Jääkiekkoliiton talouspäällikkö Jaakko Luumi: kiusaamiselle nollatoleranssi

Jääkiekkoliiton talouspäällikkö Jaakko Luumi on ollut keskeisenä tekijä kehittämissä urheilussa kiusaamisen vastaista projektia.

Kerimäen Kisan B-nuorten puolustaja on lähtenyt valtavaan projektiin: erilaisen kiusaamisen vähentäminen suomalaisessa urheilussa. Oikeastaan Kisan ajoista on jo pitkä aika, sillä Jaakko Luumi on nykyään Jääkiekkoliiton talouspäällikkö.

– Minä en ole urheilussa koskaan joutunut minkäänlaisen kiusaamisen kohteeksi, mutta olen saanut liikunnalta niin paljon, että olen mielelläni ollut mukana tämän projektin käynnistämisessä, hän sanoi.

Kyse on Et oli yksin -palvelun avaamisesta. Tämä tarjoaa apuaan erilaisen kiusaamisen kohteeksi joutuneille, näitä asioita sivusta seuranneille tai asiat muuten tunteville mahdollisuuden joko kertoa tapauksista ja kokemuksistaan nettisivujen www.etoleyksin.fi kautta, ottaa yhteyttä puhelimitse asiantuntijaan tai osallistua chatiin.

Jääkiekkoliiton keinot menevät vielä pitemmälle.

– Levitämme materiaalia, joihin mm. kuuluvat julisteet jäähalleissa, otamme asian mukaan seurakoulutukseen ja pyrimme tavoittamaan mm. kaikki valmentajat, Luumi jatkoi.

Asian yleisyydestä hänellä ei vielä ollut käsitystä, kun tutkittua tietoa ei ole.

– Kaikelle kiusaamiselle pitää olla nollatoleranssi. Tarkoituksemme on tarjota hauska ja kehittävä harrastus ja siihen ei kiusaaminen liity mitenkään.

Jääkiekkoliitto halusi mahdollisimman laajan niin levinneisyyden urheilun pariin kuin hyvin laajasti määritellä eri kiusaamisen muodot. Kyselytutkimusten perusteella tiedetään kiusaamisen olevan nuorten keskuudessa kolmanneksi yleisintä urheilussa koulun ja internetin jälkeen.

Et ole yksin -projekti on määritellyt epäasiallisen käytöksen piiriin mm. fyysisen ja henkisen väkivallan, erilaiset päihteet sekä seksuaalisen häirinnän ja väkivallan.

Mukana ovat laajasti eri urheiluliitot. Aloite lähti Jääkiekkoliiton hallituksesta.

– Vaikka päätehtävämme on jääkiekkoilu aina huipputasoa myöten, niin halusimme myös kantaa muuten yhteiskuntavastuutamme, sanoi liiton puheenjohtaja Harri Nummela.

Liittohallitus laittoi sitten talouspäällikkönsä vetämään asiaa ja Luumi ottikin yhteyttä Väestöliittoon, joka tietysti niin ilahtui kuin lähti innolla mukaan. Onhan urheilu eri tasoillaan yksi nuorten merkittävimmistä harrastuksista.

– Ensimmäiset yhteydenotot tehtiin viime vuoden tammikuussa, joten nopeasti olemme toimineet. Kun erilaisia tukipäätöksiä piti odottaa, niin neljätoista kuukautta on oikeastaan lyhyt aika, Luumi sanoi.

– Meillä ei tietenkään voi olla minkäänlaista käsitystä siitä, miten paljon erilaisia yhteydenottoja tulee. Jos niitä ei tule yhtään, niin ilmeisesti kiusaaminen ei jääkiekossa ole ongelma. Toinen vaihtoehto on tietysti se, että olemme epäonnistuneet viestinnässämme. Mutta keinomme ovat niin laajat, että ainakin tavoitamme jäsenistömme.

– Jo pelkästään pukukoppi on keskeinen asia jääkiekossa. Minkäänlainen kiusaaminen ei siellä edistä hauskaa harrastustamme millään tavalla.

Jääkiekkoilu on hyvin voittopuolisesti poikien harrastus ja seksuaalinen häirintä lienee laji parissa aika harvinaista. Sen sijaan muuta kiusaamista esiintynee sen parissa.

– Urheilu ei ole mikään erillinen saareke. Meillä tapahtuu varmaan kiusaamista sen eri muodoissa samalla tavalla kuin muualla, hän jatkoi.

Luumi on pitkään pelannut salibandya ja on nyt uudestaan aloittanut jääkiekon pelaamisen. Nyt hän on antanut ”kasvot” kiusaamisen vastustamiselle.