Jarno Kärki: "Sitä alkaa helposti miettiä asioita ihan väärältä kannalta"

Ässissä Jarno Kärki on kantanut kultakypärääkin. Potentiaalia on siis paljon nähtyä enemmän. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Keskiviikkona Ässien harjoituksissa kentälle hyppää vapautunut jääkiekkoilija. Jarno Kärki ottaa muutaman luistelupotkun ja kiertää kenttää pieni hymy kasvoillaan. Hän nappaa lapaansa kiekon ja ampuu kohti maalia - veto osuu tolppaan.

Kyse on vain yhdestä laukauksesta, mutta se on kuin koko Kärjen kausi pienoiskoossa. Yritystä on alkukaudella riittänyt, paikkojakin on ollut, mutta tulos on jäänyt piippuun. Tapparassa tilanne meni lopulta pahaan henkiseen takalukkoon, eikä pelaaminen ollut hauskaa.

- Itseluottamuksen katoaminen on isoin asia siinä, että peli lähtee pois raiteiltaan. Sitä alkaa helposti miettiä asioita ihan väärältä kannalta. Toivoo, ettei seuraavassa vaihdossa tapahdu mitään pahaa, vaikka  ajatus pitäisi olla siinä, miten pystyy tekemään maalin tai muuten auttamaan joukkuetta, Kärki toteaa.

Peliaika yleensä putoaa, kun tulosta ei tule. Varsinkin kivikovassa Tapparassa ei ole mahdollista pelata tehotonta jaksoa, kun laatupelaajia on jokaiselle pelipaikalle jonoksi asti. Kärki aloitti ykkösketjun keskushyökkääjänä, mutta rooli pieneni pikku hiljaa.

- Peliajan pudotessa pienemmäksi, on vaihtopenkillä enemmän aikaa miettiä erilaisia, peliin kuulumattomiakin juttuja. Aika ei kulu enää pelkästään palautumiseen, vaan siinä ehtii pohtia liikaakin kaikenlaista. Tulee myös tietynlainen riittämättömyyden tunne, kun ei saa itsestään irti lähellekään parasta. Totta kai se turhautuminen näkyy kaukalossa.

Viimeisten viikkojen aikana Kärjen rooli Tapparassa oli nelosketjun laidassa tai jopa katsomossa. Se ei ollut lainkaan sitä, mitä hän oli odottanut uudelta pestiltään. Pelaaja ei halua selitellä mitään, onnistumiset yksinkertaisesti kiersivät hänet ja parannettavaa jäi monella osa-alueella.

Lopulta tilanne ajautui pisteeseen, että kaikkien kannalta oli parempi löytää pelaajalle loppukaudeksi toinen pelipaikka. Paikka, missä takalukot saadaan todennäköisimmin auki. Se paikka oli kotikaupunki Pori.

- Pari viikkoa olen tiennyt, että luultavasti tulen Tapparasta lähtemään. Siinä vaiheessa kaikki oli minulle todella selvää, kun huomasin Ässien haluavan minut tosissaan takaisin. Ei täytynyt pitkään miettiä, vaan ratkaisu tuntui oikealta välittömästi.

- Täällä oli entuudestaan tuttuja pelaajia, tuttu valmennus ja ihmisiä joihin luotan. Saapuessani ekan kerran hallille, oli valmentaja Niittysen Petteri minua vastassa. Hänen alaisuudessaan olen pelannut juniorista asti, Kärki nauraa.

Mitä Kärki sitten odottaa itseltään loppukaudella? Henkisesti hänestä paistoi jo nyt iso helpotus, mutta edelleen kauden avausmaali on tekemättä. 19 peliä Tapparassa, joissa tehoja tuli vain 0+1. Miten keskiviikon helpotus pidetään yllä, ettei tuska valtaa alaa Porissakin?

- Yritän vain nauttia pelaamisesta, se on ihan ensimmäinen asia tässä kohtaa. Se puoli oli kieltämättä vähän unohduksissa Tapparassa. Tehot tulevat kyllä automaattisesti, kunhan teen asiat osaamallani tavalla. Ässät on minulle tärkeä seura ja nautin täällä pelaamisesta valtavasti. Ilon kautta eteenpäin, Kärki naulaa.