Joulupukki otti paljon ja antoi vähän – Sport uudessa tappiokierteessä

Erik Riska otti C-kirjaimen rintaansa Markus Kankaanperän siirryttyä HIFK:n nuttuun. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Kuten hyvin tiedetään, oli Sportin syyskausi täynnä pettymyksiä, kun voitot ja sarjapisteet kiersivät joukkueen kaukaa. Joulukuussa toivo palasi kuitenkin Pohjanmaalle, kun joukkue voitti ennen joulutaukoa kolme viimeistä otteluaan. Kaikki vieläpä varsinaisella peliajalla.

Hyvään lentoon päässyt kotkalauma sai kuitenkin eteensä yli viikon mittaisen joululoman, joka pakostakin vei parasta flow'ta pelistä. Tauon jälkeen Sport on pelannut neljä ottelua ja hävinnyt ne kaikki. Tilille on napsahtanut vain yksi sarjapiste.

– Ehkä joulupukki antoi muille joukkueille paremmat mailat lahjaksi, veisteli Sportin uusi kapteeni Erik Riska.

Pukki vei hyvän flow'n ja antoi huonot lahjat, mutta Riska ei selittele uutta tappiokierrettä pitkällä tauolla.

– Pieni tauko ei ole selitys, sellaiset asiat kuuluvat tähän lajiin. Ja sama se on kaikilla. Olisihan siinä ollut mahdollisuus, että olisimme pelanneet huonosti ennen joulua, milloin tauko olisi tullut hyvään paikkaan.

Sportin ero viimeiseen pudotuspelipaikkaan on jo 17 pistettä, joten playoff-unelma alkaa pikkuhiljaa näyttää utopistiselta. Sportin pitäisi olla loppukaudella kuntopuntarin kärkijoukkueita, mikäli se voisi onnistua mahdottomalta kuulostavassa tehtävässään.

– Täytyy muistaa, että moni ei uskonut meidän hoitavan ennen taukoa putkeen Ilvestä, Tapparaa ja JYPiä, mutta silti me voitimme. Siinä tuli hyvä kierre, ja se voi tulla uudestaankin. Tilanteemme on haastava, mutta ei mahdoton, Riska muistutti.

Vaasalaisten ainut positiivinen asia on se, että joukkue ei ole pelannut mitenkään huonosti. Sport on tappioista huolimatta kehittänyt peliään, ja juuri se asia luo uskoa loppukaudelle. Esimerkiksi keskiviikkona KalPa oli pahassa pinteessä Kuparisaaressa, mutta niin vain kuopiolaiset poistuivat Vaasasta voiton kera.

– Häviämiseen on kaksi vaihtoehtoa: joko häviät 6-0, eikä joukkueellasi ole mitään palaa. Tai sitten viet peliä, ja vastustaja iskee silti maalit. Eli minun mielestäni jälkimmäinen on parempi vaihtoehto, vaikka tappio onkin kyseessä.

– Se antaa kuitenkin itseluottamusta, ja nyt vaan meidän pitää osata kääntää nämä pelit voitoiksi.

Armottomana taistelijana tunnettu Riska nousi Sportin kapteeniksi, kun ex-kapteeni Markus Kankaanperä pakkasi kamansa ja siirtyi Helsingin IFK:hon. On selvää, että joukkueen pukukopista lähti iso johtaja, minkä kuvittelisi hankaloittavan automaattisesti nuoren ryhmän tekemistä.

Onko tässä mitään perää?

– Minusta me saimme korjattua tilanteen kopissa nopeasti. Vähän jokainen meistä täytti sitä aukkoa, jonka "Kanki" jätti, Riska painotti.

– On kuitenkin selvää, että "Kanki" on hieno persoona ja hyvä kapteeni. Tämä kuitenkin kuuluu lätkään, pelaajia tulee ja menee. Se on ihan fine.

Riska on loistava joukkuepelaaja niin jäällä kuin jään ulkopuolellakin, joten kotkapaidat tuskin kaatuvat kuitenkin johtajuuspulaan.

– Johtajia on erilaisia. On johtajia, jotka motivoivat muita tai sitten ovat muuten vaan fiksuja. Jotkut ovat molempia. Näen itseni motivoivana pelaajana, kuten veljenikin (varakapteeni Filip Riska) on. Muun muassa (Joel) Kiviranta ja (Joonas) Komulainen ovat taas sellaisia viisaita pelaajia, jotka johtavat sillä ominaisuudella.