Järisyttävä sensaatio muhii NHL:ssä – ”Nykyisellä tasolla ei mitään asiaa pudotuspeleihin”

Sidney Crosby.
Sidney Crosbylla ja Pittsburgh Penguinsilla on kiire pudotuspelijunaan. Kuva: Anthony Nesmith / All Over Press

Kiekkoareena arvioi, mitkä joukkueet ovat vahvoilla itäisen konferenssin pudotuspelitaistelussa, kun kausi kääntyy kevätkaudelle. Lähtötilanne syyskauden jälkeen on kuvattuna alla (kuvakaappaus, nhl.com).

NHL:n itäisen konferenssin sarjataulukko.

Suuntaa-antavana pisterajana pudotuspelipaikalle on pidetty 95 pistettä. Suluissa on saldo, jolla kyseessä oleva joukkue 95 pisteeseen päätyisi (voitot-tappiot-tappiot jatkoajalla tai voittomaalikilpailussa).

Varmat pudotuspelijoukkueet, jos ihmeitä ei tapahdu

Tampa Bay Lightning (95 pisteeseen vaaditaan: 20-26-1)

Aivan kristallinkirkas peli. Tampa on kerännyt pisteitä sellaista tahtia, että loppukausi saisi mennä reilusti tappiollisella rekordilla, ja silti pudotuspelipaikka olisi selviö. Tampan tulivoimalla 41 pistettä tulisi melkein kasaan, vaikka koko joukkue lopettaisi puolustamisen. Kevät kruisaillaan vapaalla vaihteella kohti pudotuspelejä.

Nikita Kutšerov.
Nikita Kutšerov takoo jäätävää tulosta Tampassa. Kuva: NHL

Toronto Maple Leafs (95 pisteeseen vaaditaan: 25-20-0)

Joulua kohti trendi on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti laskeva, mutta kaiken järjen mukaan kyse on ollut enemmän päävalmentaja Mike Babcockin kokeiluista. Kun Maple Leafs löytää raikkauden peliinsä, perussapluuna ja eturivin taitotaso jauhavat pisteitä vakuuttavaan tahtiin. Babcockin joukkueilla ei ole ollut tapana romahtaa, ja Atlantic-divisioonassa vähempikin kuin 95 pistettä riittänee kolmospaikkaan.

Washington Capitals (95 pisteeseen vaaditaan: 24-20-1)

Matkaa pudotuspeliviivaan ei ole mitenkään erityisen paljon tällä hetkellä, mutta Capitalsin kausikäyrästä on muodostumassa samanlainen kuin viime kaudella. Syksyllä oli vaikeampaa, mutta hiljalleen ote on vakavoitunut. Joulukuussa jo NHL:n vakuuttavimpia joukkueita. Ainoa joukkue ympäripyöreässä Metropolitan-divisioonassa, jonka pudotuspelipaikkaan panostaminen olisi tässä tilanteessa varma sijoitus.

Tyrkyllä kuplan sisäpuolelle

New York Rangers (95 pisteeseen vaaditaan: 26-19-1)

Rangers on hämmentävä joukkue. Missään vaiheessa runkosarjaa se ei vakuuta, mutta silti joka kausi ne satakunta pistettä kertyvät koriin. Lokakuu oli surkea, mutta sieltä Alain Vigneault’n ryhmä taas on tehnyt tuloaan. Rangers ei edes yritä dominoida kiekolla, mutta sapluuna puolustussuuntaan on niin idioottivarma, ja vastaiskut niin vaarallisia, että tätä hevosta on turvallista veikata vähintään wild card -paikoille.

Michael Grabner.
Michael Grabner on New York Rangersin näköinen pelaaja - nopea ja vaarallinen vastaiskuissa. Kuva: NHL

Pittsburgh Penguins (95 pisteeseen vaaditaan: 28-17-0)

Kun katsoo rekordia, joka pitäisi saada raavittua keväällä kasaan, sensaatiomainen putoaminen pudotuspeleistä on enemmän kuin mahdollista. Syksy on ollut rankka sekä otteluohjelman että peliesitysten puitteissa. Tämän hetken tasolla ei ole mitään asiaa pudotuspeleihin. Kaikki tietävät, että potentiaalia on parempaan, mutta kestääkö kovia kokenut koneisto? Erikoistilanteet niin hyvällä tasolla, että jo nollasummapeli riittää pitkälle tasakentällisin. Sen takia isoja ihmeitä ei edes tarvita.

Columbus Blue Jackets (95 pisteeseen vaaditaan: 24-20-1)

Koko syksyn ajan on ollut tuntuma, että on menossa vakaasti kohti pudotuspelejä. Edelleen ulos jääminen olisi yllätys, mutta ei se suurta turbulenssia vaadi. Perussapluuna on yhä sama, vaikka materiaalissa on laatua: Blue Jacketsin pitää olla ihan tapissa joka ilta voittaakseen. Hapettavaa artistisuutta ei liikaa ole. Liian usein liian vahvasti Sergei Bobrovskin varassa, jotta voisi puhua satavarmasta pudotuspelijoukkueesta.

Philadelphia Flyers (95 pisteeseen vaaditaan: 28-17-1)

Kovin moni joukkue ei olisi mukana playoff-junassa kymmenen ottelun voittoputken jälkeen. Flyers on – täpärästi, mutta on kuitenkin. Todennäköisyydet eivät ole Flyersin puolella, mutta edellytykset 57 pisteen kevääseen on olemassa. Maalivahtipeli toimii vihdoin, ja eturivissä on NHL:n raskasta kalustoa. Ei se vaadi kuin viisikkopelin loksahtamisen niin hyvin muottiin, että ilmaisten takaiskujen lahjoittaminen loppuu.

