikein mennään, Vuori miettii.

Tilalle tullut Kari Heikkilä toi hetkellisen parannuksen, mutta ei lopulta saanut kelkkaa kääntymään riittävästi. Lukko oli lopulta 12:s. Kaivattu pudotuspelipaikka ja kymmenes sija jäi lopulta 11 pisteen päähän. 

Vuori, 42, aloitti Lukko-jakson jälkeen työt Haaga-Helian ammattikorkeakoulun jääkiekkoprosessin johtajana ja kehittäjänä. Lisäksi hänen toimenkuvaansa kuuluu Vierumäen jääkiekkotoimintojen kehittäminen.

– Tämä U19-kuvio oli alun perinkin esillä, kun rooliani viime keväänä mietittiin. Tämä oli vaihtoehto jo silloin, Raumalla yhä asuva ja Vierumäellä töissä käyvä Vuori sanoo.

Tekemistä on riittänyt.

– Olen ollut koulussa opettamassa valmennusta eli mukana niissä opinnoissa. Lisäksi on ollut erilaisia projekteja (Jääkiekon kansainvälisen) Kehityskeskuksen ja Jääkiekkoliiton välimaastossa.

Toisinaan puhutaan Vierumäen kammioista ja sinne hautautumisesta. Kerro nyt rehellisesti, onko siellä niitä kammioita.

– (Naurua) No joo, ehkä se on enemmän sellainen metafora, mutta ehkä joku näistä huoneista täällä voi olla aikamoinen kammio. Mutta samanlaisia ne ovat koutsien kopitkin. Niissäkin kammioissa pohditaan ja mietitään kaikenlaista.

Suomen ja Tshekin U19-joukkueet pelaavat 10.–12. marraskuuta kolme maaottelua Tshekissä. Tässä tapahtumaan nimetty Suomen joukkue.

Alle 20-vuotiaiden maajoukkue jatkaa Jussi Ahokkaan johdolla valmistautumistaan vuodenvaihteen MM-kisoihin pelaamalla neljän maan turnauksessa Venäjällä.

Maalivahdit:
1 Mäkiniemi Eetu, Jokerit Helsinki
30 Lehtinen Lassi, Rauman Lukko

Puolustajat:
2 Allén Roni, JYP Jyväskylä
3 Laaksonen Oskari, Ilves Tampere
4 Laitinen Vili, Espoo United
5 Riekkinen Joona, KalPa Kuopio
6 Isiguzo Bernard, Espoo United
15 Kaskinen Olli, TPS Turku
21 Latvala Otto, LeKi Lempäälä

Hyökkääjät:
10 Engberg Teemu, HIFK Helsinki
12 Koskenkorva Jesse, Kärpät Oulu
13 Seppälä Erkka, HPK Hämeenlinna
18 Pajuniemi Lauri, TPS Turku
19 Maansaari Olli, HPK Hämeenlinna
20 Haapanen Topias, LeKi Lempäälä
22 Ikonen Joona, Ilves Tampere
24 Klemetti Aleksi, KalPa Kuopio
25 Kuiri Niko, Hermes Kokkola
28 Mäkinen Otto, LeKi Lempäälä
29 Päkkilä Eetu, Kärpät Oulu
32 Ratinen Samuli, JYP Jyväskylä
34 Luusuaniemi Aatu, Kärpät Oulu

Johtoryhmä:
Vuori Juha, päävalmentaja
Nieminen Juuso, valmentaja
Varmanen Jukka, valmentaja/joukkueenjohtaja
Korhonen Markus, mv-valmentaja
Välimäki Iiro, lääkäri
Kuisma Niko, huoltaja

Edit: Juttua täydennetty 17.16 Vuoren kommenteilla.