Janne Väyrynen kirjautti kauden ensimmäiset minuuttinsa: "Iso juttu päästä taas jätkien mukaan"

Järvenpään Haukoista suomalaiselle kiekkokartalle ponnistanut Janne Väyrynen yrittää tehdä Lukossa läpimurtonsa liigajäille.

Janne Väyrynen kirjautti perjantaina Jukureita vastaan kauden ensimmäiset peliminuuttinsa Lukon paidassa. Reilun kuuden minuutin urakka kolmosketjun laidalla maistui miehelle, joka on alkukauden kärvistellyt loukkaantumisten kanssa. 

- Kaikennäköistä tässä on ollut, mutta on iso juttu päästä pelaamaan ja taas jätkien mukaan, Väyrynen hymyili.

Vierailu Mikkelissä oli Väyryselle, 25, sikälikin erityinen, että hän debytoi Mestis-tasolla juuri Jukureissa kaudella 2013-14.

Mikkeliin kookkaan hyökkääjän scouttasi Järvenpään Haukoista silloinen pelaajakoordinaattori Tommi Kerttula, joka näki työteliäässä pelaajanalussa loisteliaan laukauksen ja valtavan halun kehittyä. 

Hyppy Mestikseen oli raju, sillä edelliskaudella Väyrynen oli pelannut kasvattajaseurassaan ensimmäisen kautensa miesten II-divisioonaa ja A-nuorten Suomi-sarjaa. Siinä sarjassa hyökkääjä nakutti muuten 29 otteluun ihan kunnioitettavat tehot 35+35=70. 

Jukureissa ketsuppipullo ei auennut. Ensimmäisen kauden 14 ottelun tehot 0+3 kuihtuivat seuraavan kauden 11 ottelussa kiikareiksi.

- En ollut pelaajana vielä valmis. Puuttui vähän jalkaa ja fysiikkaa, mutta siitä se homma lähti sitten paranemaan, Väyrynen muistelee.

Väyrynen siirtyi lopulta kesken toisen jukurikauden silloin vielä Suomi-sarjassa pelanneeseen Jokipoikiin. 

Joensuussa räjähti. Jokipojat nousi Mestikseen, ja Väyrynen nakutti kaudella 2015-16 Jokipoikien paidassa tehot 23+21=44. Lukemat herättivät jo Lukonkin kiinnostuksen.

Lukon ja KeuPa HT:n yhteistyöpelaajaksi hankittu Väyrynen maisteli liigaa kahden ottelun verran, mutta pelasi enimmäkseen Mestiksessä. Loukkaantumisten takia rekisteriin jäi lopulta 21 ottelua, joissa syntyi mukavat 12+7=19 tehopistettä.

Loppukaudesta Väyrynen lähtee taistelemaan pelipaikasta Lukon kokoonpanossa nöyrin mielin. 

- Kiva jos jonkun maalinkin pystyy joskus tekemään, mutta ne tulevat sitten pelin kautta. Turha miettiä, että teen tänään kaksi tai kolme, vaan yrittää tehdä voittavia juttuja ja pelata kokonaisvaltaisesti, hän linjaa. 

Ensimmäisessä ottelussaan Pekka Virran alaisuudessa Väyrynen sai huomata, että Lukon päävalmentaja tosiaan yrittää kouluttaa pelaajiaan voittavan jääkiekon saloihin välillä tylyinkin konstein. 

Esimerkiksi Väyrysen ja sentteri Peter Tiivolan viereltä toinen laitahyökkääjä vaihtui Eetu Koivistoisesta Toni Suuroseen, kun kolmosvitja otti omiin Jukurien ensimmäisen maalin. 

- Ajatus oli siinä vähän herättää. Olimme myös tietoisia siitä, että Väyrynen on pitkästä aikaa kokoonpanossa, eikä tule pelaamaan kaikkia kolmea erää, Virta perusteli.

Väyrysen tervehtyminen tuo Lukolle lisää Virran kaipaamaa reserviä. Sitä päävalmentaja kaipaa sekä tuoreiden jalkojen tuomiseen kokoonpanoon että kilpailutilanteen luomiseen. 

- Me tarvitsemme tuohon joukkueeseen sellaisen tilanteen, ettei siellä vaan voi päästää irti, eikä vaan voi tulla ohipelejä. Jos ei paljon vaadita, niin vaaditaan se, että ammattipelaaja yrittää joka päivä ja valmistaa itsensä niin, ettei paljastu heti pelin alussa, että tänään ei ole täällä päinkään, Virta perusteli.