Boston Bruins (95 pisteeseen vaaditaan: 26-22-0)

Vahvan loppuvuoden ansiosta kaikki kortit ovat Bruinsin käsissä. Atlantic-divisioonan taso on kärkikaksikon takana niin heikko, että todennäköisesti 90 pistettäkin riittää kolmospaikkaan. Bruins on joukkue, jonka taso heittelee valtavasti. Nytkin joukkue on yhden tappioputken päässä asemien menettämisestä, eikä kukaan ihmettelisi, jos näin tapahtuisi. Jos ykkösketju ja Zdeno Chára pysyvät ehjänä, on vahvoilla.

En ostaisi vielä serpentiiniä

New York Islanders (95 pisteeseen vaaditaan: 26-19-1)

Koko kevään seuratuin joukkue. Halliasia on ratkeamassa suotuisasti, mutta vielä pitäisi kaukalon tasolla pystyä vakuuttamaan John Tavares niin hyvin, että hän näkee riittävästi syitä tehdä jatkosopimus – tai sitten hänet on syytä kaupata. Puolustaa ihan ok, ja tekee kahdella laadukkaalla kärkiketjullaan paljon maaleja. Silti koko ajan on tuntuma, että homma natisee liitoksissaan. Arvoitus idän playoff-taistelussa.

Josh Bailey.
Josh Bailey on takonut kovaa tulosta John Tavaresin rinnalla syksyllä. Kuva: NHL

New Jersey Devils (95 pisteeseen vaaditaan: 24-23-0)

Tämä tarina on nähty aiemminkin: John Hynesin ensimmäisellä valmennuskaudella 2015-2016, jolloin Devils pelasi vahvan syksyn ja hyytyi keväällä. Devilsin nykyjoukkue on piirun verran laadukkaampi, ja vahva viisikkopelisapluuna antaa mahdollisuuden. Jos vastaan tulee edes yksi vähänkään pidempi tappioputki, mahdollisuudet ovat vähissä. Se on jopa todennäköistä, minkä takia playoff-paikka pitkissä kantimissa.

Carolina Hurricanes (95 pisteeseen vaaditaan: 28-19-0)

Sarjataulukko on ollut läpi syksyn hämäävä, koska Hurricanes on pelannut koko ajan vähemmän otteluita kuin muut. Pelillisesti kuuluisi ilman muuta pudotuspeleihin, mutta jääkiekko on maalintekopeli. Kun oman eturivin laatu ei riitä nuijimaan ratkaisuja läpi, ja toisaalta kyky kestää vaikeita hetkiä rakoilee, koko ajan tulee takapakkia. Tuloksellisesti liian epätasainen. Muuttuuko mikään tässä suhteessa keväällä?

Montréal Canadiens (95 pisteeseen vaaditaan: 29-16-1)

Melkein voi jo luvata, että 95 pistettä on liikaa vaadittu. 27-19-0 alkaakin kuitenkin olla jo tehtävissä, jos palaset loksahtavat kohdilleen. Sillä päätyisi 90 pisteeseen, ja Bruins saattaisi olla saavutettavissa Atlantic-divisioonan alennusmyyntipaikalla. Kun maalivahtina on Carey Price ja penkin takana Claude Julien, ei kannata koskaan sanoa ei koskaan. Vaarallinen takaa-ajaja Bostonin kannalta.

Ottawa Senators (95 pisteeseen vaaditaan: 32-15-1)

Ei kuuluisi enää mihinkään sivulauseeseenkaan, ellei Atlantic-divisioonassa olisi tarjolla yhtä alennusmyyntipaikkaa. Jos joku Atlanticin pohjanelikosta voi tällaiseen ihmetekoon yltää, se on Ottawa Senators. Todennäköisyys on alle yhden prosentin luokkaa, mutta Guy Boucherin systeemin loksahtaessa kohdilleen Senators on ennenkin pystynyt ihmeisiin. Erik Karlsson voi yhtäkkiä päättää, että nyt riittää.

Varmasti ulkona, jos ihmeitä ei tapahdu

Detroit Red Wings (95 pisteeseen vaaditaan: 31-16-0)

Vaikka Atlantic-divisioonan kolmospaikkaan riittäisi vähempikin, Red Wings kuuluu siihen kolmikkoon, joiden on enää turha edes unelmoida playoff-paikasta. Joukkueen viisikkopelaaminen on niin heikoissa kantimissa, että Red Wings pelaa huonompaa jääkiekkoa kuin joukkueen nimilista antaisi odottaa. Eikä se nimilistakaan mitään poppamiehiä täynnä ole. Sen takia rajusti voitollinen saldo on keväällä utopiaa.

Henrik Zetterberg.
Henrik Zetterberg ei pysty enää ihmeisiin Detroitissa. Kuva: NHL

Florida Panthers (95 pisteeseen vaaditaan: 30-16-0)

Samat sanat kuin Red Wingsiin. Panthersilla sentään kärkiosaaminen kestää vertailun mihin tahansa organisaatioon, mutta Aleksander Barkovin ja kumppanien harteilla on aivan liikaa. Yhdellä ketjulla ei NHL:ssä voiteta 65 prosenttia loppukauden otteluista.

Buffalo Sabres (95 pisteeseen vaaditaan: 35-11-0)

Ei mitään toivoa. GM Jason Botterillin ja päävalmentaja Phil Housleyn kevään tehtävä on tunnistaa ne palikat, jotka ovat pilanneet Sabresin seurakulttuurin ja lähettää heidät tavalla tai toisella nopeasti pois kaupungista. Palataan asiaan ensi syksynä.