Jonne Virtanen jaksaa vielä uskoa – "Erikoistilanteissa tulee tukkaan pahasti"

Jonne Virtanen esitti kauden parastansa, sekään ei riittänyt. Kuva: Jukka Rautio/EuroPhoto.

Lauantai-illan kiekkoshow'n pauhun tauottua turkulaistunnelma oli samanlainen kaikkialla Turkuhallissa, yhdellä sanalla järkyttynyt. Joukkueiden poistuttua jäältä kaikkialla katsomossa istuskeli TPS-kannattajia tyhin ilmein sulattelemassa näkemäänsä. Sama näky toistui kotijoukkueen pukukopissa – ei musiikkia, ei puheensorinaa, ei ymmärrystä.

Sebastian Revon 15 sekuntia ennen kolmannen erän loppua niittaama voittomaali jätti turkulaisten pudotuspeliunelmat heikoille kevätjäille. Tai tarkemmin ottaen kaulaa myöten pinnan alle, vertauskuvallisesti jäiden läpi pudonneena.

TPS pelasi valtaosan pelistä hyvin, vähintäänkin lähellä tämän kauden huipputasoaan. Mutta lopulta sekään ei riittänyt – joko usko, osaaminen tai puhti loppui kesken. 

– On niin hyvä joukkue vastassa, että täytyy pelata itsekin hyvin, peruspelaaminen ei riitä. Mielestäni pelasimme hyvin meidän omalla tyylillä... vituttaa kun hävittiin, mutta ei voi ottaa mitään vastustajalta pois, konkarihyökkääjä Jonne Virtanen pohti.

Etenkin ottelun alkupuoli näytti siltä kuin TPS olisi löytänyt viisauden, jonka Virtanen tiiviisti yhteen lauseeseen.

– Ei Tapparaa vastaan kannata pelata heidän aseillaan.

TPS otti aloitteet, hallitsi peliä, loi ensiluokkaisia maalipaikkoja ja pakotti Tapparaa sekä virheisiin että rikkeisiin. Mutta yksi osa-alue turkulaisilla on pettänyt pahasti välieräsarjassa: runkosarjan paras ylivoimajoukkue ei kolmannessakaan kohtaamisessa onnistunut maalaamaan miesylivoimalla, vaikka mustapaidat saivat yrittää sitä reilusti toistakymmentä minuuttia.

– Ei tämä hirveän vaikeaa ole, erikoistilanteisiin homma ratkeaa, 5–5 -pelissä ollaan hyvin mukana, maalivahtipeli on meillä yhtä hyvää, mutta ylivoimalla ja alivoimalla tulee tukkaan pahasti, Virtanen myönsi.

Koska TPS ei itse suuremmin jäähyillyt ottelu pysyi hyvin kotijoukkueen hanskassa - kunnes koitti kolmas erä. Tappara luonnollisesti avasi peliään ja lisäsi painetta, mutta TPS tuntui myös syystä tai toisesta antavan suosiolla otetta ja pelitilaa vierailleen.

– Tappara oli lopussa hyvä, mutta aina se on vähän tuollaista, kun ollaan maalin edellä. Aina tämä sama keskustelu käydään, olihan meillä siinä lopussakin omat paikat, Virtanen tuumasi.

Siinä missä Palloseuran kärkimiehet tarpovat syvällä tehottomuuden suossa ja ylemmät ketjut ovat hävinneet oman pelinsä tylysti Tapparan kärkimiehille, Jonne Virtasen johtama roolipelaajien osasto suoriutui urakastaan mallikkaasti. Nelosketju taisteli illan avausmaalin ja painoi toistuvasti pelin onnistuneesti Tapparan päätyyn. Samoin Hannu Kurun johtama kolmosketju suoriutui iltapuhteestaan mallikkaasti.

Virtanen istui katsomossa ottelusarjan kaksi ensimmäistä peliä ja käytti saamansa tilaisuuden hyödyksi. Esitys oli kokeneelta keskushyökkääjältä kauden parhaita.

– Ei siitä hirveästi viitsi yksin nautiskella, mutta pelattiin hyvin ketjuna. Kevät on ensimmäistä aikaa, kun olen tällä kaudella saanut pelata terveenä, mielestäni jokainen kevään peli on mennyt hyvin. En tiedä tuliko se jollekin yllätyksenä, että osaan terveenä pelata, ei mun alkukausi ollut sitä, että yhtäkkiä sukelsin jonnekin paljon heikommalle tasolle.

Sivullisen silmin TPS on melko lohduttomassa tilanteessa hallitsevaa mestaria vastaan. Turkulaisryhmä on etenkin kotonaan pelannut hyvää jääkiekkoa, mutta jäänyt tylysti vaille tulosta. Seuraava tappio haihduttaa menestysunelman lopullisesti.

Virtanen ei vielä suostu antautumaan, eikä usko joukkueenkaan taipuvan. Niin kauan kuin on pelejä voitettavana, on toivoa. 

– Ei tässä ole enää mitään hävittävää. Hirveän moni ei varmaan usko, että me voimme mennä jatkoon, mutta pystyn itselleni uskottelemaan, että pystymme voittamaan Tapparan kerran. Sitten kun se onnistuu, pitää vaan uskoa siihen toiseen kertaan. Se on toimittajien ja kannattajien homma spekuloida pidemmälle, tässä pitää elää siinä yhdessä hetkessä, Virtanen perusteli.