Jääkiekkoliiton Nurminen Venäjän olympiatoiveista: Kyllä me kovasti haluamme heidät siellä nähdä

Suomen olympiajoukkueiden pelipaita Etelä-Koreassa näyttää tältä. Mutta ketkä se päällä pelaavat? Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen edustaa sitä kantaa, että kollektiivisille rangaistuksille ei ole tarvetta tai syytä. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen sai vastailla leijonalounaalla väsymykseen asti kysymyksiin siitä, miten KOK:n kovat Venäjä-sanktiot ja KHL:n mahdollinen doping-boikotti vaikuttaisivat Etelä-Korean olympiakisojen jääkiekkoturnaukseen ja Leijonien olympiaodotuksiin.

– Olemme ehdottomasti dopingia vastaan, mutta emme usko, että kollektiiviset kiellot ovat oikea tapa rangaista, Nurminen toisteli useaan otteeseen.

Venäjän osallistumisoikeudesta talviolympialaisiin odotetaan päätöstä tiistaina.

Venäjän antidopingtoimikunta Rusada ei saanut marraskuussa takaisin toimivaltuuksiaan eikä Maailman antidopingtoimisto Wada katso Venäjän noudattavan antidopingsääntöjä. 

Wadan päätös heikentää jo sellaisenaan Venäjän toiveita osallistua Pyeongchangin talviolympialaisiin helmikuussa, mutta Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n hallitus pohtii Venäjän rangaistusta 5. joulukuuta.

Wada arvioi, ettei Venäjä ole vieläkään täyttänyt kaikkia toimivaltuuksien palauttamiseen vaadittavia ehtoja. Niihin kuuluu Richard McLarenin johtaman riippumattoman tutkimuskomitean viimevuotisten raporttien hyväksyminen.

Nurminen väisti maanantaina napakasti raportissa esitetyt tiedot.

– Meillä ei ole siitä tietoa.

McLarenin mukaan yli tuhat venäläisurheilijaa – mukana myös kiekkoilijoita – hyötyi Venäjän urheiluministeriön johtamasta dopingohjelmasta. Venäjän antidopingtoimikunnan toimivaltuudet ovat olleet jäädytettyinä 2015 lähtien.

Venäjän edustajat kiistivät yhä valtiojohtoisen dopingohjelman.

Esillä on ollut myös se mahdollisuus, että Venäjän urheilijat esiintyisivät Etelä-Koreassa ilman maatunnuksia.

– Tuntien Venäjän kansallistunteen, en pidä sitä todennäköisenä, Nurminen epäili ja esitti vielä toiveensa, että venäläiskiekkoilijat nähtäisiin Pyeongchangissa.

– Kyllä me kovasti haluamme heidät siellä nähdä.