Jääkiekkoliitolta räväkkä ehdotus: Mestiksen runkosarjan voittaja sääleihin ja pelaamaan liigajoukkueiden kanssa SM-kullasta

Turku on Suomi-kiekon kartalla tällä hetkellä ainoa kaupunki, jossa on joukkue sekä Liigassa että Mestiksessä. Kiekkoareenan haltuunsa saamassa Jääkiekkoliiton laatimassa esityksessä Liigan ja Mestiksen joukkueet voisivat pelata kerran kaudessa sarjapisteistä toisiaan vastaan. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Miltä kuulostaisi ajatus, että Mestiksen runkosarjan voittaja voisi lyödä kapuloita liigajoukkueiden rattaisiin osallistumalla SM-liigan playoffeihin ja edetä – jos pelivire kantaa – ottelemaan jopa Kanada-maljasta?

Kiekkoareena sai käsiinsä esityksen, jossa Jääkiekkoliiton tarjoaa monia räväköitä vaihtoehtoja Liigan ja Mestiksen välisen yhteistyön kehittämiseksi.

– Mikäli Mestis-joukkue voittaisi ensimmäisen kierroksen otteluparin, se jatkaisi Liigan playoffsien seuraavalle kierrokselle eikä palaisi kyseisenä keväänä pelaamaan Mestiksen playoffseja, esityksessä sanotaan.

Jos liigajoukkuetta vastaan tulisi tappio, Mestiksen runkosarjan kärkijoukkue palaisi pelaamaan Mestiksen pudotuspelejä, jonka toiselle kierrokselle se pääsisi. 

Jääkiekkoliitto esittää Mestiksen ja Liigan väliseksi yhteistyökuvioksi "uusia toimintamalleja urheilullisessa rajapinnassa". 

Dokumentteihin tutustumalla käy ilmi, mitä mystinen sanapari urheilullinen rajapinta tarkoittaisi käytännössä. Mestis-kärjen säälipleijareihin" osallistumisen lisäksi esillä on vaihtoehto, jossa jokainen Mestis-joukkue kohtaisi runkosarjan aikana yhden liigajoukkueen kotikaukalossaan.

– Ottelu on virallinen sarjaottelu molemmille ja sen pisteet lasketaan mukaan niin Liigassa kuin Mestiksessäkin, kuuluu ehdotus.

Esityksen kauaskantoinen pyrkimys on "hallittu sarjajärjestelemien uudistaminen".

Sen varmistamiseksi Jääkiekkoliitto tarjoaa Liigalle yhteistyön kättä. Uudistetut sarjajärjestelmät tulisivat voimaan aikaisintaan kaudella 2021–22 ja viimeistään kaudesta 2024–25 alkaen.

– Työryhmän tulee löytää suomalaista huippukiekkoa radikaalisti parempaan suuntaan uudistavia ratkaisuja, jotka huomioivat tasapainoisesti urheilulliset, taloudelliset ja pelaajakehitykseen liittyvät näkökulmat. Yhtenä keskeisenä vaihtoehtona tutkitaan A- ja B-liigamallia (esim. 10+10+10 joukkuetta), linjauksessa todetaan.

Malli on ollut esillä julkisuudessa aiemminkin. Esimerkiksi Kiekkoareena tarjosi 10+10-joukkueen Liigaa kehitysehdotukseksi viime lokakuussa. 

Jääkiekkoliiton tuoreessa esityksessä on tarjolla myös ajankohta, johon mennessä päätös uudesta sarjajärjestelmästä pitäisi tehdä. Valmisteluaikaa on runsaat puolitoista vuotta, sillä takarajaksi on kirjattu 31. joulukuuta 2019.

Ensimmäisenä Jääkiekkoliiton tuoreesta esityksestä kertoi Yle Urheilu perjantaina.

Jääkiekkoliiton esitys yhteistyöstä oli käsiteltävänä Liigan osakaskokouksessa keskiviikkona. Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi ei suostunut paljastamaan, miten liigaväki suhtautui liiton yhteistyöesitykseen.

– En luonnollisestikaan meidän osakaskokouksen sisältöä tai käytyjä neuvotteluja kommentoi, Kallioniemi sanoi Yle Urheilun Mestis-ottelun erätauolla esittämässä haastattelussa.