Jarkko Malinen kohtaa HIFK:ssa entiset joukkuetoverinsa

Jarkko Malinen pelasi puolitoista kautta KooKoossa Tapparan ja HIFK:n välissä. Kuva Europhoto/Jukka Rautio.

Jarkko Malisella on huomenna alkavissa välierissä outo tilanne: kun muut pelaavat entisiä vastustajiaan vastaan, niin hän kohtaa entiset joukkuetoverinsa.

Malinen on Kuopiosta, jossa pelasi KalPassa ensimmäiset liigapelinsä. Ura ei kovin ihmeelliseltä näyttänyt, ja hänen piti hakea vauhtia Mestiksestä, jossa voitti mestaruuden Jokipojissa ja pelasi hienon kauden Jukureissa.

Sieltä tie vei Tapparaan kolmeksi kaudeksi, joista etenkin viimeinen 2014–15 oli vallan erinomainen. Hän teki silloin 16 maalia ja antoi 15 maalisyöttöä. Malinen alkoi olla kiinnostava nimi pitkin Liigaa, ja niin tuli viime kaudeksi siirto Kouvolaan.

Mutta kolmessa vuodessa ehtii hyvin tottua seuraan ja sen henkilöihin.

– Ihan kiva tilanne pelata Tapparaa vastaan. Se on minulle tuttu joukkue ja siellä on tuttuja pelaajia. Pelini parani siellä koko ajan ja olen saanut mukaani paljon, hän sanoi.

Entä onko nyt HIFK:ssa hyötyä siitä, että on pelannut Tapparassa?

– Ehkä siellä on jotain samaa kuin siihen aikaan. Jotain pikkutipsejä voi olla. Valmentaja (Jussi Tapola) on tuttu, enkä usko heidän kovin paljon muuttaneen mitään. Ehkä minulle tulee vielä ekstralataus siitä, että kaikki hallia ja kaupunkia myöten ovat tuttuja.

Malinen tuli Tapparaan vuonna 2012 ja lähti 2015 kolme hopeaa saavuttaneena. Mutta liikaa ei pidä tuota asiaa enää painottaa.

– Valmentajat kertovat, miten nyt pitää pelata. Tämä on hieno haaste meille. Runkosarjan jälkeen ei varmaan moni uskonut meidän nyt olevan tässä välierien koittaessa. Ei meihin kovin moni uskonut. Mutta meidän pitää parantaa paljon peliämme. Sehän tässä ratkaisee. Tällaisen sarjan voittaa se, joka pystyy sarjan edetessä eniten parantamaan peliään.

Kovin kauaa hän ei tosin ole HIFK:ssa ollut. Helmikuussa tehtiin siirto, jonka myötä ensimmäinen ottelu uudessa seurassa oli 14. päivä kotiottelu Ilvestä vastaan.

– Aika nopeasti kaikki tapahtui. Mitään puhetta siirrosta ei ollut, aika yllätyksenä se tuli. Olen kiitollinen siitä, että pääsin tänne, ja minut otettiin hienosti vastaan. Toinen kuopiolainen Jasse Ikonen on nyt poissa, mutta Juuso Puustinen on lähes lapsuuden kaverini, hän jatkoi.

Ikonen on ollut poissa sitten ensimmäisen kierroksen toisen ottelun Kärppiä vastaan. Sen Ikonen ratkaisi, mutta joutui hieman aikaisemmin Jari Sailion törkeästi taklaamaksi. Hänellä lienee aivotärähdys, vaikka niin Malinen kuin HIFK:n johto eivät kommentoi mitenkään sairasloman syytä tai kestoa.

Malinen tuli Kouvolasta yhdessä laitahyökkääjä Kai Kantolan ja puolustaja Ryan O’Connorin kanssa. HIFK antoi KooKoolle lainaksi hyökkääjät Panu Miehon ja Miro Saarelaisen.

Kakkosketjun keskushyökkääjän paikka löytyi heti. Samoin hän on pelannut kakkosylivoimaa. Ketjut ovat vaihdelleet aika paljon, mutta Juhamatti Aaltonen on vakiintunut oikealle laidalle.

– Ketjut ovat tosiaan vaihdelleet aika paljon, mutta Juhiksen kanssa olen pelannut paljon. Pitää vain pystyä parantamaan omaa peliään, niin sitä kautta tulee tukea ketjukavereille. Siitä se lähtee, ja sen kautta tulee tulostakin.

HIFK:n ylivoimapeli on ollut lähinnä naurun aihe. Joukkue on saanut pudotuspeleissä 25 yritystä ja on tehnyt vain yhden maalin. Prosentti on surkea 4.00. Kaiken huipuksi HIFK päästi TPS:n tekemään kaksi alivoimamaalia.

– Ehkä meidän pitäisi saada laukauksia lisää. Jo runkosarjassa ylivoima taisi olla sarjan heikointa. En oikein tiedä, mistä se johtuu. Se täytyy vain saada tehokkaammaksi. Pudotuspeleissä menestyy se, jonka erikoistilanteet toimivat. TPS:ää vastaan emme tarvinneet enempää, mutta tulevassa sarjassa niitä maaleja tarvitaan.

HIFK:n alivoimapeli on ollut hyvää, kun prosentti on nyt 87.50. Tämä johtuu TPS:n tehottomasta ylivoimasta. TPS:n prosentti oli alle kymmen, kun Tapparan on yli kaksikymmentä. Vastus kovenee sillä puolella.

Aaltonen ei ole tunnettu puolustamisesta, mutta Malinen on hiukan eri mieltä.

– Kyllä Juhis alaspäinkin polkee. Sentterinä minulla on suurempi puolustusvastuu kuin laitureilla. Täytyy olla enemmän varuillaan. Mutta yhdessä hyökätään ja yhdessä puolustetaan.

Ja yhdessä HIFK kohtaa todella kovan haasteen. Siinä merkitsee aika vähän se, että seura ja sen pelaajat ovat Maliselle tuttuja.