Joonas Korpisalo ehdolla ykkösmaalivahdiksi

Joonas Korpisalo on ehdolla Suomen ykkösmaalivahdiksi. Kuva Leijonat.fi

Ykkösmaalivahdin paikka on tietysti vielä päättämättä, mutta lähtökohtaisesti se on Joonas Korpisalon. Tämä toisen polven huippukiekkoilija tulee NHL:stä ja taustalla on niin kotimaassa valinta A-nuorten parhaaksi maalivahdiksi kuin Pohjois-Amerikassa AHL:n mestaruus.

Aina menestyessään Suomella on ollut tolppien välissä kokenut maalivahti. Viime vuosilta tuttuja ovat olleet sellaiset nimet kuin vaikka Antero Niittymäki, Fredrik Norrena, Niklas Bäckström, Kari Lehtonen, Petri Vehanen, Pekka Rinne, Miikka Kiprusoff, Tuukka Rask ja Mikko Koskinen. Nyt luotto kohdistuu maalivahtiin, joka on vain 23-vuotias ja takana on vasta kaksi kautta Pohjois-Amerikassa. Ensimmäiset maaottelunsakin hän pelasi Tšekin EHT-turnauksessa juuri ennen MM-kisoja.

– Mitään paikkoja ei vielä ole jaettu. Mutta innoissani lähden kisoihin, hän kommentoi mahdollista ykkösvahdin paikkaansa.

Selvää on kuitenkin se, että Korpisalo on ainakin alussa ykkösvahti. Mutta peliaikaa tulee myös ainakin toiselle parista Joni Ortio ja Harri Säteri.

Vaikka isä Jari pelasikin pitkään tehohyökkääjänä Ässissä ja on nyt seuran urheilujohtaja, niin alun perin hän on Karhu-Kissoista. Sama koskee myös poikaa, joka ”Kissoista” lähti Jokerien kautta maailmalle.

Maalivahti hänestä tuli yhden pahan pelipuutteen takia.

– Isä ei olisi halunnut, että minusta tulee maalivahti, mutta joskus pikkujunnuna en saanut kiekkoa kohoamaan ja muut saivat. Päätin sitten kokeilla maalivahtina, joilla oli hienot kamatkin. Taisin olla jotain kahdeksan tai yhdeksän, kun minusta tuli täyspäiväinen maalivahti.

Se oli hyvä valinta, sillä pojasta tuli todella hyvä maalivahti. Kun edessä oli C-nuorten SM-sarja, niin Karhu-Kissat vaihtui Jokereihin kultaisin tuloksin. Jokerit voitti silloin mestaruuden Korpisalon oltua ykkösmaalivahti. Kaksi vuotta myöhemmin tuli A:ssa hopeaa HIFK:n jälkeen. Vastapäätä oli Ville Husso, joka nyt torjuu AHL:n pudotuspeleissä Chicago Wolvesin ykkösmaalivahtina. Korpisalo palkittiin A-nuorten kauden parhaana maalivahtina.

Tuona vuonna 2012 Columbus varasi kolmannella kierroksella. Vaikka Jokereissa olikin tullut pari liigapeliä, niin Ilveksen kautta Korpisalo lähti Pohjois-Amerikkaan vuonna 2015. Tutuiksi tulivat niin NHL:n Blue Jackets kuin sen farmijoukkue Lake Erie Monsters, jonka pelipaikka on Cleveland vain parin tunnin automatkan päässä.

– Se on kuin ajaisi Helsingistä Tampereelle. Todella mukava matka, kun yleensä joutuu lentämään päästäkseen farmijoukkueen kaupunkiin.

Korpisalon alku oli todella hyvä, sillä hän pelasi aika tasan joukkueen ykkösvahdin venäläisen Sergei Bobrovskyn kanssa. Lake Eriessä runkosarjan pelejä tuli vähän, mutta pudotuspeleissä hän on alkuun kovassa iskussa.

– Pelasin ensin kaikki ottelut, mutta siten tuli yksi huono, ja ruotsalainen Anton Forsberg otti paikan. Hän pelasikin erinomaisesti ja oli maalissa loppuun asti. Voitimme mestaruuden.

Tämä kausi alkoi ikävällä loukkaantumisella. Pelejä NHL:ssä tuli vähemmän kuin viime kaudella. Farmijoukkueen nimeksi oli kesällä muuttunut Cleveland Monsters, ja siellä Korpisalo pelasi saman verran kuin avauskaudellaan. NHL-pelien määrää pudotti myös se, että Bobrovsky pelasi loistavan kauden. Hän onkin yksi kolmesta ehdokkaasta voittamaan NHL:n parhaan pelaajan palkinnon Hart Trophyn. Muut ovat hyökkääjät Pittsburghin Sidney Crosby ja Edmontonin Connor McDavid. Bobrovsky on ehdolla myös parhaan maalivahdin Vezina Trophyyn yhdessä Washingtonin Braden Holtbyn ja Montrealin Carey Pricen kanssa.

Minä pystyn pelaamaan paremmin, ja aion myös tehdä sen

Kun paikkoja on vähän, niin malivahdin on vaikeampi saada NHL-paikka kuin kenttäpelaajien. Mutta se ei Korpisaloa hätkähdytä.

– Kuinka moni on mennyt suoraan ykkösvahdiksi? Yleensä aloitetaan farmin kakkosena ja mennään siitä porras kerrallaan eteenpäin. Minä pystyn pelaamaan paremmin, ja aion myös tehdä sen.

Palautuskiekkoihin on kiinnitetty paljon huomiota.

– Ribareista tehdään paljon maaleja. Sitä voi ja täytyy aina parantaa. Siellä on joku aina maalin edessä ja hänelle yritetään saada kiekko. Keskelle ei saa torjua. Joko pitää saada torjunta laitaan tai kiekko kiinni. Mitä tahansa, mutta ei keskelle.

Tottuminen leveään kaukalon on mennyt hyvin.

– Peli isossa kaukalossa on vähän erilaista. Täällä on vähän enemmän aikaa kuin kapeassa, jossa kiekko tulee koko ajan maalille. Kun kaukalo on isompi ja syöttömatkat pitempiä, niin paikkaa haetaan enemmän. Mutta hyvin olen päässyt juonesta kiinni. Paljon ei ole tarvinnut pelityyliä muuttaa, Korpisalo sanoi ensimmäisten EHT-pelien perusteella.